Ascultă Radio România Cluj Live

„Invitație la dans” primul concert pentru copii la Filarmonică

Primul concert pentru copii al noii stagiuni 2024/2025 la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Invitație la dans” primul concert pentru copii la Filarmonică

Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2024, 13:53

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” va găzdui pe scena din Sala de spectacole „Laurențiu Hodorog” luni, 7 octombrie, de la ora 11.00 (spectacol în limba română) și marți, 8 octombrie, ora 9.30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul pentru copii cu titlul Invitație la dans.

 

Concertul este recomandat grupei de vârstă 5-10 ani, durează aproximativ 50 de minute, iar costul unul bilet este de 15 lei.

 

Despre Invitație la dans

 

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale.

Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică.

Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică.

Dalma Toadere afirmă că nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor.

În ceea ce privește concertul pentru copii cu titlul Invitație la dans, programul acestuia a fost special creat pentru a ajuta copiii să descopere în mod intuitiv legătura profundă dintre muzică și dans, deschizându-le totodată poarta către universul fascinant al instrumentelor cu coarde și arcuș.

După o scurtă introducere în care micii spectatori vor face cunoștință cu vioara, viola, violoncelul și contrabasul, aceștia vor fi purtați într-o poveste muzicală fascinantă.

Vor asculta povestea unui prinț care este în căutarea unei dansatoare fără egal, pe care visează să o facă mireasa lui.

Această poveste va prinde viață prin fragmente muzicale selectate din capodopere ale muzicii universale, oferindu-le copiilor o experiență de neuitat.

 

Despre dirijoare – Dalma Toadere

 

Dirijoarea Dalma Toadere absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal.

În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.

Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară.

În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a.

Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.).

În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”.

În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților.

Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

 

Despre orchestră

 

Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și mentorată de maestrul Cristian Mandeal, reprezintă o pepinieră de talente și un hub muzical inovativ.

Cu o viziune avangardistă și o pasiune pentru diversitate, orchestra nu numai interpretează, ci și transformă spații consacrate și neconvenționale în arene vibrante ale artei sonore.

Orchestra se remarcă prin abordarea sa inedită, aducând prospețime și energie în sălile de concerte tradiționale, dar și în spații neconvenționale precum piețe, parcuri, locuri istorice, dar și cluburi, cafenele și spații industriale.

Cu un repertoriu eclectic și o abordare „cross-genre”, Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” dorește să creeze o experiență sonoră fascinantă, atât prin concerte proprii, tinerii muzicieni familiarizându-se astfel cu repertoriul standard de orchestră, cât și prin concerte side-by-side alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, prin colaborări la concertele stagiunii sau prin evenimente inedite prin care tinerii muzicieni devin promotorii muzicii clasice în rândurile tinerilor de vârsta lor.

În același timp, Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” constituie un liant înspre un public nou, tânăr, contribuind la formarea publicului de mâine, prin proiectele educaționale și evenimentele interactive desfășurate în comunitate și printr-un efort constant de a transforma muzica într-o experiență accesibilă pentru toți.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 13:01

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului

Regizorul Radu Jude va fi prezent joi seară, 10 octombrie, de la ora 19, la cinema Arta din Cluj la proiecția a două dintre cele mai recente filme...

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului
Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 11:08

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii...

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!
De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit
Cultural marți, 8 octombrie 2024, 16:43

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit

Miercuri, 9 octombrie, în România va fi marcată Ziua Holocaustului, în memoria populației evreiești deportate forțat, în principal din...

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit
Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare
Cultural marți, 8 octombrie 2024, 12:49

Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare

Profesorul universitar și traducătorul italienist Ștefan Damian va susține miercuri, 9 octombrie, la Cluj-Napoca, o conferință dedicată...

Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 17:38

Paleta artistică a lunii octombrie la Teatrul din Turda

Pentru iubitorii de teatru și cultură, luna octombrie aduce o mare varietate de spectacole și evenimente care vor stârni fascinația și...

Paleta artistică a lunii octombrie la Teatrul din Turda
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 17:03

Invitație la dans | FOTO+VIDEO

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” găzduiește în perioada 7- 8 octombrie 2024, primul concert pentru copii al noii stagiuni la...

Invitație la dans | FOTO+VIDEO
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Cultural duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul

Duminică, 6 octombrie, la ora 20.03 Teatrul Naţional Radiofonic și Radio Cluj prezintă piesa Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul