CSAT a fost convocat de președinte pe 19 septembrie
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a discutat la telefon cu omologul ucrainean, Rustem Umerov.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 13 septembrie 2024, 10:25
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost convocat de președinte în 19 septembrie, la Palatul Cotroceni, iar pe agendă va fi și o discuție despre războiul din Ucraina și implicațiile conflictului pentru România.
Reuniunea CSAT are loc după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe drone de atac rusești au survolat spațiul aerian al României, după care s-au îndreptat către Ucraina.
Două avioane F-16 au decolat de urgență pentru a urmări dronele, însă acestea nu au fost doborâte pentru că nu erau ostile – au explicat responsabilii români din domeniul apărării.
Într-un interviu pentru Radio România Actualități, realizat de Cristian Dumitrașcu de la „Jurnal militar”, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că, în cazul în care teritoriul României va fi atacat, pericolul va fi eliminat.
Angel Tîlvăr: Pot să vă spun – și nu cred că spun un lucru cu un nivel mare de confidențialitate – în timp real și noi, și aliații noștri văd ceea ce se întâmplă pe teritoriul național. Am văzut drona de când a intrat, am avut în aer F-16 care a urmărit.
Dacă ar fi fost elemente de analiză care să ducă la intenția sau la faptul că drona respectivă intenționa să lovească, am fi luat măsurile care sunt necesare în astfel de situații.
Deci nu s-a pus problema ca să existe un element de pericol pe care noi să nu-l putem administra. Deci, dau acest mesaj clar, ca să anulez cumva speculațiile care s-au făcut, că nu suntem pregătiți.
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a discutat la telefon cu omologul ucrainean, Rustem Umerov.
Responsabilul român a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii portuare civile a Ucrainei de la Dunăre în proximitatea frontierei cu România și asupra populației civile ucrainene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la București, cei doi au vorbit și despre eforturile României pentru sprijinirea forțelor armate ale Ucrainei, precum și despre coordonarea eficientă a proiectelor de asistență multinațională la care țara noastră este parte, cum ar fi Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, unde piloții ucraineni să înceapă pregătirea practică pe acest tip de avioane de luptă.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a transmis un mesaj de recunoștință cu privire la decizia României de a dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.