Ești angajatul perfect. Meriți să fii lider?
Ai observat că bunii profesioniști devin lideri pentru simplul motiv că excelează în munca lor?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iunie 2024, 00:00
Bun găsit la întâlnirea cu Ideile Hacking Work, eu sunt Ioana Szabo, și împreună explorăm informații și idei valoroase pentru oamenii harnici, ca să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu.
Ai observat că bunii profesioniști devin lideri pentru simplul motiv că excelează în munca lor? De multe ori, decizia de a avansa un angajat într-un rol de lider este luată pe baza competențelor tehnice și a performanțelor remarcabile ale acestuia. Însă, competențele tehnice nu sunt suficiente pentru a conduce o echipă în mod corect și eficient.
Spunem adesea că un bun profesionist se remarcă prin faptul că deține un nivel foarte ridicat al competențelor tehnice. Asta nu înseamnă însă că va fi la fel de priceput și într-un rol de conducere. Trecerea de la a fi un specialist excelent la a fi un lider eficient este subestimată. Această tranziție este adesea tratată mai mult ca o speranță decât ca o realitate bine planificată, iar această „conducere bazată pe speranță” nu se termină întotdeauna bine. Componentele expertizei necesare pentru a fi un bun specialist sunt diferite de cele necesare pentru a fi un bun lider. Pentru a ghida potrivit oamenii ai nevoie de abilități precum: comunicare eficientă, empatie și capacitate de a motiva și inspira echipa.
Avansarea unui profesionist în rolul de lider poate fi costisitoare și dureroasă pentru toată lumea, atât pentru lider, cât și pentru echipă, dar și pentru organizație. Cosmin Alexandru, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți specializați în dezvoltarea echipelorspune că prima întrebare pe care ar adresa-o unui om căruia vrea să-i propună să fie lider este dacă lui îi place să conducă oameni. Pentru a avea succes ca lider, este esențial ca persoana respectivă să aibă dorința de a conduce. Această plăcere poate fi nativă, iar persoana va dori să învețe și să devină mai bună pe măsură ce progresează.E important să conștientizăm că sunt însă și oameni cărora pur și simplu nu le-ar plăcea să fie într-o poziție de conducere, indiferent de cât de multă pregătire ar primi.
Potrivirea între aceste aspecte trebuie să înceapă cu dorință, nu doar cu disponibilitate. Este important ca angajatul respectiv să vrea cu adevărat să exploreze ce presupune rolul de lider și să fie dispus să investească timp și energie în această direcție. Cu cât ne place mai mult ceea ce facem, cu atât avem șanse mai mari să excelăm. Deși nu este garantat, plăcerea de a face ceva crește considerabil șansele de a face acel lucru foarte bine. Tot Cosmin Alexandru ne spune că în același timp, cu cât ne displace mai mult ceva, cu atât șansele de a excela se îndreaptă spre zero. Nu putem excela în ceva ce urâm, iar asta include conducerea unei echipe spre performanță.
Pentru a avea lideri eficienți, este crucial să identificăm și să promovăm acei specialiști care au nu doar competențe tehnice, ci și dorința și empatia necesare pentru a conduce. Promovarea bazată pe speranță și competențe tehnice nu este suficientă și poate compromite atât rezultatele, cât și motivația tuturor celor implicați . Dacă vrei lideri buni pentru echipa ta, îi vei alege pe cei pe care dorința de a ghida și inspira echipa îi conduc în mod natural spre învățare și dezvoltare continuă, spre dialog sincer și un stil de leadership bazat pe umanitate.
Tu ce fel de lider ești sau ce fel de lider ai?
Sper că și astăzi ți-am fost de folos cu ideile Hacking Work. Eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că ne asculți și ne susții. Să ne reîntâlnim sănătoși, voioși și mintoși și să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu. Spor la treabă!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.