Ascultă Radio România Cluj Live

Premieră națională în cardiologia intervențională la Oradea

Premieră națională în cardiologia intervențională din Oradea. Un bărbat de 46 de ani, cu trombembolism pulmonar, a fost salvat

Premieră națională în cardiologia intervențională la Oradea

Articol editat de cristina.rusu, 30 ianuarie 2025, 10:18

În premieră națională, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a fost efectuat tratamentul unui pacient cu trombembolism pulmonar, prin trombectomie pe cateter, procedură realizată prin colaborarea dintre Laboratorul de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, Compartimentul de Radiologie Intervențională și Secția Clinică ATI I.

 

Pacientul în vârstă de 46 de ani a ajuns la spital în urma unui accident vascular cerebral ischemic sylvian stâng.

Acesta a fost tratat în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională.

Ulterior, pacientul a dezvoltat edem cerebral, fiind transferat de urgență pe Secția Clinică Neurochirurgie I, unde i s-a efectuat intervenția de craniectomie decompresivă.

În cursul spitalizării, pacientul a dezvoltat un trobembolism pulmonar, însoțit de colaps hemodinamic.

Un cheag de sânge (trombul) s-a deplasat în circulația sanguină de la nivelul membrelor inferioare, blocându-se într-unul dintre vasele de sânge care transportă sânge de la cord la plămân, cauzând embolia pulmonară.

În aceste cazuri, tratamentul clasic este tromboliza sistemică. Aceasta este o procedură medicală utilizată pentru a dizolva cheagurile de sânge care blochează vasele, prevenind astfel deteriorarea țesuturilor sau organelor afectate.

În acest caz însă, din cauza AVC-ului recent și al intervențiilor chirurgicale, pacientul avea contraindicații absolute pentru tromboliză.

Astfel, în cadrul unei comisii multidisciplinare compusă din medicii cardiologi intervenționiști, radiologi intervenționiști și anesteziști, s-a decis efectuarea unei trombectomii pe cateter cu ajutorul unui dispozitiv de aspirație care permite aspirarea selectivă a cheagului, limitând pierderile de sânge.

Trombectomia pe cateter este o procedură minim invazivă utilizată pentru a elimina cheagurile de sânge din vase, în special în cazurile de trombembolism pulmonar sau de accident vascular cerebral ischemic, a transmis conducerea spitalului într-un comunicat de presă.

Astfel, precizează comunicatul de presă, în data de 16 ianuarie 2025, în premieră națională, s-a efectuat trombectomia pe cateter la nivelul arterelor pulmonare.

Potrivit Lisei Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea, intervenția a presupus introducerea unui cateter la nivelul arterelor pulmonare și aspirarea conținutului trombotic, restabilind astfel permeabilitatea și fluxul de sânge dinspre cord înspre plămân.

Intervenția a decurs bine, pacientul a avut o evoluție favorabilă și este externat.

Echipa operatorie a fost compusă din dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea – medic primar cardiologie, dr. Sebastian Boancă – medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Andras Mester – medic primar cardiologie și dr. Stefan Pataki – medic primar ATI.

Genul acesta de procedură se practică pentru tratamentul trombembolismului pulmonar cu risc înalt și intermediar înalt, fiind efectuată frecvent în celelalte țări europene.

Din păcate, această metodă are o penetranță scăzută în țara noastră datorită inexistenței unui program național și a finanțării adecvate, a mai precizat Crăiuț.

 

                                               Uși deschise

 

Această premieră deschide uși pentru noi metode de tratament și subliniază importanța colaborării multidiscplinare pentru beneficiul pacientului.

Intervenția, care a salvat viața bărbatului de 46 de ani a fost posibilă datorită colaborării dintre medicii Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, coordonat de către dr. Virgil Popa, Compartimentul de Radiologie Intervențională, coordonat de către dr. Dan Mihoc și Secția Clinică ATI I, condusă de dr. Carmen Pantiș.

Grație susținerii managerului unității sanitare, dr. Gheorghe Carp, a Primăriei Municipiului Oradea și a Ministerului Sănătății, spitalul dispune de dotări și tehnologie avansată, precum și de personal medical format corespunzător și cu experiență în tratamente de ultimă generație, conform standardelor europene.

Dotările de ultimă generație și expertiza cadrelor medicale nu doar redefinesc standardele de îngrijire, dar transformă Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor într-un centru de excelență medicală regional și național, a apreciat Lisa Crăiuț.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale