Ascultă Radio România Cluj Live

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2025, 12:00

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este benefic sănătății.

 

1. Scăderea riscului bolilor cardiace

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Suzhou arată că, în comparație cu cei care nu consumă cafea sau ceai, riscul bolilor cardiometabolice este cu 48,1% mai scăzut la persoanele care consumă zilnic trei pahare de cafea (un pahar de aproximativ 250 ml.) și cu 39,7% mai mic la persoanele care beau zilnic cinci pahare de ceai.

2. Scăderea riscului de demență senilă

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Ningxia au descoperit că pericolul de îmbolnăvire de demență senilă al pacienților cu hipertensiune arterială care beau mereu cafea sau ceai este mai mic decât la pacienții care nu consumă cele două băuturi. Posibilitatea apariției demenței senile este mai mică la pacienții cu hipertensiune arterială care beau zilnic 0,5-1 pahar de cafea sau 4-5 pahare de ceai.

3. Menținerea sănătății ochilor

Cercetătorii de la Universitatea Zhongshan arată că 2-3 pahare de cafea băute zilnic au legătură cu creșterea cu 16% a grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL), iar consumul zilnic de peste patru pahare de ceai contribuie la creșterea cu 15% a acestuia. Prin urmare, consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății retinei.

4. Menținerea sănătății renale

Consumul în cantități adecvate de cafea poate reduce pericolul leziunilor renale acute. De asemenea, consumul de ceai contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire a litiazelor renale.

5. Scăderea riscului de cancer

Cafeaua ajută la diminuarea riscului recidivei cancerului de rect și decesului din diverse motive. Consumul de ceai este benefic scăderii pericolului de cancer, în special a cancerului bucal.

6. Scăderea pericolului de moarte

În comparație cu persoanele care nu consumă cafea sau ceai, pericolul de deces din toate cauzele pentru persoanele care consumă zilnic 1-2 pahare de cafea sau 2-4 pahare de ceai este cu 22% mai mic, riscul bolilor cerebrovasculare cu 24%, iar cel al bolilor respiratorii cu 31%.

Cum să consumăm în mod corect cafea și ceai

Cantitatea cafelei și ceaiului consumat trebuie moderată. Cantitatea de cafeină absorbită zilnic trebuie controlată la 210-400 miligrame, adică 1-3 pahare de cafea pe zi și în total 12 grame ceai infuzate de 3-4 ori.

Rezultatul cercetărilor arată că este mai bine să se consume cafea și ceai între orele 8:00 și 12:00. În acest interval consumul de cafea sau ceai are legătură cu scăderea ratei de deces din toate motivele, din boli cardiovasculare și diabet.

Pe de altă parte, cafeina poate fi metabolizată după 8-10 ore, de aceea este bine să evitați consumul de cafea seara, pentru ca somnul să nu fie afectat. De asemenea, este mai bine să nu adăugați zahăr în cafea și ceai, evitând ceaiul cu lapte sau cu fructe, dar și cafeaua cu mult zahăr și sirop. Consumul excesiv de zahăr va duce la obezitate și creșterea riscului diferitelor boli cronice. (www.cri.cn)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie

Un set rar de patru ediții ale pieselor lui William Shakespeare din secolul al XVII-lea, estimat la peste 3,5 milioane de lire sterline (4 milioane...

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 18:00

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex

Avocado este un produs care îşi face loc în meniul nostru și este extrem de benefic – nu doar că are proprietăţile nutritive ale unui...

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor