Ascultă Radio România Cluj Live

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Articol editat de Carmen Sas, 10 noiembrie 2024, 10:00 / actualizat: 10 noiembrie 2024, 16:33

La mijlocul lunii octombrie, familia Chișe a reprezentat cu onoare comuna Tulca și România la „????????????? ??????????? ??? ??????? ?????? ????” din Serbia, unde a câștigat 3 medalii de argint și 2 medalii ?? ?????.

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

„Această recunoaștere internațională ne motivează să continuăm să producem cu pasiune și tradiție pălinca autentică de Bihor, aducând spiritul și gustul locurilor noastre peste granițe.

Mulțumim Ambasada României în Republica Serbia pentru sprijinul acordat în această competiție și pentru încrederea pe care ne-ați arătat-o”, a spus Florian Chișe.

Pălinca „Trămuța” este o frumoasă afacere de familie din localitatea Tulca, județul Bihor.

Sortimentele de palincă bio din județul Bihor se bucură de un real succes.

Ambasada României la Belgrad a fost onorată să sprijine participarea producătorului român la competiție, meritul premiilor câștigate aparținând în totalitate Palinca Trămuța, au notat reprezentanții Ambasadei României în Serbia.

 

Un secol de tradiție

În comuna Tulca, din județul Bihor, se produce una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din România: pălinca.

Cu rădăcini care se întind pe mai bine de un secol, familia Chișe continuă cu mândrie acest meșteșug transmis din generație în generație, păstrând vii secretele străvechi ale distilării.

Pălinca „Trămuța”, produsă de această familie, a reușit să se remarce nu doar în România, ci și pe plan internațional, câștigând numeroase premii, inclusiv la competiții prestigioase din Austria și Serbia.

Procesul de producție al pălincii începe cu tone de fructe coapte, selecționate cu grijă și lăsate la fermentat în butoaie mari, de 200 sau 400 de litri, timp de trei până la șase săptămâni.

 „Noi producem pălincă de prună, că pruna-i baza. Prună, mere, pere, caise, gutui… am avut și cireșe, iar anul acesta ne pregătim cu fructe de pădure, explică Florian Chișe, artizanul principal al distileriei. Distilarea are loc în cazane tradiționale de cupru cu foc direct, unele cu o istorie de peste 100 de ani, ceea ce garantează un gust unic și o calitate superioară.

În inima distileriei, unde lemnul și arama împart povara poveștilor transmise din trecut, Florian Chișe, reprezentantul distileriei, explică importanța învechirii.

Noi punem pălinca la învechit, pentru mai mulți ani, în butoaie de stejar sau de dud, de unde pălinca își capătă aroma și culoarea aurie, a explicat Florian Chișe.

Această practică conferă pălincii de Tulca nu doar o aromă inconfundabilă, ci și o culoare ce amintește de apusurile calde din Bihor.

După distilarea dublă, pălinca trece printr-un proces riguros de selecție.

La prima mână cum zicem noi, luăm alcoolul metilic (spirtul), care trebuie eliminat pentru a asigura siguranța băuturii”, precizează Chișe.

Cu un gust puternic și o transparență asemenea apei de izvor, pălinca este apoi lăsată să se „odihnească” în butoaie de dud sau stejar, unde își desăvârșește parfumul.

Din tată-n fiu

Pe plan internațional, pălinca „Trămuța” a cucerit palate și juriile concursurilor de specialitate  din țară și din străinătate. La competiția din Sombor, Serbia, din luna octombrie 2024, familia Chișe a fost recompensată cu trei medalii de argint și două de bronz, o recompensă a calității impecabile a produsului lor. De asemenea, pălinca lui Chișe este nelipsită de la manifestările de profil, precum: târguri și expoziții.

Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazane. Povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii. Cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută a mărturisit Florian Chișe, cu mândrie.

Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte. Sunt distilate în cazane tradiționale cu foc direct”, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor.

Deși provocările, cum ar fi seceta severă de anul acesta, au redus producția de fructe, rezultând în prețuri mai mari, acestea au fost mai dulci și mai concentrate, promițând o pălincă de o calitate superioară. Prețul pentru jumătate de litru poate ajunge la 100 de lei, mai ales când este ambalat în sticle frumos decorate, perfecte pentru cadouri.

Adevărata pălincă bihoreană trebuie să atingă un grad de tărie de 50, iar localnicii o servesc, cu mândrie, alături de tradiționalele slănină și ceapă roșie.

Așa cum spunea un vechi poet local, „Vigoarea de dimineață/Cu pălincă prinzi și viață...”, pălinca este mai mult decât o băutură – este un simbol al rădăcinilor bihorene și al ospitalității românești.

 

Crina Dobocan / Foto: Facebook Florian și Monica Chișe

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

55 de hectare de vegetație afectate de incendiu
Transilvania luni, 18 august 2025, 11:28

55 de hectare de vegetație afectate de incendiu

Pompierii maramureșeni au intervenit pe parcursul zilei de duminică, 17 august pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată care a...

55 de hectare de vegetație afectate de incendiu
Care alegorice și concert, la Carnavalul Florilor
Transilvania luni, 18 august 2025, 10:22

Care alegorice și concert, la Carnavalul Florilor

O nouă ediție a Carnavalului Florilor va avea loc, și în acest an la Oradea. De această dată, orașul marchează 25 de ani de la prima...

Care alegorice și concert, la Carnavalul Florilor
”Apuseni – Serbările Memoriei”: Tradiție și natură, împreună pentru viitor
Transilvania luni, 18 august 2025, 10:19

”Apuseni – Serbările Memoriei”: Tradiție și natură, împreună pentru viitor

În zilele de 20 și 21 septembrie, Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni va organiza...

”Apuseni – Serbările Memoriei”: Tradiție și natură, împreună pentru viitor
Vreme instabilă și pericol de inundații în peste un sfert din țară | UPDATE
Transilvania luni, 18 august 2025, 10:03

Vreme instabilă și pericol de inundații în peste un sfert din țară | UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de averse importante cantitativ, valabilă luni, 18 august, în...

Vreme instabilă și pericol de inundații în peste un sfert din țară | UPDATE
Transilvania vineri, 15 august 2025, 00:00

8 stațiuni balneare recomandate pentru afecțiuni digestive

Apele minerale terapeutice – bicarbonatate, carbogazoase, sodice, clorurate, iodurate – stau la baza curelor interne (cure de băut) recomandate...

8 stațiuni balneare recomandate pentru afecțiuni digestive
Transilvania joi, 14 august 2025, 16:44

Despăgubiri diferențiate pentru pagubele produse de calamități

Persoanele ale căror proprietăţi vor fi distruse de calamităţile naturale vor fi despăgubite, de acum înainte, de stat, cu sume diferite, în...

Despăgubiri diferențiate pentru pagubele produse de calamități
Transilvania joi, 14 august 2025, 16:01

Se forează puțuri pentru apă din cauza secetei

După cum a declarat joi, 14 august, primarul, Ioan Stegerean, puţul de apă potabilă a fost forat până la o adâncime de 300 de metri, iar apa...

Se forează puțuri pentru apă din cauza secetei
Transilvania joi, 14 august 2025, 14:04

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” a început | AUDIO

Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula din județul Cluj este precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”,...

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” a început | AUDIO