Ascultă Radio România Cluj Live

De ce s-a despărțit FC Bihor de Florin Farcaș?

Antrenorul Gustavo Aragolaza, prezentat într-o conferință de presă.

De ce s-a despărțit FC Bihor de Florin Farcaș?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 iunie 2024, 11:36

George Tătar: Pregătim clubul pentru a putea face faţă cerinţelor de Liga a II-a şi crearea unei structuri administrative şi sportive solide.

 

Pentru că se apropie data începerii pregătirilor pentru noul sezon competiţional, şi pentru că au apărut noutăţi importante în cadrul clubului în această perioadă, după promovarea echipei de seniori în Liga a II-a, preşedintele FC Bihor, George Tătar a organizat sâmbătă, 22 iunie, o conferinţă de presă, în cadrul căreia l-a avut alături şi pe Gustavo Aragolaza, cel care va ocupa funcţia de director tehnic al clubului.

De ce s-a despărțit FC Bihor de Florin Farcaș?

 

În această perioadă, am avut, alături de colegii mei din Consiliul Director şi AGA, mai multe analize şi am lucrat la departamentele clubului. Tot în această perioadă, am lucrat alături de colegii din club, la pregătirea şi depunerea dosarului de licenţiere pentru Liga a II-a. Termenul este 15 iulie, dar noi stăm bine cu actele, din ce am vorbit şi cu cei de la Federaţie. Săptămâna viitoare, echipa se va reuni, în data de 25 iunie, după care vom porni antrenamentele sub atenta îndrumare a directorului tehnic, a spus, în debutul conferinţei, preşedintele George Tătar.

 

Conducătorul clubului orădean s-a referit apoi la strategia clubului, care după promovarea echipei de seniori în liga secundă, a trecut la un alt nivel.

 

Proiectul FC Bihor are o strategie care conţine mai mult etape, pe termen mediu şi lung. Primul obiectiv a fost cel de a accede în Liga a II-a şi pregătirea paşilor necesari pentru înfiinţarea Academiei pentru copii şi juniori. Azi suntem la etapa în care pregătim clubul pentru a putea face faţă cerinţelor de Liga a II-a şi crearea unei structuri administrative şi sportive solide. Din acest motiv am identificat nevoia de a înfiinţa posturi noi în organigramă, pe care le vom anunţa pe parcurs. Aici se încadrează şi postul de director tehnic, care va avea următoarele responsabilităţi: împreună cu directorul sportiv, implementarea unei filosofii de joc şi un model de joc specific pentru FC Bihor; integrarea Centrului de Copii şi Juniori în acest nou model, formarea unui mod profesionist de a lucra începând de la Centrul de Copii şi Juniori până la echipa mare; pregătirea şi formarea unor antrenori, scouteri, preparatori fizici şi analişti video pentru acest club, iar aici prioritar vor fi cei care au activat sau cei care activează în cadrul clubului, a menţionat preşedintele clubului.

 

Schimbări pe banca tehnică

 

George Tătar s-a referit apoi şi la schimările care se anunţă pe banca tehnică a echipei de seniori.

 

În ceea ce priveşte antrenorul lui FC Bihor, vă pot spune că, în urma analizelor şi raportat la proiectul care l-am pornit, Consiliul Director şi AGA au hotărât să nu mai continue colaborarea cu actualul antrenor. Eu îi mulţumesc pentru munca depusă, însă vine un moment în viaţa fiecăruia când sunt necesare schimbări pentru a putea evolua. El a antrenat CAO şi mai apoi FC Bihor timp de şapte ani de zile, dar trebuie să înţelegem că vine un alt ciclu de performanţă. În viaţa fiecăruia sunt decizii greu de luat, dar sunt necesare pentru evoluţie şi pentru a ajunge la anumite rezultate, a precizat Tătar.

 

Schimbarea antrenorului a fost motivată de preşedintele clubului şi de faptul că în noua etapă a proiectului, o componentă importantă o capătă sectorul juvenil.

 

Proiectul lui FC Bihor este un proiect care se bazează şi trebuie să se bazeze pe Academie şi pe spiritul bihorean, pentru că noi credem că fotbalul este o ecuaţie cu multe necunoscute şi dacă nu rezolvăm corect prima parte a ecuaţiei, adică fotbalul pentru copii şi juniori, tot rezultatul este greşit, de aceea, Academia din acest moment capătă o importanţă strategică pentru noi. Succesul unui club se bazează pe suma a patru factori, competenţă, costuri (buget), cicluri de performanţe şi un dram de noroc. Treaba noastră aici este să influenţăm primii trei factori şi pas cu pas vom face asta. Prezenţa lui Gustavo alături de mine reprezintă un prim semnal, dar vor mai urma şi altele, a mai adăugat George Tătar.

 

Gustavo, 30 de ani experiență

 

Gustavo Aragolaza este noul director tehnic al clubului, un argentinian în vârstă de 53 de ani, cu o vastă experienţă în special în fotbalul italian.

 

Am o experienţă de 30 de ani în fotbal. Prima mea experienţă a fost ca şi portar, ulterior ca manager, director tehnic şi antrenor. Aceasta m-a făcut să trăiesc în diferite ţări din lume, SUA, Chile, Spania, Italia şi Bulgaria. Iar de acolo am primit o experienţă nu doar de fotbal, ci şi de viaţă.

Totul a mers foarte repede cu FC Bihor, un director sportiv din Italia, Gianluca Nani, director sportiv la Watford şi Udinese, mi-a propus această funcţie. Acest proeict mi s-a părut un proiect foarte interesant prin care se poate dezvolta fotbalul bihorean, pentru că voi lucra atât la Academie, cât şi cu jucătorii echipei mari. Îmi place să lucrez foarte mult cu jucătorii tineri şi să le dau posibilitatea să crească într-un mod cât mai sănătos, a declarat Gustavo.

Primul director tehnic argentinian din România

 

Noul director tehnic al clubului s-a referit şi la provocarea de a lucra în fotbalul românesc.

 

Pentru mine este foarte important în cariera mea, pentru că sunt primul director tehnic argentinian care vine în România, iar scopul nostru, al tuturor de la club, este să facem doar bine pentru FC Bihor, atât pentru echipa mare, cât şi pentru Academie. Vom implementa metodologia italiană cu anumite puncte din metodologia argentiniană. În plus, experienţa mea de viaţă îi va ajuta pe jucători, atât pe cei tineri, cât şi pe cei de la echipa mare să schimbe puţin optica, a menţionat Gustavo Aragolaza.

 

În ceea ce priveşte echipa de seniori, tehnicianul argentinian a precizat că pentru următorul sezon nu vom juca să ne salvam de la retrogradare, ci să avem rezultate, care să ne plaseze cât mai sus. Referitor la stilul de joc, el a precizat că nu este unul predefint, ci el depinde de jucătorii pe care îi avem la dispoziţie, dar cu sigurnaţă va fi unul pe principii sănătoase, în care, de exemplu, dacă un jucător pierde mingea, toţi se luptă apoi pentru a o recupera. De asemenea, vrem să avem posesia în propria jumătate, în care să pasăm mingea, după care să verticalizăm jocul, iar când am ajuns în careu, nu ne mai întoarcem în spate, a amintit Gustavo din filozofia sa de joc.

În ceea ce priveşte colaboratorii de pe banca tehnică a echipei mari ai lui Gustavo Aragolaza, aceştia nu au fost anunţaţi încă, pentru că încă se lucrează la definirea echipei.

Cât priveşte lotul de jucători pentru noul sezon competiţional, preşedintele George Tătar a menţinoat că sunt discuții cu foarte mulți jucători.

 

Ne dorim cât mai mulți bihoreni, iar în acest moment avem discuții avansate cu cinci jucători bihoreni. Sperăm ca până marţi să și finalizăm negocierile. De asemenea, avem în plan şi alţi jucători tineri de la diferite echipe din țară, pe care ni-i dorim la noi. Nu excludem şi jucători străini, dar deocamdată nu avem vreo discuţie cu cineva din străinătate, a dezvăluit Tătar.

Obiective pentru noul sezon

 

Întrebat de obiectivul clubului pentru sezonul ce urmează, preşedintele George Tătar a menţionat că acesta este axat pe două componente: una este de a se consolida financiar, astfel încât să atragă cât mai mulţi sponsori din zona privată, iar a doua este să acceadă în Liga I.

 

În prezent lucrăm la un buget, împreună cu Primăria şi cei de la Consiliul Judeţean. Iar cea de-a doua componentă este de ordin sportiv, unde dorim să formăm o echipă, iar la mometul când vom fi pregătiţi, sperăm o dată cu construirea noului stadion, să ne luptăm pentru accederea în Liga I. Este clar că la Oradea toţi doresc să performăm la cel mai înalt nivel, a conchis preşedintele clubului FC Bihor, George Tătar.

 

Cât priveşte reunirea lotului echipei de seniori, pentru începerea pregătirilor, aceasta este programată pentru marţi, 25 iunie, de la ora 11, la Stadionul „Iuliu Bodola”.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Remiză pe stadionul Steaua
Sport miercuri, 24 iulie 2024, 11:49

Remiză pe stadionul Steaua

FCSB şi formaţia israeliană Maccabi Tel Aviv au remizat marți seară, 23 iulie, scor 1-1, în prima manşă a turului al doilea preliminar al...

Remiză pe stadionul Steaua
Volei Alba Blaj are un nou antrenor principal
Sport miercuri, 24 iulie 2024, 11:33

Volei Alba Blaj are un nou antrenor principal

Italianul Marco Musso va fi noul antrenor principal al echipei feminine Volei Alba Blaj.   În vârstă de 37 de ani, Marco Musso vine din cel...

Volei Alba Blaj are un nou antrenor principal
Cel mai dificil raliu hard enduro din lume începe la Sibiu
Sport marți, 23 iulie 2024, 12:08

Cel mai dificil raliu hard enduro din lume începe la Sibiu

A 21-a ediție a competiției recunoscută drept cel mai dificil raliu hard enduro din lume debutează marți, 23 iulie, la Sibiu.   S-au...

Cel mai dificil raliu hard enduro din lume începe la Sibiu
Duel 100% românesc în optimile turneului de tenis de la Iași
Sport marți, 23 iulie 2024, 11:02

Duel 100% românesc în optimile turneului de tenis de la Iași

Jaqueline Cristian s-a calificat, luni, 22 iulie, în optimile de finală ale turneului WTA 250 de la Iaşi, competiție dotată cu premii totale de...

Duel 100% românesc în optimile turneului de tenis de la Iași
Sport marți, 23 iulie 2024, 10:49

Se inversează turul cu returul la meciurile dintre ”U” Cluj și CFR 1907

Liga Profesionistă de Fotbal a decis, în urma demersurilor efectuate de FC Universitatea Cluj şi cu acordul clubului CFR, inversarea turului cu...

Se inversează turul cu returul la meciurile dintre ”U” Cluj și CFR 1907
Sport luni, 22 iulie 2024, 12:40

Edi Iordănescu a plecat de la echipa națională de fotbal

Edi Iordănescu nu va mai continua în rolul de selecționer al echipei naționale de fotbal a României.   Numit în funcție la începutul...

Edi Iordănescu a plecat de la echipa națională de fotbal
Sport luni, 22 iulie 2024, 10:30

O parte din delegația olimpică a plecat spre Paris

82 de sportivi români au plecat, duminică, 21 iulie, spre Paris, la cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.   Delegaţia...

O parte din delegația olimpică a plecat spre Paris
Sport luni, 22 iulie 2024, 10:14

Ciclistul sloven Tadej Pogacar a câştigat Turul Franţei

El și-a trecut în palmares un nou titlu după ce a obţinut, duminică, 21 iulie, a şasea sa victorie de etapă în ediţia cu numărul 111 a...

Ciclistul sloven Tadej Pogacar a câştigat Turul Franţei