Ascultă Radio România Cluj Live

Ordinea de zi a ședinței de Guvern | UPDATE

Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, 28 iunie, o serie de îmbunătăţiri la sistemul e-factura

Ordinea de zi a ședinței de Guvern | UPDATE
Foto: Foto: Agerpres

Articol editat de cristina.rusu, 28 iunie 2024, 10:35 / actualizat: 28 iunie 2024, 16:44

UPDATE: ora 16.30

Guvernul a clarificat vineri, 28 iunie, situaţia acordării tichetelor de masă, după majorarea salariului minim pe economie.

 

De asemenea, Executivul a stabilit că noua valoare a acestuia – de luna viitoare – nu va afecta punctul de amendă.

O altă decizie luată vizează asigurările de răspundere civilă auto.

Mai multe detalii după ședința de Guvern:

Tarifele polițelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, în condițiile care sunt și acum, adică la valoarea din februarie 2023.

Și punctul de amendă îngheață la 165 lei până la 31 decembrie anul acesta.

Guvernul a adus și o serie de clarificări privind modul în care sunt aplicate facilitățile fiscale în cazul salariului minim pe economie.

Astfel, contravaloarea tichetelor de masă și a indemnizației de hrană va fi exclusă de la calculul pragului de 4.000 lei pentru perioada iulie-decembrie 2024.

De asemenea, a fost încheiat un nou contract cu Poșta Română, în sensul în care aceasta va primi bani și pentru a distribui deciziile de recalculare a pensiilor.

Până acum, contractul prevedea distribuirea taloanelor de pensie și a banilor, dar acum poșta va trimite și deciziile de recalculare a pensiilor pentru ca pensionarii să primească noile pensii începând cu luna septembrie.
Guvernul a aprobat astăzi şi modificări la procedura de introducere a sistemului e-TVA, contestat de numeroase organizaţii patronale şi de specialişti în domeniul fiscal.

Astfel, se extinde până la data de 1 ianuarie 2025, perioada în care notele de diferenţe privind TVA şi cele justificative nu vor fi percepute contribuabililor, pentru ca Ministerul Finanţelor să simuleze noul mecanism şi să observe de unde vin diferenţele între ceea ce înregistrează Fiscul şi ce rezultă din deconturile depuse de firme.

În această perioadă, autorităţile şi reprezentanţii mediului de afaceri vor colabora pentru a formula împreună – dacă va fi cazul – şi alte propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea acestui sistem menit să ducă la creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat – preciza Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Consiliul Investitorilor Străini apreciază ca binevenită modificarea actului normativ şi subliniază că digitalizarea şi modernizarea ANAF sunt esenţiale pentru o mai bună colectare, însă cu acordarea unui timp pentru ajustare, predictibilitate pe parcursul întregului proces de implementare şi o colaborare strânsă pentru a identifica blocajele şi soluţiile aferente.

 

Andrei Șerban/ RRA

……………………………………………………………………………………

Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, 28 iunie, o serie de îmbunătăţiri la sistemul e-factura, după criticile din ultimele zile legate de obligativitatea raportării facturilor emise către persoanele fizice, dar şi în privinţa caselor de marcat electronice.

 

Tot pe fondul nemulţumirilor venite din partea mediului de afaceri, Executivul va aduce modificări şi la mecanismul e-TVA care vizează implementarea decontului precompletat şi revizuirea cuantumului amenzilor.

Premierul reamintea că ne confruntăm cu o rată mare a evaziunii fiscale în ceea ce privește TVA-ul și că specialiștii ministerului caută cele mai bune soluții, dar se pare că cele actuale nu sunt foarte inspirate.

El a liniștit mediul de afaceri pentru că nu se urmărește acordarea de amenzi și nici închiderea de companii.

Pe ordinea de zi a ședinței se mai află și un proiect de act normativ privind plafonarea tarifelor RCA, dar și unul care urmărește reducerea dependenței de jocurile de noroc și de consumul de substanțe interzise.

Vor fi majorate bugetele Ministerelor Investițiilor Europene, de Externe și cel al Dezvoltării și Lucrărilor Publice.

Ultimul va acorda bani comunităților locale pentru a continua proiectele din etapele unu și doi ale planului național de dezvoltare locală și din programul național de investiții Anghel Saligny.

 

Andrei Șerban/ RRA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Mircea Geoană la Cluj-Napoca
Politic joi, 27 iunie 2024, 15:00

Mircea Geoană la Cluj-Napoca

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că preşedintele României trebuie să fie deasupra partidelor politice şi să nu...

Mircea Geoană la Cluj-Napoca
Elena Lasconi a fost aleasă preşedintă a Uniunii Salvaţi România
Politic miercuri, 26 iunie 2024, 14:32

Elena Lasconi a fost aleasă preşedintă a Uniunii Salvaţi România

Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel, a fost aleasă preşedintă a Uniunii Salvaţi România, cu 68% din opțiunile exprimate...

Elena Lasconi a fost aleasă preşedintă a Uniunii Salvaţi România
Nu s-a căzut de acord cu data alegerilor prezidențiale
Politic marți, 25 iunie 2024, 16:44

Nu s-a căzut de acord cu data alegerilor prezidențiale

Şedinţa de marți, 25 iunie, a coaliţiei, care a vizat stabilirea calendarului pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat fără niciun...

Nu s-a căzut de acord cu data alegerilor prezidențiale
Primar ales în două tururi de scrutin la Poșaga
Politic luni, 24 iunie 2024, 10:37

Primar ales în două tururi de scrutin la Poșaga

Candidata Partidului Social Democrat, Aurelia Popa, a fost aleasă, duminică, 23 iunie, primar al comunei Poşaga din Apuseni.   Ea l-a învins...

Primar ales în două tururi de scrutin la Poșaga
Politic joi, 20 iunie 2024, 10:18

Joi, 20 iunie – CSAT la Palatul Cotroceni | UPDATE

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis joi, 20 iunie, ca România să doneze Ucrainei un sistem de rachete Patriot.   CSAT anunță că...

Joi, 20 iunie – CSAT la Palatul Cotroceni | UPDATE
Politic luni, 17 iunie 2024, 13:31

Rezultatele finale ale alegerilor se lasă așteptate

Biroul Electoral Central a comunicat luni, 17 iunie, că mai are de centralizat procesele verbale de la trei secții de votare în cazul alegerilor...

Rezultatele finale ale alegerilor se lasă așteptate
Politic vineri, 14 iunie 2024, 11:00

Alegeri 2024: rezultate finale pentru votul din străinătate

La cinci zile de la organizarea alegerilor locale şi europarlamentare, au fost anunţate rezultatele finale pentru votul din străinătate.  ...

Alegeri 2024: rezultate finale pentru votul din străinătate
Politic marți, 11 iunie 2024, 17:17

BEC a publicat noi date provizorii pentru alegeri

Biroul Electoral Central a publicat cu puţin timp în urmă noi date provizorii pentru alegerile de la 9 iunie 2024.   La europarlamentare,...

BEC a publicat noi date provizorii pentru alegeri