Ascultă Radio România Cluj Live

Concert simfonic la Filarmonica de Stat Transilvania

Tinerii și foarte talentații artiști Paweł Kapuła - dirijor (Polonia) și Daniel Ciobanu - pian, revin la Cluj, pe scena Filarmonicii.

Concert simfonic la Filarmonica de Stat Transilvania

Articol editat de cristina.rusu, 20 mai 2024, 10:49

Paweł Kapuła (dirijor) și Daniel Ciobanu (pian) revin în atenția melomanilor clujeni, pășind din nou pe scena sălii Auditorium Maximum a Colegiului Academic, în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, pentru a oferi publicului un concert de excepție din programul căruia fac parte lucrări semnate de George Gershwin și  Nikolai Rimski-Korsakov (Şeherezada – solo vioară: Ana Török). Concertul va avea loc în data de 24 mai 2024 și va începe la ora 19.00

 

Despre lucrări

 

Concertul pentru pian în Fa major aparținând compozitorului american George Gershwin a fost compus în vara anului 1925 și prezentat publicului la data de 3 decembrie 1925 la Carnegie Hall din New York în interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta dirijorului Walter Damrosch, avându-l ca interpret pe compozitorul însuși. Ca și celelalte lucrări orchestrale ale lui Gershwin, și în concertul pentru pian sunt prezente influențe ale muzicii jazz.

Concertul pentru pian este un moment important în cariera compozițională a lui Gershwin deoarece a orchestrat el însuși lucrarea, spre deosebire de Rapsodia albastră care a fost orchestrată de Ferde Grofé.

Șeherazada este o suită simfonică compusă de Rimski-Korsakov, având la bază cele O mie și una de nopți. Această lucrare orchestrală combină două trăsături tipice ale muzicii rusești în general și ale lui Rimski-Korsakov în special: o orchestrație strălucitoare, plină de culoare și interesul față de Orient, care a avut un rol important în istoria Rusiei imperiale, precum și pentru orientalism în general. Numele Șeherezada provine de la personajul principal Șeherezada din O mie și una de nopți. Suita este una dintre cele mai populare lucrări ale lui compozitorului rus.

 

Despre dirijor, Paweł Kapuła

 

Paweł Kapuła, unul dintre cei mai valoroşi dirijori ai tinerei generații poloneze, este aclamat pentru interpretările sale captivante și pentru o excelentă tehnică dirijorală. De la debutul său din 2016, alături de Filarmonica din Varșovia, a dirijat toate orchestrele de renume din Polonia.

Printre cele mai importante concerte ale stagiunii trecute se numără cele cu Filarmonica din Varșovia, Orchestra Simfonică Națională Radio a Poloniei din Katowice, debutul cu Orchestra Simfonică din Aarhus, Orchestra de Cameră Georgiană din Ingolstadt şi Orchestra Filarmonicii din Reutlingen.

Din colaborările anterioare, se remarcă deschiderea stagiunii Operei Norvegiene din Oslo (în septembrie 2021), cu un program cuprinzând lucrări de Schumann, Adès și Ceaikovski, concertele alături de Orchestra Filarmonicii Mării Baltice și Orchestra Baltică.

Dirijorul este, de asemenea, preocupat şi de promovarea continuă a compozitorilor polonezi neglijați, prin numeroase înregistrări pentru Radioul polonez.

În februarie 2021, Paweł Kapuła a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii „Pomerania” din Bydgoszcz. În plus, el colaborează cu orchestre precum Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Orchestra Academiei „Beethoven”, precum și cu orchestrele filarmonicilor din Gdańsk și Cracovia. A dirijat în festivaluri precum La folle journée din Varșovia, Probaltica din Toruń și Festivalul de Muzică din Bydgoszcz, unde a dirijat Simfonia a IX-a de Beethoven în concertul de închidere, cu Filarmonica „Pomerania” (octombrie 2020).

În 2018, Paweł Kapuła a asistat și a pregătit premiera operei lui Jan Stefani, Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale („Un presupus miracol, sau cracovienii şi muntenii”), în regia lui Michał Zadara, un regizor polonez proeminent al Teatrului Muzical din Gdynia, dirijând ulterior peste 20 de reprezentații ale operei. În 2016, a dirijat opera Zamek na Czorsztynie („Castelul din Czorsztyn”) de Karol Kurpiński, la Opera de Cameră din Varșovia. În 2018, a înregistrat primul său CD cu Sinfonia Varșovia, iar în 2020 a înregistrat Simfonia nr. 2 de Beethoven și Simfonia nr. 39 de Mozart cu Filarmonica „Pomerania”.

Timp de trei stagiuni consecutive, în perioada 2016/2019, Paweł Kapuła a lucrat ca asistent dirijor al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Varșovia alături de directorul muzical al acesteia, Jacek Kaspszyk. De asemenea, a fost asistent al lui Andrey Boreyko la Orchestra Națională a Belgiei.

Paweł Kapuła a primit primele lecții de pian la vârsta de șapte ani. A studiat dirijatul cu Tadeusz Strugala și Stanislaw Krawczynski la Academia de Muzică din Cracovia și a fost finalist și câștigător al primei ediții a Concursului Studențesc de Dirijat „Adam Kopyciński” din Wrocław, în 2013. Este absolvent de muzicologie al Universității Jagellone din Cracovia.

 

Despre solist, Daniel Ciobanu

 

Tânăr și foarte talentat, pianistul Daniel Ciobanu s-a născut la Piatra Neamț și a intrat în atenția lumii muzicale internaționale după ce a fost distins cu Premiul II și cel al Publicului la ediția din 2017 a prestigiosului Concurs International „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv. El a mai fost distins anterior mai multe premii la importante competiții internaționale.

Daniel Ciobanu este invitat constant la Gewandhaus Leipzig, unde a cântat atât sub bagheta lui Omer Meir Welber, cât şi în recitaluri solo. Printre evenimentele stagiunii trecute se numără debuturile cu Orchestra Tonahlle Zürich, Volksoper Viena, Orchestra Simfonică din Tirol, dar și un nou concert cu Orchestra Naţională BBC din Ţara Galilor, cu care a debutat în stagiunea precedentă, sub bagheta lui Carlos Miguel Prieto.

De-a lungul carierei sale artistice, pianistul a cântat în compania mai multor orchestre printre care Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Castilla y León, Orchestra Simfonică Naţională Radio a Poloniei la Festivalul „Enescu”, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica Baltică Poloneză „Frédéric Chopin” din Gdańsk,  Israel Camerata din Ierusalim, Orchestra Regală a Scoţiei, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv, ș.a.

Daniel Ciobanu a cântat în săli precum Royal Festival Hall, Gasteig München, Mozarteum din Salzburg, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France şi Salle Cortot din Paris, Sala Fazioli din Sacile, Teatrul Massimo din Palermo, Ateneul din București, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriumul Bronfman din Tel Aviv, Sala Naţională de Concert din Taipei.

În parcursul stagiunii trecute, artistul a susținut un recital solo la Concertgebouw Amsterdam, precum și la Baden și Varșovia (ca invitat al Festivalului „Beethoven”). În stagiunea 2020/2021, acesta a devenit primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu”, unde a susținut numeroase concerte. În septembrie 2020, Daniel Ciobanu și-a lansat, sub marca Accentus, primul compact disc cu lucrări de Prokofiev, Debussy, Liszt și Enescu. Trei ai mai devreme, în 2017, el a fondat în orașul său natal, „Neamț Music Festival”, o platformă internațională dedicată tinerilor artiști, în care muzica clasică este completată cu evenimente de jazz, video mapping, pictură și dans.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat Filarmonica de Stat „Transilvania”

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

FITT Turda a tras cortina de final, după 10 zile de spectacole
Cultural miercuri, 10 iulie 2024, 12:27

FITT Turda a tras cortina de final, după 10 zile de spectacole

Publicul din regiunea Turzii și spectatorii – turiști care au avut Turda ca destinație s-au bucurat de o ediție spectaculoasă a...

FITT Turda a tras cortina de final, după 10 zile de spectacole
Filarmonica Transilvania ne așteaptă cu o premieră la închiderea stagiunii
Cultural marți, 9 iulie 2024, 14:38

Filarmonica Transilvania ne așteaptă cu o premieră la închiderea stagiunii

Filarmonica închide stagiunea cu un concert extraordinar – opera Norma de Vincenzo Bellini, o frumoasă și dureroasă poveste de dragoste În...

Filarmonica Transilvania ne așteaptă cu o premieră la închiderea stagiunii
Filme în aer liber, la Caravana TIFF Unlimited
Cultural luni, 8 iulie 2024, 15:06

Filme în aer liber, la Caravana TIFF Unlimited

Caravana TIFF Unlimited va aduce seri de film în aer liber și evenimente speciale în mai multe localități din România, multe dintre ele fără...

Filme în aer liber, la Caravana TIFF Unlimited
Geamul cu poezie
Cultural joi, 4 iulie 2024, 12:14

Geamul cu poezie

Geamurile mai multor cafenele, restaurante şi instituții publice din Cluj-Napoca au fost „decorate” cu versuri ale unor autori celebri.  ...

Geamul cu poezie
Cultural miercuri, 3 iulie 2024, 15:03

Final de stagiune la Teatrul Național din Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă sâmbătă, 6 iulie, ultima premieră a stagiunii 2023/2024: spectacolul Slujitorii...

Final de stagiune la Teatrul Național din Cluj-Napoca
Cultural luni, 1 iulie 2024, 15:06

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui...

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”
Cultural luni, 1 iulie 2024, 09:57

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru

FITS, Cel mai important festival de teatru din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2024 a tras cortina! Au fost 10 zile,...

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru
Cultural duminică, 30 iunie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest

Traducerea şi adaptarea radiofonică: Alexandru Alcalay, Sima Zamfir şi Puşa Scărlătescu.   Regia artistică: Paul Stratilat. În...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest