Ascultă Radio România Cluj Live

Limba zmeurie, limba de pisică şi de porţelan, semne de îmbolnăvire | FOTO

Este foarte important ca părinții să se adreseze medicului de familie.

Limba zmeurie, limba de pisică şi de porţelan, semne de îmbolnăvire | FOTO
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2024, 13:51

Infecţia streptococică şi scarlatina sunt două afecţiuni al căror număr a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni, la Cluj-Napoca. Netratate, acestea pot avea efecte semnificative pe termen lung.

 

“Limba zmeurie” este frecvent întâlnită în unele boli acute ale căii aeriene la copil. Cel mai des apare în faringita streptococică, acolo unde există o infecție acută cu Streptococ beta-hemolitic la nivelul amigdalelor şi faringelui.

 

 

“Limba de porţelan” şi “limba de pisică” sunt alte două semne care pot fi observate cu uşurinţă de părinţi şi, astfel, copiii pot ajunge la timp la medicul de familie pentru a beneficia de tratament corespunzător.

 

 

Aspectul de “limbă de pisică” poate fi şi o manifestare a scarlatinei, iar în Cluj-Napoca au apărut deja primele cazuri, atrage atenţia medicul de familie Ioan Mureşan:

În aceste zile ne confruntăm, la nivelul cabinetelor medicilor de familie, cu foarte multe cazuri de infecție streptococică care se manifestă prin dureri faringiene, prin febră ridicată – 39/40, uneori prin vărsătură, prin stare generală modificată. Iar primul semn obiectiv clinic care îl pot observa părinții este așa-numitul aspect al limbii numită limbă zmeurie. Deci limba arată ca și cum ar fi o căpșună, o frăguță, o zmeură. Dar, la început, limba este încărcată, este așa-numită limbă de porțelan, începe să se descoameze la nivelul părților laterale, se pierde un strat și rămân papilele gustative la vedere.

După 2-3 zile apare așa-numită limbă de pisică, o limbă roșie care se manifestă prin dureri la înghițire, dureri la vorbire. Această boală este în cadrul anginei streptococice care dacă nu este tratată cu timpul poate să ducă și la erupție la nivelul abdomenului, membrelor, erupție care se încadrează în așa-numita boală a copilăriei sau scarlatină. Ea are incubație foarte mică și este foarte important că este contagioasă înainte cu 24 de ore de a apărea erupția și mai durează încă două-trei zile dacă este cu tratament, fără tratament, copiii pot transmite această boală timp de 2-3 săptămâni.

Se poate transmite și la nivelul adulților părinți, bunici, mai ales că această boală nu are încă descoperit un vaccin. Tratamentul este foarte simplu, se face cu preparate pe bază de penicilină sau amoxicilină, sub îndrumare a medicului de familie, medicului pediatru sau medicului de la infecțioase sau de la urgență. E important de reținut faptul că este o boală frecventă.

Am avut în acest an școlar în mai, iunie, iulie, chiar până s-a dat vacanța, foarte multe cazuri. Au fost zile în care aveam și câte patru-cinci copii din 30, consultați într-o zi, împreună cu adulți cu tot care erau cu acest aspect de limbă zmeurie.

A fost perioada de vacanță când s-a întrerupt lanțul, dar acum, odată cu începerea școlii sau mai nou, de luna octombrie încoace, din nou avem în fiecare zi foarte multe cazuri și foarte mulți copii cu aspectul acesta de limbă zmeurie și cu așa-numitul popular gât roșu.

Este important ca părinții să se adreseze medicului de familie, unde sunt colegi care pot să facă chiar și testarea prin testul rapid pentru streptococul beta-hemolitic de grup A. Sau se poate face analiză la laborator, exudatul faringian, care în decurs de 24 de ore îți confirmă acest diagnostic.

În concluzie, este o boală care apare frecvent în copilărie, apare la schimbarea anotimpurilor, primăvara și toamna, dar dacă nu este tratată, poate cu timpul să ducă la complicații, complicații ale reumatismului, respectiv reumatism la nivelul articulațiilor, la nivelul inimii, la nivelul sistemului nervos ș.a.m.d. Dacă observați că are copilul limbă zmeurie, are febră, are dureri de înghițire, să vă prezentați la colegii noștri medici de familie pentru a fi diagnosticați și a primi tratament. (dr. Ioan Mureșan)

 

 

Aşadar, scarlatina este o boală infecto-contagioasă specifică sezonului rece, care afecteaza în special copiii din colectivităţi cu vârste între 5 şi 15 ani.

 

 

Transmiterea bolii se face mai ales pe cale aerogenă, în timpul strănutului, vorbitului sau tuşitului şi mai rar, prin intermediul suprafeţelor contamintate ori prin contactul direct cu leziunile cutanate produse de streptococul beta-hemolitic de grup A.

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Ziua Națională a Transplantului
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 13:13

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual, la data de 7 aprilie

Luni, 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătaţii, în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  ...

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual, la data de 7 aprilie
Sănătate duminică, 6 aprilie 2025, 08:54

Bani pentru decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru angajaţi

Angajații din unele sectoare bugetare, care folosesc în mod obișnuit un calculator pot primi până la 500 de lei pentru a deconta cheltuielile cu...

Bani pentru decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru angajaţi
Sănătate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:41

În mai serviciile de ambulanță vor primi 600 de autospeciale noi

Potrivit acestuia, au existat întârzieri în achiziţie din cauza perturbărilor de pe lanţul de aprovizionare, pe fondul schimbările majore din...

În mai serviciile de ambulanță vor primi 600 de autospeciale noi