Ascultă Radio România Cluj Live

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen

De la 1 ianuarie 2025, românii pot circula liber în Spațiul Schengen și terestru.

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen

Articol editat de Popovici Ioana, 17 ianuarie 2025, 10:47

Odată cu începerea noului an cetățenii români pot merge în Spațiul Schengen fără  controale la ieșirea din țară. 

 

Pentru a afla detalii ce privesc deplasările în această zonă am vizitat Punctul de Trecere a Frontierei Petea am discutat cu domnul chestor de poliție Florin Coman, șeful Inspectoratului  Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației:

 

Reporter –  Domnule chestor am dori să știm mai întâi, ce înseamnă Spațiul Schengen?

 

Florin Coman – Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conform Acordului Schengen.

Renunțarea la controalele vamale la frontierele comune dintre Franța, Germania de Vest și țările din comunitatea Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) a fost inițiată de președintele Francois Mitterrand (Franța) și cancelarul Helmut Kohl (Germania de Vest).

Tratatul a fost semnat în anul 1985 în localitatea Schengen din Luxemburg, localitate situată la punctul de întâlnire al Franței, Germaniei și Beneluxului, cu o valoare simbolică geografică, în  nucleul geografic al celor 5 state semnatare.

Tratatul cunoscut ca ”Schengen’’, a fost semnat la bordul vasului Princesse Marie- Astrid ancorat în Schengen, la malul râului Moselle.

Statele membre ale acestui spațiu au eliminat controalele  pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemene state fără prezentare de acte de identitate ți fără opriri pentru control.

 

Reporter – Ce înseamnă pentru România aderarea la Spațiul Schengen?

 

Florin Coman – Începând cu 1 ianuarie 2025, România a devenit membru al Spațiului Schengen cu drepturi depline.

Acest lucru înseamnă că toate persoanele se pot deplasa către sau dinspre aceste state membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană ( cu excepția țărilor Cipru și Irlanda) fără a se mai opri la ghișeele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Practic, călătoriile  din România către și dinspre celelalte state membre ale Schengen sunt similare unei călătorii în interiorul țării.

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie și pentru toate categoriile de mijloace de transport.

Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate).

 

Reporter – Care sunt punctele de trecere a frontierei, de pe raza județului Satu Mare, unde au fost eliminate controalele?

 

Florin Coman – Vorbim de Punctele de Trecere a Frontierei Petea și Urziceni, apoi Punctele de Trecere Temporare de la Horia, Bercu și Peleș, precum și Punctul de Trecere Feroviar Carei.

 

Reporter – Ce s-a întâmplat cu polițiștii de frontieră care au lucrat în aceste puncte de trecere a frontierei? Care este activitatea lor în acest moment?

 

Florin Coman –  Polițiștii de frontieră internă continuă să fie prezenți în zona de competență și efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. â

Acțiunile polițiștilor de frontieră nu vor avea ca obiect controlul trecerii frontierei, ci vor viza, în special, combaterea criminalității transfrontaliere, a migrației ilegale și verificarea valabilității dreptului de ședere în Spațiul Schengen.

Verificările vor fi inopinate și se vor efectua de către echipe mixte formate din polițiști de frontieră, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări.

Verificările asupra persoanelor și mijloacelor auto vor fi realizate aleatoriu  și vor avea la bază analiza riscurilor, iar polițiștii de frontieră vor putea lua măsuri pentru stabilirea identității persoanelor și efectua verificări în bazele de date.

În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana își va putea continua călătoria fără restricții, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.

 

Reporter – Care este regimul minorilor, în contextul  actual? Cum pot călători acești?

 

Florin Coman – Minorii români pot călători în Spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, cu aceleași documente ca și până în prezent, în funcție de situația în care se află.

Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie ( pașaport, carte de identitate).

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii, concursuri, tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate. 

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul  trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliul, respectiv reședință, indiferent dacă este însoțit sau singur.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

 

Reporter-  Cât timp pot sta pe teritoriul României cetățenii altor state, acuma  că suntem în Spațiul Schengen?

 

Florin Coman – Începând cu data de 31 martie 2024, timpul petrecut de resortisanții țărilor terțe în România este considerat parte a celor 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, autorizate pentru șederea în orice stat membru al Spațiului Schengen.

Perioadele de ședere petrecute pe teritoriul României vor fi cumulate  cu cele petrecute pe teritoriul celorlalte state.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la integrarea României în Spațiul Schengen și vă asigur că Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației va continua să întreprindă toate măsurile necesare pentru a acorda sprijin cetățenilor în zona noastră de competență și va acționa prompt pentru a preveni și combate fapte ilegale.

 

 

Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Eveniment dedicat sprijinirii fermierilor, întâlnirii cu cetățenii și implicării active în protejarea mediului
Știri marți, 15 aprilie 2025, 10:20

Eveniment dedicat sprijinirii fermierilor, întâlnirii cu cetățenii și implicării active în protejarea mediului

Un eveniment dedicat fermierilor din Maramureș va avea loc miercuri, 16 aprilie, începând cu ora 09:30, la Școala Profesională din Poienile de...

Eveniment dedicat sprijinirii fermierilor, întâlnirii cu cetățenii și implicării active în protejarea mediului
Muzică și joacă la concertul Classic for kids din Sighet
Știri luni, 14 aprilie 2025, 11:34

Muzică și joacă la concertul Classic for kids din Sighet

Concertul Classic for kids a fost susținut la finalul săptămânii trecute la Școala Gimnazială nr. 2 din Sighetu Marmației. Județul Maramureș...

Muzică și joacă la concertul Classic for kids din Sighet
InterCities – un nou proiect de cooperare româno-ucraineană
Știri joi, 10 aprilie 2025, 10:05

InterCities – un nou proiect de cooperare româno-ucraineană

Comitetul Executiv al Consiliului Local Ivano-Frankivsk (Ucraina), în parteneriat cu Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației (România),...

InterCities – un nou proiect de cooperare româno-ucraineană
Concertele Classic for Kids ajung în Maramureș
Știri miercuri, 9 aprilie 2025, 10:05

Concertele Classic for Kids ajung în Maramureș

Muzica clasică va fi tradusă pe înțelesul copiilor în cadrul concertelor Classic for Kids, eveniment care ajunge în această perioadă în...

Concertele Classic for Kids ajung în Maramureș
Știri duminică, 6 aprilie 2025, 16:12

Cheltuieli nejustificate la OMD Maramureș

Activitatea Organizaţiei de Management al Destinaţiei Maramureş (OMD) va fi reorganizată în cel mai scurt timp, după ce a fost suspendată în...

Cheltuieli nejustificate la OMD Maramureș
Știri vineri, 4 aprilie 2025, 12:49

Proiect pentru promovarea meșteșugului lemnului, specific Maramureșului

Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației este implicat într-un nou proiect care își propune să aducă în atenția publicului un meșteșug...

Proiect pentru promovarea meșteșugului lemnului, specific Maramureșului
Știri vineri, 4 aprilie 2025, 12:34

Un bărbat se află în stare critică, după ce a fost prins sub un mal de pământ

O persoană a fost prinsă în această dimineață sub un mal de pământ, în timpul unor lucrări ce se efectuau pe strada Pietrosul din orașul...

Un bărbat se află în stare critică, după ce a fost prins sub un mal de pământ
Știri joi, 3 aprilie 2025, 12:54

Cupa României de Box pentru Tineret și Seniori U23 va avea loc în Sighetu Marmației

Sighetu Marmației va găzdui Cupa României de Box pentru Tineret și Seniori U23. Evenimentul sportiv se va desfășura în perioada 7 -13 aprilie...

Cupa României de Box pentru Tineret și Seniori U23 va avea loc în Sighetu Marmației