Ascultă Radio România Cluj Live

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2025, 12:00

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este benefic sănătății.

 

1. Scăderea riscului bolilor cardiace

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Suzhou arată că, în comparație cu cei care nu consumă cafea sau ceai, riscul bolilor cardiometabolice este cu 48,1% mai scăzut la persoanele care consumă zilnic trei pahare de cafea (un pahar de aproximativ 250 ml.) și cu 39,7% mai mic la persoanele care beau zilnic cinci pahare de ceai.

2. Scăderea riscului de demență senilă

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Ningxia au descoperit că pericolul de îmbolnăvire de demență senilă al pacienților cu hipertensiune arterială care beau mereu cafea sau ceai este mai mic decât la pacienții care nu consumă cele două băuturi. Posibilitatea apariției demenței senile este mai mică la pacienții cu hipertensiune arterială care beau zilnic 0,5-1 pahar de cafea sau 4-5 pahare de ceai.

3. Menținerea sănătății ochilor

Cercetătorii de la Universitatea Zhongshan arată că 2-3 pahare de cafea băute zilnic au legătură cu creșterea cu 16% a grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL), iar consumul zilnic de peste patru pahare de ceai contribuie la creșterea cu 15% a acestuia. Prin urmare, consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății retinei.

4. Menținerea sănătății renale

Consumul în cantități adecvate de cafea poate reduce pericolul leziunilor renale acute. De asemenea, consumul de ceai contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire a litiazelor renale.

5. Scăderea riscului de cancer

Cafeaua ajută la diminuarea riscului recidivei cancerului de rect și decesului din diverse motive. Consumul de ceai este benefic scăderii pericolului de cancer, în special a cancerului bucal.

6. Scăderea pericolului de moarte

În comparație cu persoanele care nu consumă cafea sau ceai, pericolul de deces din toate cauzele pentru persoanele care consumă zilnic 1-2 pahare de cafea sau 2-4 pahare de ceai este cu 22% mai mic, riscul bolilor cerebrovasculare cu 24%, iar cel al bolilor respiratorii cu 31%.

Cum să consumăm în mod corect cafea și ceai

Cantitatea cafelei și ceaiului consumat trebuie moderată. Cantitatea de cafeină absorbită zilnic trebuie controlată la 210-400 miligrame, adică 1-3 pahare de cafea pe zi și în total 12 grame ceai infuzate de 3-4 ori.

Rezultatul cercetărilor arată că este mai bine să se consume cafea și ceai între orele 8:00 și 12:00. În acest interval consumul de cafea sau ceai are legătură cu scăderea ratei de deces din toate motivele, din boli cardiovasculare și diabet.

Pe de altă parte, cafeina poate fi metabolizată după 8-10 ore, de aceea este bine să evitați consumul de cafea seara, pentru ca somnul să nu fie afectat. De asemenea, este mai bine să nu adăugați zahăr în cafea și ceai, evitând ceaiul cu lapte sau cu fructe, dar și cafeaua cu mult zahăr și sirop. Consumul excesiv de zahăr va duce la obezitate și creșterea riscului diferitelor boli cronice. (www.cri.cn)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor
Diverse duminică, 17 august 2025, 00:00

Un pomeranian face senzație online

În Canada, un urs a intrat prin efracție într-o casă — dar a dat peste un pomeranian foarte curajos.   În Vancouver, ursul s-a strecurat...

Un pomeranian face senzație online