Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Sacrificarea porcilor poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2024, 11:29 / actualizat: 11 decembrie 2024, 13:40

Pe măsură ce Sărbătorile de iarnă se apropie, gospodăriile din mediul rural încep să își pregătească mesele tradiționale.

 

Totuși, o tradiție atât de îndrăgită, precum sacrificarea porcilor, poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția asupra pericolului trichinelozei și recomandă măsuri stricte pentru prevenirea acestei boli.

 

Trichineloza – un pericol ascuns în carnea netratată corect

 

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om.

Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și de rozătoare (șobolanul).

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul.

Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora.

Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul, a explicat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Unele obiceiuri culinare: prepararea termică «în sânge», sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire.

Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile.

Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună, explică dr. Rahotă.

Medicul șef de la DSP Bihor spune că perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală.

Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene, descrie dr. Daniela Rahotă.

 

Tratamentul bolii se face în spital, spune medicul.

 

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată, atenționează dr. Rahotă, larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii.

Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită), spune dr. Daniela Rahotă.

 

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

 

Pentru a evita tragediile și a vă bucura în siguranță de preparatele de sezon, DSP Bihor recomandă următoarele măsuri:

– achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;

– achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să respecte recomandările acestora;

– pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

– prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;

– prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale;

– curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii;

– în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis.

Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului, recomandă șefa DSP Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Care este situația leprei în județul Cluj – precizările prefectului
Sănătate marți, 16 decembrie 2025, 13:08

Care este situația leprei în județul Cluj – precizările prefectului

Prefectul judeţului Cluj, Maria Forna, anunţă că situaţia leprei în judeţul Cluj este sub control şi că lansează către populaţie un apel...

Care este situația leprei în județul Cluj – precizările prefectului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare
Sănătate marți, 16 decembrie 2025, 10:19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete s-a aflat duminică, 14 decembrie, într-o vizită oficială în municipiul Baia Mare, la doar câteva...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare
Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”
Sănătate sâmbătă, 13 decembrie 2025, 11:12

Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”

Ministrul Sănătății a mers de urgență la Iași și a anunțat o serie de măsuri pentru prevenirea oricărui risc epidemiologic sau...

Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”
Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă
Sănătate sâmbătă, 13 decembrie 2025, 10:44

Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă

Acesta ciculă la nivel internațional, iar Centrul European de Prevenire și Controlul Bolilor spune că prezintă un risc moderat pentru populația...

Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:29

„Lepra nu se ia printr-o şedinţă de masaj”, spune Spitalul de Boli Infecţioase

UPDATE, ora 14:40 Autoritățile sanitare au confirmat al doilea caz de lepră la Cluj-Napoca. Este vorba tot despre o tânără din Indonezia, care...

„Lepra nu se ia printr-o şedinţă de masaj”, spune Spitalul de Boli Infecţioase
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:27

Contractul de execuție pentru Spitalul Regional, posibil în primăvara lui 2026

Contractul de execuţie pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj ar putea fi semnat în perioada martie – aprilie anul viitor, a...

Contractul de execuție pentru Spitalul Regional, posibil în primăvara lui 2026
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 10:30

Caz de lepră confirmat într-un salon SPA din Cluj-Napoca

Ministerul Sănătăţii a informat că joi, 11 decembrie, a fost confirmat un caz de lepră (boala Hansen), iar alte trei persoane sunt în curs de...

Caz de lepră confirmat într-un salon SPA din Cluj-Napoca
Sănătate joi, 11 decembrie 2025, 18:47

Raportul ‘Starea sănătăţii în UE’ face radiografia situației din România

Rata de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei a fost în România cea mai scăzută din UE în 2024, în ţara noastră înregistrându-se 67% din...

Raportul ‘Starea sănătăţii în UE’ face radiografia situației din România