Ascultă Radio România Cluj Live

Tusea convulsivă și mușcătura de căpușă în atenția medicilor de familie

Tusea convulsivă a devenit o problemă la nivel european.

Tusea convulsivă și mușcătura de căpușă în atenția medicilor de familie
Foto: Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 iunie 2024, 14:39 / actualizat: 5 iunie 2024, 16:34

Medicii de familie s-au întâlnit în Copenhaga pentru a astabili modul în care să acționeze pentru soluționarea celor mai recente probleme ale pacienților. Este vorba, în primul rând despre tusea convulsivă care nu mai poate fi controlată prin programele gratuite de vaccinare.

 

Tusea convulsivă a devenit o problemă la nivel european. Dacă anul trecut au fost raportate 25.000 de astfel de îmbolnăviri, doar în primele 3 luni ale acestui an vorbim despre 32.000 de cazuri de tuse convulsivă.

O altă problemă în atenția medicilor de familie este tratamentul cu antibiotic în urma mușcăturii de căpușă, fără o manifestare a vreunei infecții.

Bolile infecto-contagioase ale copilului au fost dezbătute în cadrul unei întâlniri a medicilor de familie din Europa, la finalul lunii mai, povestește Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie din Județul Cluj:

 

Emiliana Costiug: În cadrul congresului s-a discutat despre emergența îngrijorătoare a tusei convulsive, o boală pe care o credeam controlată prin vaccinare și care este în creștere la nivelul Europei. Apoi, o altă problemă intens discutată a fost profilaxia bolii Lime. Suntem în plin sezon de căpușe și sigur, cel mai important lucru este să ne protejăm, să prevenim infecția cu borelia purtată sau transmisă de căpușă.

 

Reporter: Haideți să vorbim pentru început despre tusea convulsivă. Care este situația la nivel european?

 

Emiliana Costiug: Tusea convulsivă sau tusea măgărească în denumirea populară este o boală infecto-contagioasă pe care o credeam controlată prin programele de vaccinare. În ultimii ani, din cauza reuzului vaccinării, din cauza acoperirii vaccinale insuficiente la nivelul populației, numărul de cazuri de tuse convulsivă a început să crească, astfel încât în Europa, în anul 2023 au fost raportate 25.000 de cazuri, iar în acest an, doar în primele trei luni, au fost raportate 32.000 de cazuri.

 

Reporter: Cum se manifestă această boală?

 

Emiliana Costiug: Într-o perioadă de incubație de 7-10 zile de la contact, după care apare febra, apar semnele unei infecții respiratorii și crizele de tuse spastică, tusea măgărească, uneori urmată de vomă și care duce și la insuficiență respiratorie, mai ales la copii mici sau la vârstnicii cu probleme cronice. De aceea e foarte important să controlăm această boală. O putem face prin vaccinare. Vaccinarea anti-pertusis, anti-tuse convulsivă se administrează la sugari, la vârstele de 2, 4 și 11 luni. Vaccinul se găsește în componența vaccinului hexavalent și acest vaccin se repetă. Există un rapel la vârsta de 6 ani și apoi la 14 ani.

 

Reporter: Nu doar cei mici pot contacta și manifesta tusea convulsivă. Ce se recomandă în cazul adulților, de exemplu?

 

Emiliana Costiug: Din decembrie 2023, Ministerul Sănătății a emis un ordin de implementare a programului de vaccinare pentru adult prin care orice adult poate să solicite TRI-vaccinul (difterie-tetanos-tuse convulsivă), care se administrează din 10 în 10 ani și care oferă protecție atât pentru tusea convulsivă, dar și pentru difterie și pentru tetanos.

 

Reporter: Spuneați și de o îngrijorare a medicilor de familie cu privire la modul în care ne comportăm după o mușcătură de căpușă. Care ar fi recomandările în acest sens și cum procedăm corect în astfel de situații?

 

Emiliana Costiug: Este de urmat recomandările de a evita în zonele cu vegetație multă, cu vegetație necontrolată, grădini neîngrijite, acolo unde există locul prielnic de dezvoltare a căpușelor, de a purta încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, cu mâneci lungi, pantaloni lungi, încălțăminte adecvată, astfel încât riscul de atașare a căpușei să fie minim și sigur, cu inspecția ulterioară și dușul aferent, astfel încât chiar dacă o căpușă s-a atașat, să o putem elimina.

În cazul în care am fost mușcați de o căpușă, recomandările sunt de a îndepărta căpușa prin extragerea cu o pensetă mică, fină. Se găsesc astfel de pensete la orice farmacie, sunt chiar seturi de extragere a căpușelor. Nu este o manoperă foarte complicată, nu trebuie făcută neapărat într-un serviciu medical. Important este să extragem căpușa cât mai repede, să dezinfectăm bine locul. Atât, nu trebuie puse alte soluții și nu trebuie administrat antibiotic după mușcătura de căpușă decât dacă la un interval de 3-7 zile de la extragerea căpușei se observă o zonă eritematoasă, ușor pruriginoasă, de mari dimensiuni. Acesta este eritemul migrator. Pentru aceasta contactați medicul de familie și atunci se va începe tratamentul cu antibiotic.

La fel, dacă în următoarele 4 săptămâni după mușcătura de căpușă apar semnele unei viroze, a unei infecții, cu febră, cu dureri musculare, atunci la fel, pacienții sunt rugați să se adreseze medicului de familie și medicului infecționist pentru identificarea unei eventuale borelioze și tratamentul antibiotic la timp.

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Două tinere însărcinate, intoxicate
Sănătate miercuri, 19 iunie 2024, 10:20

Două tinere însărcinate, intoxicate

Două tinere însărcinate din comuna maramureșeană Groşii Ţibleşului s-au intoxicat cu substanţe de deparazitare, în urma unei acţiuni de...

Două tinere însărcinate, intoxicate
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acreditat cu cel mai înalt grad de calitate
Sănătate joi, 13 iunie 2024, 16:48

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acreditat cu cel mai înalt grad de calitate

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acreditat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate în categoria a II-a....

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acreditat cu cel mai înalt grad de calitate
Sfaturi pentru siguranța alimentară în sezonul cald
Sănătate joi, 13 iunie 2024, 14:23

Sfaturi pentru siguranța alimentară în sezonul cald

Riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, din cauza alterării alimentelor, creşte în sezonul cald, motiv pentru care consumatorii trebuie să...

Sfaturi pentru siguranța alimentară în sezonul cald
Premieră la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu
Sănătate miercuri, 12 iunie 2024, 12:28

Premieră la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu

Secția ATI pentru nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va fi dotată cu noi echipamente medicale, iar numărul de...

Premieră la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu
Sănătate miercuri, 12 iunie 2024, 10:25

Reguli noi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Pacienţii trebuie să se prezinte cu maxim 10 minute înainte de consultaţie și au dreptul să fie însoţiti de cel mult un aparţinător.  ...

Reguli noi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Sănătate joi, 6 iunie 2024, 15:41

Bărbat în șoc anafilactic după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 34 de ani din comuna bistriţeană Dumitriţa a ajuns joi după-amiază, 6 iunie, la spital, în şoc anafilactic, după ce a fost...

Bărbat în șoc anafilactic după ce a fost înțepat de viespi
Sănătate miercuri, 5 iunie 2024, 10:20

800 de cazuri noi de rujeolă

Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână.   A fost raportat şi un deces – potrivit datelor...

800 de cazuri noi de rujeolă
Sănătate luni, 3 iunie 2024, 19:26

Norme de colectare a medicamentelor expirate

Ministerul Sănătății a finalizat normele de colectare a medicamentelor expirate provenite de la populație.   Ministrul de resort, Alexandru...

Norme de colectare a medicamentelor expirate