Ascultă Radio România Cluj Live

Proteste împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân

Sunt prea mulți câini și prea puțini oameni buni.

Proteste împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 septembrie 2024, 12:55

Sunt prea mulți câini fără stăpân și prea puțini oameni buni care i-ar putea ajuta cu un adăpost și dragostea lor. Problema câinilor străzii, eutanasiați de hingheri sau găzduiți în condiții improprii a luat amploare la nivel național. În acest sens, sunt organizate în această perioadă proteste în mai multe localități, iar sâmbătă, 7 septembrie, 100 de persoane s-au adunat și la Cluj-Napoca.

 

Clujul este printre primele orașe în care iubitorii de animale și reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor au organizat un protest prin care se solicită autorităților să se implice și să intervină pentru campanii de sterilizare, finanțare de adăposturi și sancționarea eutanasierilor ilegale. 100 de participanți au cerut oprirea eutanasierii animalelor străzii.

Prea mulți câini, prea puțini oameni buni

Totul a pornit în luna august, când au fost uciși peste 60 de câini, într-o singură noapte, în Târgu Jiu. De atunci, iubitorii de animale și reprezentanții ONG-urilor de profil s-au activat în număr mare într-o campanie națională.
Despre scopul acestor acțiuni de protest, vinovații de suferința animalelor abandonate, dar și despre ce ar trebui făcut astfel încât situația să fie una normală, am aflat de la Fehervary Andreea, președintele Asociației Andreea&Benji’s happy dogs din Cluj-Napoca:
Pentru bunăstarea animalelor, pentru educarea și responsabilizarea deținătorilor de animale, pentru adopții, microcipare, sterilizare și pentru schimbarea legilor în favoarea animalelor. Chiar dacă salvăm câini abandonați și încercăm să le găsim fiecăruia o familie bună, singuri nu putem să-i salvăm pe toți. Sunt prea mulți câini și prea puțini oameni buni.
Din păcate, salvarea animalelor este o necesitate a zilelor noastre pentru că alte măsuri de reducere a abandonului și înmulțirii se lasă așteptate. Fără respectarea legilor privind microciparea, sterilizarea și vaccinarea câinilor, numărul va crește în continuu.

Trei pași

Un prim pas este recensământul animalelor de companie, ca să ajungem la o cifră care reflectă realitatea. Al 2-lea pas ar fi prevenția și informarea deținătorilor de animale privind obligațiile ce le revin. Aici, medicii veterinari, asociațiile și poliția joacă un rol important, iar colaborarea ar da roade. Al 3-lea pas ar fi efectuarea și verificarea privind respectarea legilor și punerea în vedere a intrării în legalitate.
După parcurgere acestor etape, acolo unde sunt abateri flagrante, infracțiuni sau rea-voință, fără pardon, amenzi trebuie date!

Responsabili de numărul mare de eutanasieri suntem cu toții

O intervenție benefică în evitarea suferințelor animalelor pot avea și consiliile locale și județene, care pot subvenționa microciparea și sterilizarea căilor cu stăpân.

Responsabili de numărul mare de eutanasieri suntem cu toții. Așa cum am mai spus, responsabili suntem noi toți, care putem interveni în diferite moduri astfel încât să oprim măcelul. Dacă proprietarul de câini respectă legea și sterilizează patrupedul, dacă poliția și DSV-ul ar face controale și ar aplica sancțiuni, cetățenii devin mai atenți. Dacă primăriile și Consiliul Județean ar veni în sprijinul comunității prin subvenționarea și microciparea și sterilizări, am reduce gradul de înmulțire și abandon și, implicit, eutanasierea.

Injecția letală

Putem spune că și cel care face efectiv injecția letală este vinovat, dar el face ce face pentru că îi permitem noi. Să nu uităm că multe firme sunt private care au făcut o afacere profitabilă din omorârea câinilor. Cum sunt ascunse eutanasierile? Se fac noaptea ca hoții, așa cum s-a mai făcut și la Târgu Jiu, într-un adăpost public, când au fost omorâți 60 de câini într-o oră. Am spus omorâți pentru că practic nu poți parcurge procedura de eutanasiere a 60 de câini într-o singură oră, în câteva minute. În adăposturile private eutanasierea sunt cele mai bine ascunse pentru că au regim special, nu sunt controlate de nimeni, nu ai acces, nu se supun niciunei reglementări, pentru că li se permite.
Cred că este foarte greu să cuantifici numărul câinilor abandonați, dar gravitatea situației este scoasă în evidență de suprapopularea adăposturilor publice și a celor deținute de asociațiile de protecție a animalelor, care sunt în permanență pline până la refuz. La acestea se mai adaugă și câinii ridicați de către firmele de gestionare a câinilor fără stăpân, aflate sub contract cu zeci de primării, unde se omoară câini la 14 zile de la intrare în adăpost.

Direct vinovați

Numărul câinilor ridicați de către aceste firme nu este cunoscut, pentru că nu există o transparență a acestor date.
Majoritatea câinilor din zonele rurale nu sunt microcipați, majoritatea câinilor salvați sunt nemicrocipați, ca atare, nu figurează în statistici. Direct vinovați de suferința animalelor sunt proprietarii care fie nu cunosc legile, fie refuză să le respecte, fie consideră că e dreptul lor să-și trateze animalele cum consideră.

Responsabili

În categoria responsabilității aș încadra pe unii medici veterinari, care sunt în relație directă cu proprietarii și care pot să le aducă la cunoștință beneficiile sterilizării și microciparea din perspectiva sănătății și a traiului bun, alături de un câine sau pisică. Tot responsabili de suferința animalelor abandonate sunt și Direcțiile Sanitare Veterinare și Poliția, instituții abilitate să aplice sancțiuni.
Sancțiunile se pot aplica și gradual, după o prealabilă informare și prevenție. Se pot aplica avertismente sau chiar amenzi. Părerea mea este că pași trebuie făcuți progresiv, pentru că riscăm ca tot animalele să aibă de suferit. Cu alte cuvinte, câini mor de mâna ecarisorilor, dar din cauza noastră. (Fehervary Andreea, președintele Asociației Andreea&Benji’s happy dogs din Cluj-Napoca)

 

Obligațiile stăpânilor de câini

Există mai multe texte de lege care fac referire la obligațiile stăpânilor de a îngriji, steriliza și microcipa un cățel.

De exemplu, conform unei ordonanțe de urgență, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor acestora este obligatorie, iar deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor au obligația de a steriliza puii acestora astfel: femelele la vârsta de patru – șase luni și masculii la vârsta de șase – opt luni.

Cei ce nu respectă această obligație riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Apoi, proprietarii sau deținătorii temporari de câini trebuie să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar.

Amenzile pentru neînregistrarea câinilor sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei.

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale
Recomandari marți, 8 octombrie 2024, 08:13

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale

Favoritul acestei curse electorale cu 11 candidați este actuala președintă Maia Sandu.   Probabil pe locul al doilea va fi candidatul...

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale
Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 14:37

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor

Fosta internaţională română Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, duminică, 6...

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul

Duminică, 6 octombrie, la ora 20.03 Teatrul Naţional Radiofonic și Radio Cluj prezintă piesa Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari miercuri, 2 octombrie 2024, 12:25

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

Unul dintre cele mai accesate astfel de vaccinuri este HPV, România fiind pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.  ...

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari luni, 16 septembrie 2024, 14:03

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă să vizionați expoziția personală de pictură a artistei Anica Pojar intitulată “Pioni în artă”.  ...

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 12:57

Locurile în căminele studenţeşti clujene

Se apropie începutul unui nou an universitar şi studenţii au început să caute locurile de cazare. Cei mai norocoşi sunt beneficiarii de locuri...

Locurile în căminele studenţeşti clujene
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 11:30

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației

Pacienții fără șanse de supraviețuire, dar și medicii, au nevoie urgentă de reglementări privind trierea bolnavilor – cine merge la ATI...

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației