Ascultă Radio România Cluj Live

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Articol editat de Carmen Sas, 10 noiembrie 2024, 10:00 / actualizat: 10 noiembrie 2024, 16:33

La mijlocul lunii octombrie, familia Chișe a reprezentat cu onoare comuna Tulca și România la „𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝𝐢𝐞 𝐒𝐨𝐦𝐛𝐨𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟒” din Serbia, unde a câștigat 3 medalii de argint și 2 medalii 𝐝𝐞 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐳.

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

„Această recunoaștere internațională ne motivează să continuăm să producem cu pasiune și tradiție pălinca autentică de Bihor, aducând spiritul și gustul locurilor noastre peste granițe.

Mulțumim Ambasada României în Republica Serbia pentru sprijinul acordat în această competiție și pentru încrederea pe care ne-ați arătat-o”, a spus Florian Chișe.

Pălinca „Trămuța” este o frumoasă afacere de familie din localitatea Tulca, județul Bihor.

Sortimentele de palincă bio din județul Bihor se bucură de un real succes.

Ambasada României la Belgrad a fost onorată să sprijine participarea producătorului român la competiție, meritul premiilor câștigate aparținând în totalitate Palinca Trămuța, au notat reprezentanții Ambasadei României în Serbia.

 

Un secol de tradiție

În comuna Tulca, din județul Bihor, se produce una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din România: pălinca.

Cu rădăcini care se întind pe mai bine de un secol, familia Chișe continuă cu mândrie acest meșteșug transmis din generație în generație, păstrând vii secretele străvechi ale distilării.

Pălinca „Trămuța”, produsă de această familie, a reușit să se remarce nu doar în România, ci și pe plan internațional, câștigând numeroase premii, inclusiv la competiții prestigioase din Austria și Serbia.

Procesul de producție al pălincii începe cu tone de fructe coapte, selecționate cu grijă și lăsate la fermentat în butoaie mari, de 200 sau 400 de litri, timp de trei până la șase săptămâni.

 „Noi producem pălincă de prună, că pruna-i baza. Prună, mere, pere, caise, gutui… am avut și cireșe, iar anul acesta ne pregătim cu fructe de pădure, explică Florian Chișe, artizanul principal al distileriei. Distilarea are loc în cazane tradiționale de cupru cu foc direct, unele cu o istorie de peste 100 de ani, ceea ce garantează un gust unic și o calitate superioară.

În inima distileriei, unde lemnul și arama împart povara poveștilor transmise din trecut, Florian Chișe, reprezentantul distileriei, explică importanța învechirii.

Noi punem pălinca la învechit, pentru mai mulți ani, în butoaie de stejar sau de dud, de unde pălinca își capătă aroma și culoarea aurie, a explicat Florian Chișe.

Această practică conferă pălincii de Tulca nu doar o aromă inconfundabilă, ci și o culoare ce amintește de apusurile calde din Bihor.

După distilarea dublă, pălinca trece printr-un proces riguros de selecție.

La prima mână cum zicem noi, luăm alcoolul metilic (spirtul), care trebuie eliminat pentru a asigura siguranța băuturii”, precizează Chișe.

Cu un gust puternic și o transparență asemenea apei de izvor, pălinca este apoi lăsată să se „odihnească” în butoaie de dud sau stejar, unde își desăvârșește parfumul.

Din tată-n fiu

Pe plan internațional, pălinca „Trămuța” a cucerit palate și juriile concursurilor de specialitate  din țară și din străinătate. La competiția din Sombor, Serbia, din luna octombrie 2024, familia Chișe a fost recompensată cu trei medalii de argint și două de bronz, o recompensă a calității impecabile a produsului lor. De asemenea, pălinca lui Chișe este nelipsită de la manifestările de profil, precum: târguri și expoziții.

Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazane. Povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii. Cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută a mărturisit Florian Chișe, cu mândrie.

Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte. Sunt distilate în cazane tradiționale cu foc direct”, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor.

Deși provocările, cum ar fi seceta severă de anul acesta, au redus producția de fructe, rezultând în prețuri mai mari, acestea au fost mai dulci și mai concentrate, promițând o pălincă de o calitate superioară. Prețul pentru jumătate de litru poate ajunge la 100 de lei, mai ales când este ambalat în sticle frumos decorate, perfecte pentru cadouri.

Adevărata pălincă bihoreană trebuie să atingă un grad de tărie de 50, iar localnicii o servesc, cu mândrie, alături de tradiționalele slănină și ceapă roșie.

Așa cum spunea un vechi poet local, „Vigoarea de dimineață/Cu pălincă prinzi și viață...”, pălinca este mai mult decât o băutură – este un simbol al rădăcinilor bihorene și al ospitalității românești.

 

Crina Dobocan / Foto: Facebook Florian și Monica Chișe

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Bihor: Rezultate finale ale alegerilor parlamentare
Transilvania luni, 2 decembrie 2024, 08:26

Bihor: Rezultate finale ale alegerilor parlamentare

PNL conduce în Bihor. Rezultate finale ale alegerilor parlamentare   După centralizarea tuturor voturilor din cele 659 de secții de votare...

Bihor: Rezultate finale ale alegerilor parlamentare
Oradea: mii de oameni la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României
Transilvania duminică, 1 decembrie 2024, 14:34

Oradea: mii de oameni la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României

Oradea a fost duminică, 1 Decembrie, gazda unor manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Acestea au atras mii de locuitori și vizitatori...

Oradea: mii de oameni la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României
Conexiune aeriană directă între Oradea și München
Transilvania vineri, 29 noiembrie 2024, 18:40

Conexiune aeriană directă între Oradea și München

Se lansează o nouă rută aeriană regulată între Aeroportul Oradea și Aeroportul Internațional din München, o măsură menită să răspundă...

Conexiune aeriană directă între Oradea și München
Accident în care a fost implicată o mașină a armatei
Transilvania vineri, 29 noiembrie 2024, 15:35

Accident în care a fost implicată o mașină a armatei

O maşină aparţinând Armatei a fost implicată, vineri, 29 noiembrie, într-un accident de circulaţie în Alba Iulia, provocat de şoferul...

Accident în care a fost implicată o mașină a armatei
Transilvania vineri, 29 noiembrie 2024, 13:12

Trufele româneşti sunt tot mai rare

Trufele româneşti ar putea deveni tot mai rare şi chiar ar putea dispărea în următorii ani din cauza braconierilor, atrage atenţia...

Trufele româneşti sunt tot mai rare
Transilvania vineri, 29 noiembrie 2024, 12:30

Start la schi în Maramureș

Dacă tot și-au făcut din vară toate pregătirile care servesc la distracția și confortul turiștilor, administratorii de la domeniul...

Start la schi în Maramureș
Transilvania joi, 28 noiembrie 2024, 16:53

Ziua Națională a României, sărbătorită la Oradea

Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora 12:15, va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Națională a României.   Evenimentul...

Ziua Națională a României, sărbătorită la Oradea
Transilvania joi, 28 noiembrie 2024, 14:47

Intrare gratuită la Muzeul de Istorie Maramureș

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş va fi deschis publicului pentru vizitare gratuită în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie,...

Intrare gratuită la Muzeul de Istorie Maramureș