Ascultă Radio România Cluj Live

Casele sub 150 de metri pătrați ar putea fi ridicate fără autorizație

Noul Cod al Urbanismului prevede câteva tipuri de construcții care nu ar mai avea nevoie de autorizație.

Casele sub 150 de metri pătrați ar putea fi ridicate fără autorizație
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 ianuarie 2025, 13:15

Prin viitorul Cod al Urbanismului, care se află în procedură de adoptare, se dorește simplificarea semnificativă a procesului privind obţinerea autorizaţiilor de construire, dar și eliminarea autorizațiilor de construcție pentru anumite tipuri de imobile și anexe.

 

Noul Cod al Urbanismului, aflat în proces de adoptare, promite o schimbare semnificativă în domeniul construcțiilor din România. Se dorește simplificarea birocrației și accelerarea procesului de autorizare.

Cele mai importante modificări prevăzute în noul Cod al Urbanismului se referă la eliminarea avizării „în cascadă”, scutirea de autorizație pentru construcțiile mici și posibilitatea construirii unor case unifamiliale în mediul rural fără autorizație, doar cu proiect realizat de specialist.

Digitalizarea procesului și introducerea avizului simultan pentru toate instituțiile implicate sunt, de asemenea, măsuri prevăzute în noul act.

Noul Cod al Urbanismului prevede câteva tipuri de construcții care nu ar mai avea nevoie de autorizație. Este vorba despre case de familie, în mediul rural, cu o suprafață de maximum 150 mp și pe un singur nivel, terase, garaje sau bucătării de vară. Autorizația de construire ar putea fi înlocuită cu un aviz rapid din partea primăriei, iar viitorii proprietari ar urma să prezinte un proiect întocmit de un specialist.

Dacă acesta îndeplinește criteriile zonei, primăria va aproba construcția în doar 15 zile. Astfel, construcțiile vor fi mai accesibile și unele proceduri vor fi simplificate a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării:

Cseke Attila: Este un model inspirat din Occident, adaptat pentru a moderniza sectorul construcțiilor în România. Prin digitalizarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, urmărim să degrevăm autoritățile locale de sarcini administrative excesive, oferind cetățenilor soluții mai rapide și mai eficiente. Codul Urbanismului va fi piatra de temelie pentru un sistem urbanistic mai simplu, mai flexibil și mai transparent.
Un punct esențial al noii legislații este eliminarea procedurii de avizare „în cascadă”. În prezent, obținerea tuturor avizelor pentru un plan urbanistic general poate dura între 4 și 8 ani, deoarece fiecare document trebuie solicitat separat de la diverse ministere, ceea ce poate duce la expirarea unor avize înainte de finalizarea procesului.
Dacă ai un proiect întocmit de un arhitect, notifici primăria, iar aceasta verifică dacă proiectul respectă planul urbanistic zonal. Dacă este conform, primești aprobare direct, fără să mai treci prin procedurile de certificat de urbanism și autorizație de construire, care pot dura luni întregi.
Să vă dau un exemplu, o staţie de încărcare electrică a maşinilor. Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar ştim despre ce este vorba în practică şi atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm.
Alte tipuri de construcţii care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac actuala… această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocratie inevitabilă.

Respectarea unor criterii stricte rămâne esențială, chiar și în noul Cod al Urbanismului. Măsurile sunt menite să ajute, însă, în lipsa unui plan zonal bine definit, dar și a pregătirii și specializării personalului care va avea răspunderea finală pentru lucrările executate în rural fără autorizație, situația ar putea scăpa de sub control, este de părere arhitectul Szabolcs Guttman:

Szabolcs Guttman: Intențiile sunt bune, în general, fiindcă orice aviz, mai fluent sau fără costuri, o să fie un beneficiu. Că se fac construcții fără autorizare și acolo, de fapt, se subînțelege că trebuie să ții cont de niște proiecte urbanistice valabile și de intențiile administrației, ceea ce este foarte important să înțelegem că de 35 de ani nu putem spune că nu am avut legi și n-am încercat să respectăm legile. Problema esențială a fost că interpretările acestor legi erau la individ, atât la nivel de echipe de proiectare, dar mai ales la nivel de echipe sau fără de echipe în administrare. Chiar și la nivel de Cluj există această democratizare, în ghilimele, a interpretării legilor în funcție de angajat, ceea ce face ravagii imense în ceea ce privește timpii și conținutul unor documentații.

Reporter: Eliminând aceste autorizații de construcții, mă refer mai mult în mediul rural, lăsând decizia finală la primării, există pericolul ca din cauza lipsei unei echipe profesioniste în urbanism, în primărie, rezultatul să fie unul nedorit, unul nefericit?

Szabolcs Guttman: Dacă vrem direct să vedem imaginea rurală astăzi în România, a suferit extrem de mult din cauza neprofesionalismului, în primul rând, al administrației. Nu ar trebui noi să insistăm că ceea ce nu funcționează cu o nouă lege va funcționa. Legile sunt ajutoare pentru echipe de bune practici. Dacă nu avem acele echipe de bune practici, practic eșuează legea. Este foarte bine că se zărește în aceste rânduri de lege și ideea unor proiecte urbanistice, cele vizionare de 10 ani, proiecte urbaniste generale, PUG-urile care au 10 ani valabilitate și trebuie să fie reînoite. 

Pe lângă simplificarea regulilor, noul Cod al Urbanismului aduce și digitalizarea proceselor administrative. Astfel, certificatul de urbanism și autorizațiile de construire vor fi disponibile pe o platformă digitală unică, iar cetățenii și specialiștii vor putea urmări în timp real stadiul documentației.

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Tânăr căutat de pompieri pe lacul Colibiţa | UPDATE
Social vineri, 2 mai 2025, 10:40

Tânăr căutat de pompieri pe lacul Colibiţa | UPDATE

UPDATE, ora 13,20 Tânărul căutat vineri, 2 mai, de pompieri şi scafandri în apele lacului Colibiţa, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în...

Tânăr căutat de pompieri pe lacul Colibiţa | UPDATE
Polițiștii de frontieră au fost mobilizați împotriva migrației ilegale
Social vineri, 2 mai 2025, 09:26

Polițiștii de frontieră au fost mobilizați împotriva migrației ilegale

Peste 3500 de poliţişti de frontieră acţionează în această minivacanţă pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a...

Polițiștii de frontieră au fost mobilizați împotriva migrației ilegale
Monitorizarea audio-video în clasă va deveni realitate
Social joi, 1 mai 2025, 16:40

Monitorizarea audio-video în clasă va deveni realitate

Cu ajutorul autorităţilor naţionale şi locale se va putea proteja mediul din cadrul și din jurul unităţilor de învăţământ. Ordinul de...

Monitorizarea audio-video în clasă va deveni realitate
Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului
Social joi, 1 mai 2025, 16:25

Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului

Schema de ajutor de minimis se aplică în perioada 2025-2027. Prin această schemă se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de...

Ministerul Agriculturii lansează Creditul Fermierului
Social joi, 1 mai 2025, 13:25

Atenție unde faceți foc și unde vă scăldați!

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă lansează un apel către populaţia care va petrece astăzi ziua de 1 Mai în aer liber. Dacă...

Atenție unde faceți foc și unde vă scăldați!
Social joi, 1 mai 2025, 10:22

Salvamontiștii sunt la datorie

Dispeceratul Național Salvamont recomandă 10 reguli esențiale pentru o drumeție în siguranță. Verificarea prognozei meteo, mai ales în...

Salvamontiștii sunt la datorie
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 19:23

50 hectare de vegetaţie uscată distruse de un incendiu

Aproape 50 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de un incendiu în zona Hotarul Călineştiului, pe raza unităţilor...

50 hectare de vegetaţie uscată distruse de un incendiu
Social miercuri, 30 aprilie 2025, 18:43

Incendiu într-un apartament din Beclean

Un bărbat a ajuns ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu izbucnit, miercuri, 30 aprilie, în apartamentul în care locuia, din oraşul...

Incendiu într-un apartament din Beclean