Ascultă Radio România Cluj Live

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 septembrie 2024, 14:28

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au beneficiat de cursuri de specializare în domenii ca digitizarea, comunicarea prin joc şi storytelling pe perioada celui de-al doilea an de acreditare. Mobilitățile, au însemnat, în perioada iunie 2023 – august 2024 experiențe de învăţare si explorare trăite de seniorii din centrele de zi din Cluj-Napoca, în Spania.

 

Activităţile seniorilor în cadrul programului Erasmus+ derulat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pe parcursul ultimelor 12 luni au vizat utilizarea tehnologiei şi aplicaţiilor digitale în viaţa de zi cu zi, pentru diverse nevoi. În acest sens, periodic, au avut loc sesiuni de pregătire şi informare asupra tuturor aspectelor privind mobilităţile, dar și deplasări în Spania.

Participarea la mobilităţile Erasmus + reprezintă un atuu și pentru angajaţii din instituţiile de cultură partenere în proiect, care sunt și ei beneficiari ai activităților, explică Andreea Iasko, manager proiect:

 

Procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii nu vizează doar acele persoane care sunt active profesional, ci pe oricine dornic de cunoaştere şi îmbunătăţire a aptitudinilor şi calităţii vieţii, în cele din urmă. De aceea am investit efort şi muncă în derularea acestui amplu proiect care mi-a adus satisfacţii încă din primul an.
Sunt sigură că rezultatele finale vor fi mult peste aşteptările noastre, iar beneficiarii, care deja au dobândit încredere în propriile capacităţi, vor fi tot mai mulţi.
Accesul la mobilităţi reprezintă, în ansamblu, o ocazie unică de a îmbina dobândirea de noi cunoştinţe şi crearea de viitoare colaborări, de implementare a unor proiecte atractive la nivel local, regional şi naţional, dar şi de cunoaştere a spaţiului cultural european actual.
Este un plus și pentru angajații instituțiilor de cultură partenere în proiect care sunt și ei beneficiari. Au astfel ocazia să participe la cursuri susţinute în diferite ţări ale Uniunii Europene, de specialişti în diferite domenii conexe cu activităţile de muzeografie şi pedagogie muzeală.
Totodată, au ocazia de a crea legături transnaţionale cu colegi cu preocupări similare, din alte muzee şi instituţii de cultură europene. (Andreea Iasko)
***
Au fost organizate trei echipe de mobilitate cu câte 5 beneficiari seniori (peste 65 de ani), pentru deplasarea în Fuengirola, Spania.
Pe toată durata mobilităţilor au avut loc vizite la centrele de seniori şi de adolescenţi cu probleme de comunicare şi exprimare, schimburi culturale de informaţii, schimb de materiale în vederea promovării identităţii culturale şi sociale (ateliere de colaje, dansuri tradiţionale, degustare de preparate tradiţionale, vizite la muzee şi adaptarea la tehnicile modern de identificare a obiectivelor).
Dacă este să vorbim despre lucruri noi asimilate, pot face referire la dobândirea unui plus de confort emoţional şi funcţional în spaţii noi, prin acomodarea cu noua tehnologie.
Toţi beneficiarii au reuşit ca, în final, să poată să se integreze în noile modalităţi de comunicare digitală, nu doar pe parcursul deplasării, ci şi întorşi acasă unde, realmente, împărtăşesc cele învăţate cu colegii de la centru şi nu numai. (Ligia Bocşe, consilier Centrul de zi pentru seniori nr 2 din Cluj-Napoca)

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca este lider de consorțiu în cadrul acestui proiect Erasmus+ pentru educarea adulților, până în 2027, alături de alte instituţii culturale precum: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Memorial “Octavian Goga”, iar principalii beneficiari clujeni sunt membrii Centrelor de zi pentru vârstnici, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj, instituţie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și, până în 2027, peste 50 de persoane vor beneficia de cursuri și ateliere care au ca scop principal obţinerea de noi competenţe digitale pentru seniori şi de dezvoltarea competenţelor pentru educaţia non-formală a angajaților din muzee şi instituţii de cultură.

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un bărbat de 55 de ani a fost lovit mortal de tren!
Social vineri, 4 octombrie 2024, 11:24

Un bărbat de 55 de ani a fost lovit mortal de tren!

Un accident tragic a avut loc în dimineața zilei de 4 octombrie, în jurul orei 07:52, în municipiul Oradea. Conform informațiilor transmise de...

Un bărbat de 55 de ani a fost lovit mortal de tren!
Se deschide platforma de deșeuri din Sânmartin | FOTO
Social joi, 3 octombrie 2024, 15:58

Se deschide platforma de deșeuri din Sânmartin | FOTO

O nouă platformă de colectare a deșeurilor mari se deschide în Bihor.   Aceasta va fi funcțională din 4 octombrie, în Sânmartin....

Se deschide platforma de deșeuri din Sânmartin | FOTO
Bani din partea Arhiepiscopiei Clujului pentru sinistrați
Social joi, 3 octombrie 2024, 15:41

Bani din partea Arhiepiscopiei Clujului pentru sinistrați

Sprijin în valoare 1,3 milioane lei din partea Arhiepiscopiei Clujului, pentru persoanele afectate de inundații.   900.000 lei au fost virați...

Bani din partea Arhiepiscopiei Clujului pentru sinistrați
Programul FamilyStart, suplimentat
Social joi, 3 octombrie 2024, 15:38

Programul FamilyStart, suplimentat

Plafonul programului guvernamental FamilyStart, destinat familiilor tinere care doresc să acceseze credite, a fost suplimentat cu 45 milioane de...

Programul FamilyStart, suplimentat
Social joi, 3 octombrie 2024, 14:43

Invadatorii din sezonul rece: şoarecii şi metodele de a-i ţine la distanţă

Nu doar noi ne refugiem în casă imediat ce scad temperaturile. La fel fac şi şoriceii, de a căror prezenţă ne dăm seama uneori numai când...

Invadatorii din sezonul rece: şoarecii şi metodele de a-i ţine la distanţă
Social joi, 3 octombrie 2024, 11:52

Ștafeta Veteranilor Invictus

Peste 1000 de voluntari din întreaga țară participă, în această lună, la a XI-a ediție a Ștafetei Veteranilor Invictus.   Evenimentul...

Ștafeta Veteranilor Invictus
Social joi, 3 octombrie 2024, 11:14

Soluții inovatoare, venite de la cetățeni, ca răspuns la schimbările climatice

Campania ”We love solutions” se desfășoară pe parcursul acestei luni, simultan în șapte orașe din Europa, între care Bistrița și...

Soluții inovatoare, venite de la cetățeni, ca răspuns la schimbările climatice
Social joi, 3 octombrie 2024, 10:54

Ploi în toată țara

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, din seara zilei de joi, 3 octombrie, până în dimineaţa zilei de sâmbătă, 5 octombrie,...

Ploi în toată țara