Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Sacrificarea porcilor poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2024, 11:29 / actualizat: 11 decembrie 2024, 13:40

Pe măsură ce Sărbătorile de iarnă se apropie, gospodăriile din mediul rural încep să își pregătească mesele tradiționale.

 

Totuși, o tradiție atât de îndrăgită, precum sacrificarea porcilor, poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția asupra pericolului trichinelozei și recomandă măsuri stricte pentru prevenirea acestei boli.

 

Trichineloza – un pericol ascuns în carnea netratată corect

 

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om.

Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și de rozătoare (șobolanul).

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul.

Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora.

Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul, a explicat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Unele obiceiuri culinare: prepararea termică «în sânge», sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire.

Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile.

Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună, explică dr. Rahotă.

Medicul șef de la DSP Bihor spune că perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală.

Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene, descrie dr. Daniela Rahotă.

 

Tratamentul bolii se face în spital, spune medicul.

 

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată, atenționează dr. Rahotă, larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii.

Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită), spune dr. Daniela Rahotă.

 

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

 

Pentru a evita tragediile și a vă bucura în siguranță de preparatele de sezon, DSP Bihor recomandă următoarele măsuri:

– achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;

– achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să respecte recomandările acestora;

– pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

– prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;

– prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale;

– curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii;

– în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis.

Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului, recomandă șefa DSP Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

CNAS dă asigurări: tratamentele oncologice continuă
Sănătate vineri, 12 septembrie 2025, 17:40

CNAS dă asigurări: tratamentele oncologice continuă

CNAS îi asigură pe pacienţii oncologici că în prezent nu există discontinuităţi în tratamentul de care aceştia beneficiază şi că se fac...

CNAS dă asigurări: tratamentele oncologice continuă
Finanțarea spitalelor trece de la PNRR la Programul Sănătate
Sănătate vineri, 12 septembrie 2025, 16:18

Finanțarea spitalelor trece de la PNRR la Programul Sănătate

Opt proiecte de spitale care au fost inițial incluse în PNRR, nu vor mai putea fi finanțate prin acest program și vor primi fonduri europene prin...

Finanțarea spitalelor trece de la PNRR la Programul Sănătate
O ciupercă periculoasă este tot mai prezentă în spitale!
Sănătate vineri, 12 septembrie 2025, 11:09

O ciupercă periculoasă este tot mai prezentă în spitale!

Specialiștii atrag atenția că infecția este dificil de tratat și reprezintă un risc serios pentru pacienții spitalizați.   ‘Cinci...

O ciupercă periculoasă este tot mai prezentă în spitale!
O picătură de sânge face diferența între viață și moarte
Sănătate joi, 11 septembrie 2025, 16:16

O picătură de sânge face diferența între viață și moarte

Începând cu luna septembrie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH), prin Centrul Regional de Genetică Medicală, a demarat un...

O picătură de sânge face diferența între viață și moarte
Sănătate joi, 11 septembrie 2025, 10:13

Migrena și cefaleea – când durerea de cap devine o problemă medicală

Durerea de cap afectează 20-40% din populaţie şi 10-15% dintre copii.   Migrena şi alte forme de cefalee implică sensibilitate la nivelul...

Migrena și cefaleea – când durerea de cap devine o problemă medicală
Sănătate joi, 11 septembrie 2025, 08:29

Bărbat în comă după ce a căzut de pe trotineta electrică

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a ajuns în comă, miercuri seara, 10 septembrie, la Spitalul Municipal din Mediaş, după ce a căzut de pe...

Bărbat în comă după ce a căzut de pe trotineta electrică
Sănătate miercuri, 10 septembrie 2025, 17:36

Avertisment din partea Coaliției Pacienților: reforma în sănătate trebuie aplicată corect!

Reforma sistemului de sănătate anunțată de Guvernul Bolojan include un pachet de măsuri care promite să schimbe fundamental modul în care...

Avertisment din partea Coaliției Pacienților: reforma în sănătate trebuie aplicată corect!
Sănătate miercuri, 10 septembrie 2025, 11:05

Operații mai precise și recuperare rapidă

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea a început să folosească sistemul de chirurgie robotică da Vinci X, unul dintre cele mai...

Operații mai precise și recuperare rapidă