Ascultă Radio România Cluj Live

Inelul Metropolitan, realizat în proporție de 50% | FOTO

Inelul Metropolitan va fi deschis circulației în primăvara anului viitor. Lucrările, realizate în proporție de 50%.

Inelul Metropolitan, realizat în proporție de 50% | FOTO

Articol editat de cristina.rusu, 20 iunie 2024, 12:00

Primăria Oradea împreună cu Consiliul Județean implementează un proiect major de infrastructură rutieră, care are ca obiectiv conectivitatea orașului Oradea, respectiv a Zonei Metropolitane Oradea, cu drumurile județene și marile magistrale de transport din județul Bihor.

 

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Finanțarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea și din bugetele celor două instituții locale.

Lucrările, împărțite în două loturi, au început în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 și avansează corespunzător.

Detalii legate de acest proiect major au fost prezentate de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele Mircea Mălan și primarul Florin Birta.

Președintele Ilie Bolojan a explicat că traseul de peste 9 kilometri al acestui tronson pornește din Nojorid și continuă până la viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix.

Lucrările se desfășoară în momentul de față în trei zone: la capătul dinspre Nojorid, unde lucrările sunt mai întârziate deoarece este nevoie să fie relocate toate utilitățile din zonă și suplimentar se introduce și o rețea de gaz care va lega rețelele de gaz din Nojorid și Sânmartin; al doilea tronson de aproape 5 km, unde se toarnă primul strat de asfalt; a treia zonă este cea mai complicată – viaductul, care este în lucru.

Aici, pe câteva deschideri sunt montate grinzile, iar în zilele următoare se vor monta grinzile principale.

Cea mai complexă porțiune este viaductul ce va trece peste DN 76, în amonte de aquaparkul President. Pilonii acestui viaduct vor avea o înălțime de 12 metri deasupra drumului național, iar față de fundul lacului de lângă drum, înălțimea acestora va ajunge la 17 metri. (Ilie Bolojan)

 

Din toamnă…

 

Noua legătură dintre Nojorid și Cordău va fi circulabilă până în primăvara anului 2025.

Din discuțiile avute cu constructorul, ne-am înțeles că în toamna acestui an se va deschide circulației acest tronson de la intersecția drumului de intrare în Cordău și până la Drumul Național la Nojorid.

Deci va fi o legătură nouă în toamna acestui an între Băile Felix – Cordău pe de o parte și Nojorid.

Acest viaduct va fi terminat în primăvara anului viitor, deci întregul inel metropolitan va fi finalizat și dat circulației pe toată lungimea dintre Nojorid și Oșorhei în primăvara anului viitor, cel mai târziu până la luna mai. (Ilie Bolojan)

Primarul Florin Birta a reamintit că pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid:

În baza colaborării foarte bune dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea, am luat decizia să realizăm acest inel metropolitan, care este un real folos pentru municipiul Oradea.

Gândiți-vă ce înseamnă în acest moment centura orașului Oradea și gândiți-vă ce va însemna acest drum când va fi dat în folosință anul viitor.

Practic, cei care vin dinspre Arad și vor să ajungă spre Deva sau spre Cluj-Napoca vor evita centura actuală și vor folosi acest inel metropolitan, ajungând mult mai repede, totodată degrevând zona de centură a Oradiei de acest trafic.

Cred că acest Inel metropolitan al municipiului Oradea este o dovadă a dezvoltării viitoare a ceea ce înseamnă municipiul Oradea și a localităților din zona metropolitană care sunt prinse în interiorul acestui inel. (primarul Florin Birta)

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean a atras atenția asupra importanței Inelului Metropolitan:

Acest proiect leagă practic trei drumuri naționale, iar utilitatea lui practică este esențială. În primul rând pentru oameni, care vor traversa aceste zone sau vor intra în Oradea mult mai repede decât o fac astăzi, apoi pentru dezvoltarea economică și turistică a întregii zone și se va reduce foarte mult zgomotul, traficul și poluarea de la intrările în orașul Oradea din cele trei comune.

Inelul metropolitan este rezultatul unei colaborări foarte bune atât cu Primăria Oradea cât și cu primăriile Nojorid, Oșorhei, Sânmartin, pe teritoriul cărora se realizează acest proiect. Acesta este drumul cel bun pe care trebuie să mergem mai departe, să lucrăm împreună la proiectele care sunt benefice localităților. (vicepreședinte Mircea Mălan)

Inelul Rutier Metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va fi prevăzut cu o bandă pe fiecare sens de circulație.

 

Lucrările sunt împărțite în două loturi.

 

Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care se construiește peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările sunt executate de o asociere de firme. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este 70.143.942,59 lei, fără TVA.

Lotul 2 este cuprins între km 9+055 – 17+017. Traseul pornește de la viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Lucrările au termen de 18 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.

 

Teodora Mihai/ Crina Dobocan

Foto: Primărai Oradea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO
Transilvania joi, 18 iulie 2024, 19:47

Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis avizul final pentru pasajele rutiere și pietonale din Oradea....

Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO
Centrul și nordul țării scapă de caniculă
Transilvania joi, 18 iulie 2024, 11:25

Centrul și nordul țării scapă de caniculă

Valul de caniculă începe sã se restrângă treptat și pentru prima dată dupã aproape două săptămâni, în centrul și nordul țării nu va...

Centrul și nordul țării scapă de caniculă
După caniculă, se anunță furtuni!
Transilvania miercuri, 17 iulie 2024, 12:48

După caniculă, se anunță furtuni!

Până joi dimineaţă, 18 iulie, în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi în jumătatea de nord a Moldovei se aşteaptă ploi...

După caniculă, se anunță furtuni!
Au început forajele geotehnice pentru modernizarea Transfăgărășanului
Transilvania marți, 16 iulie 2024, 12:59

Au început forajele geotehnice pentru modernizarea Transfăgărășanului

Au început forajele geotehnice care vor sta la baza proiectului de modernizare al Transfăgărășanului (DN7C). În cadrul studiului de...

Au început forajele geotehnice pentru modernizarea Transfăgărășanului
Transilvania marți, 16 iulie 2024, 11:06

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania.   Marți, 16 iulie, va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică...

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania
Transilvania marți, 16 iulie 2024, 10:43

O nouă zi caniculară!

Suntem în a patra zi de cod roşu de caniculă extremă, extins deja de două ori de meteorologi şi prelungit în aproape toată ţara până...

O nouă zi caniculară!
Transilvania luni, 15 iulie 2024, 15:07

Trafic blocat în județul Alba, în urma unei furtuni puternice

O furtună puternică a afectat luni, 15 iulie, localitatea Şugag, între Cabana Oaşa şi Obârşia Lotrului.   ‘Secţia de pompieri...

Trafic blocat în județul Alba, în urma unei furtuni puternice
Transilvania luni, 15 iulie 2024, 14:21

Încă o clădire din centrul Oradiei, reabilitată | FOTO

Primăria Oradea, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar, a anunțat finalizarea lucrărilor de reabilitare a fațadei exterioare a clădirii situate...

Încă o clădire din centrul Oradiei, reabilitată | FOTO