Ascultă Radio România Cluj Live

Ce facem cu mâncarea rămasă de la sărbători?

Cu siguranță, după sărbătorile pascale mai avem prin frigider și cămară ouă fierte, friptură, cozonac și alte delicatese.

Ce facem cu mâncarea rămasă de la sărbători?
Foto: Foto: Milan/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2024, 11:13

După mesele îmbelșugate de sărbători, este posibil să rămânem cu multă mâncare neconsumată.

 

Majoritatea dintre noi, aruncăm alimentele rămase.

Însă este un obicei păgubos și care sporește fenomenul rispei alimentare.

Vă vine să credeți că un român aruncă zilnic la gunoi în jur de 350 de grame de alimente, în condițiile în care ne situăm printre statele cele mai sărace ale Uniunii Europene?

40% dintre resursele financiare le cheltuim pe mâncare, care în multe cazuri ajunge în pubelă iar acest lucru se întâmplă mai ales după sărbători.

Cea mai mare risipă alimentară provine din gospodării.

Specialiștii unui studiu realizat de Eurostat în ceea ce privește risipa alimentară spun că principalele cauze ale risipei sunt lipsa unei estimări corecte a necesarului de alimente cumpărate, lipsa educației, lipsa de informare, lipsa unei strategii și lipsa centrelor de preluare a deșeurilor alimentare.

Ce am putea să facem cu alimentele rămase de la sărbători, ca să nu ajungă la pubelă, ne spune Ioana Irimieș, artist culinar:

De exemplu, cu cozonacul care ne rămâne, eu l-aș felia și l-aș înfolia separat fiecare felie și l-aș pune la congelator. Și așa peste o lună-două, când mai avem poftă, putem să scoatem o felie sau două din congelator și să ne bucurăm de el într-o dimineață, la micul dejun.

Dacă ne rămân ouă, eu întotdeauna am niște mâncăruri care le fac după Paște cu ouăle fierte.

La micul dejun poți să faci o pastă din ouă fierte, ton sau telemea, dacă nu vrei ton și cu avocado proaspăt și bine copt, asta în loc de maioneză și atunci o să ai o mâncare bogată în proteină și cu grăsimi sănătoase și pe care eu tot așa la micul dejun o savurez pe două felii de pâine cu maia, evident.

Apoi mai am o mâncare, de exemplu la prânz, care este tipică în Comunitatea Valenciană, în Spania și este o fiertură de legume roșii, ceapă, usturoi, morcov, spanac și năut și peste servești cu un ou fiert la fiecare în farfurie per persoană.

Deci în sensul că le încorporez în alte rețete și fac rețete după aceste sărbători care necesită ouă fierte.

Apoi cred că ar fi o idee mai bună și mai frumoasă și mai în spiritul sărbătorilor, cred că am putea să punem tot ce ne rămâne, dacă ne rămâne de o masă, deci nu numai câteva felii de cozonac și trei ouă dacă avem și friptură, dacă avem și cozonac și alte mâncăruri, aperitive care ne rămân, să le punem toate într-o caserolă, frumos să ieșim la o plimbare așa în împrejurimile Clujului, în zonele mai puțin favorizate și să ducem de mâncarea unor familii mai puțin norocoase.

Cred că ar fi mai frumos din partea noastră și am și ieși la aer și am și duce o mâncare bună cuiva care nu are acces la așa ceva.

Poate zilele acestea vă gândiți să puneți în aplicare una dintre ideile prezentate de către Ioana Irimieș, artist culinar. Cea cu dăruirea mâncărurilor rămase mi s-a părut cea mai interesantă.

 

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

18 decembrie – Ziua Minorităților Naționale din România | UPDATE
Social joi, 18 decembrie 2025, 09:21

18 decembrie – Ziua Minorităților Naționale din România | UPDATE

UPDATE: ora 10.00 Posturile din rețeaua Radio România Regional difuzează emisiuni în limbile a 15 minorități naționale, precum și emisiuni...

18 decembrie – Ziua Minorităților Naționale din România | UPDATE
Senatul a adoptat legea privind voluntariatul militar
Social joi, 18 decembrie 2025, 09:10

Senatul a adoptat legea privind voluntariatul militar

Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege privind voluntariatul militar.   Acesta instituie cadrul legal pentru îndeplinirea, pe...

Senatul a adoptat legea privind voluntariatul militar
Crește capacitatea Adăpostului de Noapte cu trei containere noi
Social joi, 18 decembrie 2025, 08:49

Crește capacitatea Adăpostului de Noapte cu trei containere noi

Direcția de Asistență Socială Oradea a cumpărat trei containere modulare pentru Adăpostul de Noapte, pentru a oferi mai multe locuri...

Crește capacitatea Adăpostului de Noapte cu trei containere noi
Incendiu într-o gospodărie. Două femei au ajuns la spital
Social joi, 18 decembrie 2025, 08:43

Incendiu într-o gospodărie. Două femei au ajuns la spital

Un incendiu a izbucnit miercuri seara, 17 decembrie, într-o gospodărie din localitatea Telciu, informează Inspectoratul pentru Situații de...

Incendiu într-o gospodărie. Două femei au ajuns la spital
Social joi, 18 decembrie 2025, 08:39

Nușeni, prima comună din județ cu parc fotovoltaic propriu

La Nușeni a fost construit un parc fotovoltaic, contractul de finanţare pentru noua capacitate de producere a energiei electrice din surse...

Nușeni, prima comună din județ cu parc fotovoltaic propriu
Social joi, 18 decembrie 2025, 08:06

Colind pentru satul de mâine

Un grup de tineri din satul Bădăcin demonstrează că tradițiile pot avea viitor atunci când sunt susținute cu pasiune și implicare.  ...

Colind pentru satul de mâine
Social miercuri, 17 decembrie 2025, 18:51

Începe distribuirea ajutorului pentru încălzire cu combustibil solid. Cine poate beneficia

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că, în perioada 18–22 decembrie 2025, va avea loc distribuirea ajutorului pentru încălzire cu...

Începe distribuirea ajutorului pentru încălzire cu combustibil solid. Cine poate beneficia
Social miercuri, 17 decembrie 2025, 16:57

Un TIR care transporta 200 de porci vii, s-a răsturnat într-o curbă periculoasă | VIDEO

Intervenție de urgență a pompierilor, miercuri, 17 decembrie, pe drumul european 81, în localitatea Topa Mică din județul Cluj, unde un TIR...

Un TIR care transporta 200 de porci vii, s-a răsturnat într-o curbă periculoasă | VIDEO