Ascultă Radio România Cluj Live

Alegeri pentru Parlamentul European – rezultate parțiale | UPDATE

Rezultatele parţiale, centralizate la nivelul Uniunii, după alegerile de duminică, 9 iunie.

Alegeri pentru Parlamentul European – rezultate parțiale | UPDATE
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Andreea Leonid, 10 iunie 2024, 11:06 / actualizat: 10 iunie 2024, 12:50

În România, alianţa PSD-PNL a câştigat alegerile europarlamentare de ieri, cu 54% din voturile exprimate, conform unui sondaj Curs-Avangarde, realizat la ieşirea de la urne.

 

Pe locul al doilea s-a situat Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 14%, urmată de Alianţa Dreapta Unită cu 11% şi UDMR cu 5%.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

În Franța, poporul este chemat să facă ordine pe scena politică, după rezultatele de duminică, 9 iunie, de la alegerile europene.

Președintele Emmanuel Macron, al cărui partid a obținut cel mai slab rezultat din istoria sa, în favoarea extremei drepte, a decis aseară să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri legislative anticipate.

Extrema dreapta a câștigat detașat alegerile europene din Franța, reușind un scor mai mare decât dublu în comparație cu cel al partidului președintelui Emmanuel Macron, clasat pe locul al 2-lea.

După ce a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă curentele ideologice extremiste pentru democrație, pentru Franța și pentru Europa, președintele Emmanuel Macron a spus că nu poate continua ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și a anunțat dizolvarea Adunării Naționale și convocarea de alegeri legislative anticipate pe 30 iunie, respectiv 7 iulie.

 

Emmanuel Macron: Este o decizie gravă, dificilă, dar este, mai presus de toate un act de încredere. Încredere în boi, dragi compatrioți, încredere în capacitate a poporului francez de a face cea mai corectă alegere pentru el însuși și pentru generațiile viitoare. Încredere în democrația noastră. Nimic nu este mai democratic decât să dăm cuvântul poporului suveran. Este mai important decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. A venit timpul unor clarificări indispensabile.

 

Alegerile europene abia petrecute ieri, sunt de domeniul trecutului. Trupele au început să se replieze. Stânga cheamă la unirea tuturor forțelor pentru legislativele de la sfârșitul lunii. Extrema dreaptă încearcă să atragă dreapta tradițională de partea sa. Partidul prezidențial, ieșit foarte șifonat ieri, este prins între cele două blocuri, exact ca acum 2 ani.

Analiștii spun că timpul joacă în favoarea lui Macron. Mai puțin de 3 săptămâni de campanie sunt insuficiente pentru a-i face pe adversarii săi să își construiască alianțe, dată fiind fărămițarea aproape istorică atât la stânga, cât și la dreapta eșichierului politic francez.


Extrema dreaptă a înregistrat câştiguri substanţiale în mai multe ţări la alegerile pentru Parlamentul European, ieşind pe primul loc în ţări ca Franţa şi Austria şi pe locul doi în Germania şi Olanda.

 

Rezultatele parţiale, centralizate la nivelul Uniunii, arată însă că principalele trei grupuri din legislativul european – Partidul Popular European, Socialişti şi Renew – îşi păstrează în continuare poziţiile şi vor putea forma din nou, împreună, o majoritate confortabilă.

Popularii europeni au obţinut cel mai mare număr de mandate, ceea ce înseamnă că Ursula von der Leyen este favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Corespondență din Bruxelles:

Rezultatele parțiale arată că prima poziție o deține grupul Popularilor Europeni, care a obținut 191 de mandate, cu 15 mai mult decât la ultimele alegeri.

Social-democrații sunt pe a 2-a poziție cu 135 de mandate, ceea ce înseamnă o scădere cu patru mandate față de 2019. Renew pierde aproape 20 de mandate, însă își păstrează poziția trei. Pe locul patru și cinci urcă cele două partide eurosceptice de extremă-dreaptă, grupul Conservatorilor și Reformiștilor, precum și grupul Identitate și Democrație.

Verzii pierd poziția patru și ajung pe șase cu 53 de mandate, față de 71 cât dețineau în urma alegerilor din 2019, iar stânga extremă rămâne pe poziția șapte cu 35 de mandate.

În fine, independenții obțin 50 de mandate, iar partidele neafiliate 45.

Conform acestor date parțiale și conform declarațiilor de azi-noapte ale liderilor politici, viitoarea majoritate va fi formată prin negocierea dintre primele trei grupuri, la fel ca în trecut, în speță popularii, social-democrații și grupul Renew. Împreună, acesta dețin o majoritate confortabilă de 409 mandate de parlamentari din totalul de 720, astfel că votul pentru viitoarea Comisia Europeană nu ar trebui să prezinte probleme.

Popularii vor ca Ursula von der Leyen să obțină un al 2-lea mandat pentru șefia Comisiei, lucru pentru care este nevoie de doar 361 de voturi.

 

Bogdan Isopescu (corespondent Radio România)

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Primul om infectat cu gripă aviară a murit
Internaţional vineri, 7 iunie 2024, 11:40

Primul om infectat cu gripă aviară a murit

OMS a raportat primul caz de deces uman din lume, din cauza gripei aviare A(H5N2). Un cetăţean din Mexic a contractat infecția și a decedat....

Primul om infectat cu gripă aviară a murit
Salonul Auto de la Geneva se va închide definitiv
Internaţional marți, 4 iunie 2024, 16:12

Salonul Auto de la Geneva se va închide definitiv

Decizia a fost luată de Fundația Comité Permanent du Salon International de l’Automobile. Rămâne, în schimb, salonul din Qatar, programat...

Salonul Auto de la Geneva se va închide definitiv
Un pompier salvator și-a pierdut viața în inundațiile din Germania
Internaţional duminică, 2 iunie 2024, 13:36

Un pompier salvator și-a pierdut viața în inundațiile din Germania

Un pompier salvator a murit în cadrul unei misiuni derulate în sudul Germaniei pentru evacuarea persoanelor afectate de inundaţii, transmite...

Un pompier salvator și-a pierdut viața în inundațiile din Germania
Autoritățile italiene continuă căutarea tinerilor dispăruți
Internaţional duminică, 2 iunie 2024, 13:33

Autoritățile italiene continuă căutarea tinerilor dispăruți

Autoritățile italiene continuă căutarea tinerilor dispăruți!   Cele trei persoane, posibil de origine română, au fost luate de apele...

Autoritățile italiene continuă căutarea tinerilor dispăruți
Internaţional sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Internaţional sâmbătă, 1 iunie 2024, 10:35

Reguli stricte pentru grupul de comerţ online Temu

Uniunea Europeană (UE) a impus reguli mai stricte grupului chinez conform noului Act legislativ privind serviciile digitale.   Temu a fost...

Reguli stricte pentru grupul de comerţ online Temu
Internaţional vineri, 31 mai 2024, 12:19

Donald Trump, primul președinte condamnat pentru o infracţiune penală

Donald Trump este primul fost preşedinte american condamnat pentru o infracţiune penală, după ce un juriu l-a găsit vinovat în procesul în...

Donald Trump, primul președinte condamnat pentru o infracţiune penală
Internaţional joi, 30 mai 2024, 16:54

Regele Charles face schimbări în tradiționalul Trooping the Color

Peste două săptămâni, familia regală britanică va sărbători celebrul Trooping the Color, mai exact pe 15 iunie.   Ediția din 2024...

Regele Charles face schimbări în tradiționalul Trooping the Color