Ascultă Radio România Cluj Live

Alegeri pentru Parlamentul European – rezultate parțiale | UPDATE

Rezultatele parţiale, centralizate la nivelul Uniunii, după alegerile de duminică, 9 iunie.

Alegeri pentru Parlamentul European – rezultate parțiale | UPDATE
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Andreea Leonid, 10 iunie 2024, 11:06 / actualizat: 10 iunie 2024, 12:50

În România, alianţa PSD-PNL a câştigat alegerile europarlamentare de ieri, cu 54% din voturile exprimate, conform unui sondaj Curs-Avangarde, realizat la ieşirea de la urne.

 

Pe locul al doilea s-a situat Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 14%, urmată de Alianţa Dreapta Unită cu 11% şi UDMR cu 5%.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

În Franța, poporul este chemat să facă ordine pe scena politică, după rezultatele de duminică, 9 iunie, de la alegerile europene.

Președintele Emmanuel Macron, al cărui partid a obținut cel mai slab rezultat din istoria sa, în favoarea extremei drepte, a decis aseară să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri legislative anticipate.

Extrema dreapta a câștigat detașat alegerile europene din Franța, reușind un scor mai mare decât dublu în comparație cu cel al partidului președintelui Emmanuel Macron, clasat pe locul al 2-lea.

După ce a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă curentele ideologice extremiste pentru democrație, pentru Franța și pentru Europa, președintele Emmanuel Macron a spus că nu poate continua ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și a anunțat dizolvarea Adunării Naționale și convocarea de alegeri legislative anticipate pe 30 iunie, respectiv 7 iulie.

 

Emmanuel Macron: Este o decizie gravă, dificilă, dar este, mai presus de toate un act de încredere. Încredere în boi, dragi compatrioți, încredere în capacitate a poporului francez de a face cea mai corectă alegere pentru el însuși și pentru generațiile viitoare. Încredere în democrația noastră. Nimic nu este mai democratic decât să dăm cuvântul poporului suveran. Este mai important decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. A venit timpul unor clarificări indispensabile.

 

Alegerile europene abia petrecute ieri, sunt de domeniul trecutului. Trupele au început să se replieze. Stânga cheamă la unirea tuturor forțelor pentru legislativele de la sfârșitul lunii. Extrema dreaptă încearcă să atragă dreapta tradițională de partea sa. Partidul prezidențial, ieșit foarte șifonat ieri, este prins între cele două blocuri, exact ca acum 2 ani.

Analiștii spun că timpul joacă în favoarea lui Macron. Mai puțin de 3 săptămâni de campanie sunt insuficiente pentru a-i face pe adversarii săi să își construiască alianțe, dată fiind fărămițarea aproape istorică atât la stânga, cât și la dreapta eșichierului politic francez.


Extrema dreaptă a înregistrat câştiguri substanţiale în mai multe ţări la alegerile pentru Parlamentul European, ieşind pe primul loc în ţări ca Franţa şi Austria şi pe locul doi în Germania şi Olanda.

 

Rezultatele parţiale, centralizate la nivelul Uniunii, arată însă că principalele trei grupuri din legislativul european – Partidul Popular European, Socialişti şi Renew – îşi păstrează în continuare poziţiile şi vor putea forma din nou, împreună, o majoritate confortabilă.

Popularii europeni au obţinut cel mai mare număr de mandate, ceea ce înseamnă că Ursula von der Leyen este favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Corespondență din Bruxelles:

Rezultatele parțiale arată că prima poziție o deține grupul Popularilor Europeni, care a obținut 191 de mandate, cu 15 mai mult decât la ultimele alegeri.

Social-democrații sunt pe a 2-a poziție cu 135 de mandate, ceea ce înseamnă o scădere cu patru mandate față de 2019. Renew pierde aproape 20 de mandate, însă își păstrează poziția trei. Pe locul patru și cinci urcă cele două partide eurosceptice de extremă-dreaptă, grupul Conservatorilor și Reformiștilor, precum și grupul Identitate și Democrație.

Verzii pierd poziția patru și ajung pe șase cu 53 de mandate, față de 71 cât dețineau în urma alegerilor din 2019, iar stânga extremă rămâne pe poziția șapte cu 35 de mandate.

În fine, independenții obțin 50 de mandate, iar partidele neafiliate 45.

Conform acestor date parțiale și conform declarațiilor de azi-noapte ale liderilor politici, viitoarea majoritate va fi formată prin negocierea dintre primele trei grupuri, la fel ca în trecut, în speță popularii, social-democrații și grupul Renew. Împreună, acesta dețin o majoritate confortabilă de 409 mandate de parlamentari din totalul de 720, astfel că votul pentru viitoarea Comisia Europeană nu ar trebui să prezinte probleme.

Popularii vor ca Ursula von der Leyen să obțină un al 2-lea mandat pentru șefia Comisiei, lucru pentru care este nevoie de doar 361 de voturi.

 

Bogdan Isopescu (corespondent Radio România)

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 13:41

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii

Pe litoralul italian al Mării Adriatice temperatura apei ajunge la 30°C. O substanță gelatinoasă care acoperă marea îngrijorează deopotrivă...

Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii
Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 11:15

Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va vizita luni, 22 iulie, Satul Olimpic, alături de câţiva membri ai guvernului, cu patru zile înainte de...

Emmanuel Macron vizitează Satul Olimpic
Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 06:12

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din 2024.   Este un anunţ survenit cu mai puţin...

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Efectele celui mai mare blocaj informatic
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 15:36

Efectele celui mai mare blocaj informatic

Microsoft estimează că 8 milioane şi jumătate de computere au fost afectate de blocajul informatic produs vineri, 19 iulie, la nivel mondial,...

Efectele celui mai mare blocaj informatic
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 10:09

Oameni răniți în demonstrația din Franța

Un ofițer de poliție și cinci protestatari au fost răniți sâmbătă, 20 iulie, în timpul violențelor izbucnite în timpul unei demonstrații...

Oameni răniți în demonstrația din Franța
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:41

Stare de alarmă climatică în Italia

Și Italia este afectată în aceste zile de un val de caniculă fără precedent. În 14 orașe a fost declarat astăzi cod roșu de arșiță, iar...

Stare de alarmă climatică în Italia
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:35

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart

Șaptesprezece spectatori au fost răniți ușor în timpul concertului de miercuri, 17 iulie, al trupei rock AC/DC de la Stuttgart. În timpul unei...

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart
Internaţional joi, 18 iulie 2024, 15:41

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani

Parlamentul European a votat joi, 18 iulie, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un...

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani