Ascultă Radio România Cluj Live

Turista atacată de urs pe Jepii Mici a decedat | UPDATE

Salvatorii spun că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animalul care se află încă în zonă.

Turista atacată de urs pe Jepii Mici a decedat | UPDATE
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 9 iulie 2024, 19:52 / actualizat: 10 iulie 2024, 12:59

UPDATE, ora 12.00

Ursul care a fost împuşcat după ce a ucis o tânără aflată pe traseul Jepii Mici din Bucegi va fi testat pentru rabie, a precizat, miercuri, 10 iulie, șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, George Stratulat.

 

La laborator suntem pregătiţi să aducă probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe, a declarat acesta.

Poliţiştii au deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic.

O tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Recuperarea trupului acesteia a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat.

Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenţi la faţa locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenţie constituită conform OUG 81/2021 a hotărât împuşcarea acestuia, lucru care s-a şi realizat, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova.

 

AGERPRES

…………………………………………………………………………………………..

UPDATE, miercuri, ora 9:00

O turistă a murit marți, 9 iulie, după-amiază, după ce a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici din Bucegi.

Salvamontiștii din județul Prahova au fost alertați după ce un alt turist a anunțat la 112 că a văzut cum femeia a fost târâtă de urs într-o zonă greu accesibilă.

Intervenția pentru recuperarea corpului femeii a fost îngreunată atât de terenul accidentat, cât și de faptul că animalul se afla încă în apropiere.

Aseară, trupul tinerei a fost recuperat de salvatori. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Surse judiciare au declarat că fata ucisă de urs avea 19 ani şi era din Iaşi, însă avea viză de flotant pentru municipiul Bucureşti.

Tot aseară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova a anunțat că ursul a fost împușcat, după ce i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încercau să recupereze corpul fetei.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE, ora 19:28

Salvatorii au anulat, marţi seară, 9 iulie, misiunea de extracţie cu ajutorul elicopterului a trupului turistei decedată după ce a fost atacată de un urs pe Jepii Mici din Bucegi.

‘După efectuarea cercetării aeriene a zonei, s-a luat decizia anulării misiunii de extracţie aero. Se va continua coborârea terestră a persoanei decedate’, a informat Salvamont Prahova.

Iniţial, această variantă a extracţiei corpului cu elicopterul a fost luată în calcul pentru a scurta timpul de recuperare a victimei şi pentru a nu mai expune salvatorii montani la potenţiale atacuri ale ursului care se află încă în apropiere.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Salvamontiştii vor încerca să recupereze cu ajutorul elicopterului trupul turistei decedată după ce a fost atacată, marţi, 9 iulie 2024, de un urs pe Jepii Mici, pentru a evita astfel alte potenţiale atacuri ale animalului care se află încă în zonă.

‘Pentru a scurta timpul de recuperare a victimei şi a nu mai expune salvatorii montani la potenţiale atacuri ale ursului, încercăm extracţia cu elicopterul, deşi zona este împădurită şi valea îngustă’, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova.

Turista care a fost atacată de un urs în timp ce se afla pe traseul Jepii Mici din Bucegi a fost găsită decedată, intervenţia de recuperare a trupului fiind extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului.

‘Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani’, arată Salvamont Prahova.

Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni.

‘În urma a două apeluri 112, prin care se semnala faptul că o persoană de sex femeiesc este atacată de urs pe traseul Jepii Mici, o patrulă de jandarmi montani s-a deplasat în zona indicată. A fost identificat unul dintre apelaţi, un bărbat care se află în afara oricărui pericol. Din discuţiile cu acesta se pare că persoana de sex femeiesc a fost târâtă de urs într-o zonă unde acesta nu a mai putut vedea ce se întâmplă cu victima’, a transmis Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova.

Salvatorii au menţionat că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animalul care se află încă în apropiere, menționează Agerpres.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un drog foarte periculos a apărut în România
Social marți, 23 iulie 2024, 12:51

Un drog foarte periculos a apărut în România

Încă un drog foarte periculos a apărut în România şi urma să fie vândut la festivalul Electric Castle.   Se numeşte „timbrul...

Un drog foarte periculos a apărut în România
Femeile în politica locală
Social marți, 23 iulie 2024, 12:27

Femeile în politica locală

Doar 6,5% dintre primari şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei, relevă datele publicate de organizaţia non-guvernamentală Women for a...

Femeile în politica locală
Accident grav în Bihor: trei copii răniți și mașina în flăcări
Social marți, 23 iulie 2024, 11:08

Accident grav în Bihor: trei copii răniți și mașina în flăcări

Trei copii au fost răniți în Bihor, astă-noapte, într-un accident de mașină urmat de incendiu, în localitatea Finiș.   Cei trei...

Accident grav în Bihor: trei copii răniți și mașina în flăcări
Progresul lucrărilor pe Valea Oltului a ajuns la 50%
Social luni, 22 iulie 2024, 16:30

Progresul lucrărilor pe Valea Oltului a ajuns la 50%

CNAIR a anunțat că la două săptămâni de la începerea defrișărilor de pe Valea Oltului, progresul fizic al lucrărilor a ajuns la 50%.  ...

Progresul lucrărilor pe Valea Oltului a ajuns la 50%
Social luni, 22 iulie 2024, 16:13

Sterilizare gratuită pentru câinii cu stăpân

Primăria Sibiu pregătește implementarea unui program de identificare, înregistrare și sterilizare gratuită pentru până la 500 de câini cu...

Sterilizare gratuită pentru câinii cu stăpân
Social luni, 22 iulie 2024, 15:25

Fosta vilă de protocol a lui Ceaușescu, scoasă la licitațe de CJ Bihor

Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru vânzarea vilei situate în zona centrală a Oradiei, la adresa Parcul Ion C....

Fosta vilă de protocol a lui Ceaușescu, scoasă la licitațe de CJ Bihor
Social luni, 22 iulie 2024, 13:48

Produse din tutun, energizante și alcool, doar cu buletinul!

Produsele din tutun, băuturile alcoolice sau energizante vor putea fi cumpărate de acum înainte doar cu buletinul.   Legea care îi obligă...

Produse din tutun, energizante și alcool, doar cu buletinul!
Social luni, 22 iulie 2024, 13:26

Se mențin restricțiile care vizează consumul apei potabile

În aproape 450 de localităţi din ţară, apa este furnizată cu restricţii, pe fondul caniculei de zilele trecute care a accentuat seceta din...

Se mențin restricțiile care vizează consumul apei potabile