Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Sacrificarea porcilor poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2024, 11:29 / actualizat: 11 decembrie 2024, 13:40

Pe măsură ce Sărbătorile de iarnă se apropie, gospodăriile din mediul rural încep să își pregătească mesele tradiționale.

 

Totuși, o tradiție atât de îndrăgită, precum sacrificarea porcilor, poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția asupra pericolului trichinelozei și recomandă măsuri stricte pentru prevenirea acestei boli.

 

Trichineloza – un pericol ascuns în carnea netratată corect

 

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om.

Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și de rozătoare (șobolanul).

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul.

Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora.

Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul, a explicat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Unele obiceiuri culinare: prepararea termică «în sânge», sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire.

Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile.

Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună, explică dr. Rahotă.

Medicul șef de la DSP Bihor spune că perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală.

Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene, descrie dr. Daniela Rahotă.

 

Tratamentul bolii se face în spital, spune medicul.

 

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată, atenționează dr. Rahotă, larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii.

Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită), spune dr. Daniela Rahotă.

 

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

 

Pentru a evita tragediile și a vă bucura în siguranță de preparatele de sezon, DSP Bihor recomandă următoarele măsuri:

– achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;

– achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să respecte recomandările acestora;

– pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

– prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;

– prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale;

– curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii;

– în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis.

Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului, recomandă șefa DSP Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mii de infecții nozocomiale în spitalele din Cluj
Sănătate luni, 27 octombrie 2025, 11:37

Mii de infecții nozocomiale în spitalele din Cluj

Spitalele din Cluj înregistrează anual câteva mii de cazuri de infecții nozocomiale. Numai în 2024 au fost raportate 3377 de cazuri, cele mai...

Mii de infecții nozocomiale în spitalele din Cluj
Doi copii din Turda, intoxicați cu o plantă toxică
Sănătate vineri, 24 octombrie 2025, 16:29

Doi copii din Turda, intoxicați cu o plantă toxică

Doi copii în vârstă de 3 şi 5 ani, din Turda, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu o plantă, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean...

Doi copii din Turda, intoxicați cu o plantă toxică
Maternitatea, modernizată cu peste 9,4 milioane de lei
Sănătate vineri, 24 octombrie 2025, 11:53

Maternitatea, modernizată cu peste 9,4 milioane de lei

Clădirea Maternităţii din Sebeş, construită în urmă cu patru decenii, a fost modernizată printr-o investiţie de peste 9,4 milioane de lei,...

Maternitatea, modernizată cu peste 9,4 milioane de lei
Examenul de Medicină de Urgenţă, reluat
Sănătate vineri, 24 octombrie 2025, 10:27

Examenul de Medicină de Urgenţă, reluat

Examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în Medicină de Urgenţă va fi reluat pe 28 octombrie, la ora 10 – a anunţat joi, 23...

Examenul de Medicină de Urgenţă, reluat
Sănătate miercuri, 22 octombrie 2025, 16:22

Butoane de panică, obligatorii în toate spitalele

Toate spitalele publice și private sunt obligate să instaleze și să mențină în stare de funcționare butoane de panică sau orice alt sistem...

Butoane de panică, obligatorii în toate spitalele
Sănătate miercuri, 22 octombrie 2025, 15:49

Investiție majoră în Neonatologie | FOTO

Secţia de Neonatologie a Spitalului din Alba Iulia a fost modernizată şi dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în urma unui...

Investiție majoră în Neonatologie | FOTO
Sănătate miercuri, 22 octombrie 2025, 14:33

CNAS va deconta serviciile medicale oferite de caravanele mobile

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta serviciile medicale oferite de caravanele mobile de screening, organizate de unitățile...

CNAS va deconta serviciile medicale oferite de caravanele mobile
Sănătate miercuri, 22 octombrie 2025, 13:31

România, în criză de medici de familie: aproape jumătate au peste 60 de ani

România se confruntă cu un mare deficit de medici, în special de familie.   Potrivit statisticilor, aproape jumătate din medicii de familie...

România, în criză de medici de familie: aproape jumătate au peste 60 de ani