Ascultă Radio România Cluj Live

Va fi noapte în muzeele din Maramureș, de Noaptea Muzeelor

Salariații instituției de cultură se aliniază protestului organizat sâmbătă, 18 mai, la București, de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA.

Va fi noapte în muzeele din Maramureș, de Noaptea Muzeelor

Articol editat de Popovici Ioana, 15 mai 2024, 11:52

Prin acest demers, angajații Muzeului Maramureșean din Sighet sunt solidari cu colegii lor din întreaga țară, fiind alături de ei în lupta pe care o duc pentru drepturile lor.

 

Mirela Barz, managerul Muzeului Maramureșean:

Muzeul Maramureșan a fost pregătit pentru organizarea acestui eveniment mult așteptat de publicul sighetean și de turiștii care se află în Sighetu Marmației. Ne-am înscris în noaptea la Noaptea Muzeelor, dar din solidaritate față de colegii noștri din țară și de întregul sector muzeal anul acesta și noi ne vom alinia protestelor pe care aceștia le-au inițiat. Deci anul acesta este pentru prima dată când Muzeu Maramuresan va organiza Noaptea Muzeelor. Va fi noapte în peste 80% din muzeele din întreaga țară.

Revendicările sindicatului Culturi Media vizavi de nevoile pe care le au muzeele din întreaga țară sunt nu doar legate de salarizare, ci și de subfinanțarea precară pe care o are sectorul cultural în general în țară, dar și multe alte probleme care de-a lungul anilor nu au fost rezolvate. Probleme care până la urmă afectează calitatea activității noastre, afectează protejarea patrimoniului și afectează derularea activităților pe care noi ni le propunem și pe care, din lipsa fondurilor necesare, nu putem să le derulăm așa cum mi-am dori. 

Am spus-o de fiecare dată și o voi spune și voi repeta în întotdeauna, de câte ori mi se de ocazia, că cea mai importantă resursă pe care o are orice instituție din țară și nu numai din țară, din toată lumea, este resursa umană. Resursa umană este cea care de plus valoare unei instituții. Fără resursă umană nu poți să realizezi nimic din ceea ce ți-ai propus tu ca manager. Pentru că un simplu manager coordonează o activitate, dar fără oameni nu poate să implementeze absolut nimic. 

De aceea ne afiliem și noi revendicărilor colegilor noștri, pentru că eu mă bucur că am colegi care se dau jos din pat dimineața să vină la lucru, la ce salariu iau. Și consider că cei care lucrează în sectorul muzeal sunt cei care o fac din pasiune, din drag pentru cultură, nu neapărat din să reprezinte pentru ei doar o sursă de venit sau un salariu pentru care merită să se trezească dimineață, ci pur și simplu din pasiune. 

– Programul muzeului va fi normal în celelalte zile?

Da, programul muzeului va fi normal. Sâmbătă va fi deschis în orele normale de vizitare, respectiv 10.00 -18.00 Muzeu Satului Maramureșan Mihai Dăncuș, Casa Memorială Elie Wiesel, respectiv 09.00 – 17.00 la Muzeul Etnografic al Maramureșului Francisc Nistor.

Fiind și Ziua Internațională a Muzeelor, anul acesta Noaptea Muzeelor coincide cu Ziua Internațională a Muzeelor, publicul vizitator va beneficia de vizită gratuită în spațiile muzeului. Acesta este bonusul pe care noi îl putem oferi turiștilor care se află în oraș, comunități locale care vor să ne viziteze sau să intre în atmosfera muzeului nostru, dar Noaptea Muzeelor nu o vom organiza. 

Ne vom afilia colegilor noștri din întreaga țară. În plus, este o dorință a colegilor noștri. Este o hotărâre pe care am luat în consiliul de administrație și această participare a colegilor din întreaga țară la Noaptea Muzeelor este benevolă, pentru că se desfășoară înafara programului de lucru. Nu poți obliga pe nimeni să vină în programul lui liber la muzeu, să-și desfășoare activitatea. 

Deci, iată, după 20 de ani, pentru că anul ăsta se să sărbătorim 20 de ani din Noaptea Muzeelor în România. Iată, după 20 de ani, e prima dată când colegii din întreaga țară au spus nu, nu organizăm Noaptea Muzeelor, nu mai ne sacrificăm timpul nostru liber, atâta timp cât guvernanții nu înțeleg nevoile noastre, nu neapărat salariale, care ele sunt foarte importante și salariile mici, dar și subfinanțarea precară și activitatea nesusținută de către aceștia. 

Nici muzeele din municipiul Baia Mare nu participă în acest an la evenimentul Noaptea Muzeelor.

Într-un comunicat de presă comun al instituțiilor muzeale din oraș se anunță că nu vor fi organizate acțiuni în data de 18 mai. 

Vă anunțăm cu regret că, în semn de sprijin pentru acțiunile de protest față de subfinanțarea cronică a domeniului culturii și de politicile culturale precare, prin decizie comună, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice NU participă anul acesta la Noaptea Muzeelor 2024.

Noaptea Muzeelor este un eveniment pe care și noi îl așteptăm de fiecare dată cu entuziasm și suntem dezamăgiți în egală măsură că anul acesta nu vă putem întâmpina și întâlni.

Vă mulțumim că ne susțineți mereu și vă așteptăm în data de 18 mai în vizită la muzeele județene conform orarului normal de funcționare al fiecăruia. Vă reamintim cu această ocazie că puteți achiziționa un bilet unic de vizitare, care vă permite intrarea la toate cele 5 muzee.

 

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
Recomandari Sighet luni, 29 aprilie 2024, 11:49

Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei

Odată cu sosirea a doi tineri medici specialişti, implicați, s-a reuşit demararea acestor tipuri de intervenţii chirurgicale. Acest lucru nu ar...

Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
De Paști, în Maramureș
Recomandari Sighet vineri, 26 aprilie 2024, 13:44

De Paști, în Maramureș

Proprietarii de pensiuni au venit cu oferte atractive încă de acum câteva luni, așa că în acest moment cu greu se mai găsește vreun loc...

De Paști, în Maramureș
Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei
Recomandari Sighet marți, 23 aprilie 2024, 10:50

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei

În acest context, cetățenii sunt informați să anunțe imediat autoritățile prin 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în...

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei
Șezătoare în Muzeul Satului
Recomandari Sighet marți, 9 aprilie 2024, 12:58

Șezătoare în Muzeul Satului

La această întâlnire vor participa meșteri populari din Sighet și împrejurimi, care îi vor învăța pe  participanți câteva din secretele...

Șezătoare în Muzeul Satului
Recomandari Sighet vineri, 5 aprilie 2024, 13:19

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]

  În plus au scăzut costurile de exploatare și mentenanță, realizându-se astfel importante economii, a precizat Gabriel Filipciuc,...

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]
Recomandari Sighet joi, 4 aprilie 2024, 11:42

SIGHET – Grevă japoneză la muzeu și bibliotecă [AUDIO/FOTO]

Personalul muzeului din Sighetu Marmației își desfășoară activitatea în mod normal, dar în semn de protest și-au legat la braț o banderolă...

SIGHET – Grevă japoneză la muzeu și bibliotecă [AUDIO/FOTO]
Recomandari Sighet miercuri, 3 aprilie 2024, 12:59

Arta care vindecă, arta care alină suferința

Florin  a devenit cunoscut pentru creațiile sale realizate printr-o manieră aparte. Majoritatea lucrărilor sale au proprietăți cu adevărat...

Arta care vindecă, arta care alină suferința
Recomandari Sighet luni, 1 aprilie 2024, 10:26

Prima aeronavă Schengen a aterizat pe Aeroportul Internațional Maramureș

Prima aeronavă Schengen a aterizat duminică 31 martie, pe Aeroportul Internațional din Baia Mare din Franța în jurul amiezii. Polițiștii de...

Prima aeronavă Schengen a aterizat pe Aeroportul Internațional Maramureș