Ascultă Radio România Cluj Live

De Paști, în Maramureș

Maramureșul rămâne un punct de atracție în ceea ce privește turismul de sărbători. Mii de turiști vor veni în județul nostru pentru a petrece sărbătoarea de Paști, precum și minivacanța de 1 Mai,  în mijlocul oamenilor care se străduiesc să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile locului.

De Paști, în Maramureș

Articol editat de Popovici Ioana, 26 aprilie 2024, 13:44 / actualizat: 29 aprilie 2024, 10:20

Proprietarii de pensiuni au venit cu oferte atractive încă de acum câteva luni, așa că în acest moment cu greu se mai găsește vreun loc liber.

Fie că vin pentru prima dată sau revin în aceste locuri, turiștii au parte de momente memorabile, de mâncare gustoasă, muzică, joc și voie bună. De aceste aspecte se îngrijesc cei ce dețin astfel de spații de cazare.

Paștele la Breb

Unul dintre locurile preferate de turiști este satul Breb, pentru că e o zonă care oferă multe, tradiție, locuri și oameni frumoși. Aici parcă timpul stă în loc, iar la tot pasul găsești case tradiționale din lemn care încă mai păstrează farmecul timpului de altă dată.

Roxana Vale, Casa din Vale Breb:

Noi așteptăm cu mare, mare dor și drag această perioadă frumoasă de Paște, când căsuțele noastre vor fi pline. Din fericire, cei interesați au decis să și le rezerve cu mult, mult timp înainte, respectiv chiar din luna noiembrie a anului trecut. Așa că așteptările sunt mari. Pentru asta noi ne pregătim intens. Vom avea o multitudine de activități. Vom avea un târg în sat, o ediție a târgului în sat pe care noi îl organizăm periodic, unde turiștii, unde localnicii sau vizitatorii de o zi din împrejurimi vor putea întâlni sau reîntâlni, după caz, meșteri populari, artiști plastici, creatori de produs, pe scurt, oameni foarte harnici care aleg să-și urmeze pasiunea și să creeze niște produse unicat. Așadar, oaspeții vor putea pleca cu suveniruri în ziua de sâmbătă. Apoi, ca să se contureze cumva toată experiența de să-i spunem așa, detoxifiere, de viață de oraș, oaspeții noștri vor avea multe activități în natură și care îi vor conecta cu tradițiile acestui loc.

Așadar, într-una din zile îi vom duce într-o gospodărie tradițională pentru a îmbrăca portul popular și pentru a face poze. Este o activitate foarte îndrăgită de de oaspeții noștri. Mesele se vor servi într-o gospodărie tradițională, la una din doamnele drăguțe din sat, pentru că noi considerăm că așa este firesc, să dăm înapoi satului, în semn de mulțumire că ne-a primit așa frumos, astfel încât toată lumea să să fie mulțumită, să aibă de câștigat, să se creeze interacțiuni directe între oaspeții noștri și locuitorii satului. Într-una din zile, după Paște, vor veni și ceterașii cu care i-am obișnuit pe pe oaspeții noștri și vor cânta pe una dintre scenele de la casa din vale Breb. Bineînțeles, va fi activitatea de făcutul costurilor tradiționale pe care oaspeții noștri o vor face împreună cu una dintre doamnele din sat care îi va îndruma, apoi vor participa la slujba de înviere.

Și ce obiective pot vizita în în zona satului Breb sunt care vor să facă excursii sau să viziteze anumite obiective?

Da, noi avem o listă de recomandări pentru pentru dânșii. În programul nostru mai este inclusă și o experiență frumoasă de a cunoaște sculptorul satului, așa că facem o excursie împreună în cadrul căreia domnul Petrică le prezintă atelierul, explică un pic despre pe pasiunea dânsului, le explică un pic simbolistica porților din Maramureș ș.a.m.d.

Apoi există chiar și un ghid în Breb, care se poate contracta, să spunem așa, pentru excursie de o zi, în care oaspeții pot să străbată pe aici cărările, pot să meargă chiar ușor că către Creasta Cocoșului, pot să învețe foarte multe despre fauna și flora din zonă. Există un un poet popular al statului care poate fi vizitat, sunt foarte multe de făcut. Noi întotdeauna îi încurajăm să exploreze în detaliu satul, dar bineînțeles că le prezentăm și obiectivele din zonă.

Paștele la Săpânța

Cunoscută la nivel mondial, comuna Săpânța este și ea un punct de atracție pentru cei care aleg Maramureșul ca destinație pentru această minivacanță. Cunoscută pentru Cimitirul vesel și Mănăstirea Peri, locul atrage anual zeci de mii de vizitatori din întreaga lume.

Daniela Alb, deține pensiunea Plai cu Peri din localitate și ne explică ce le pregătește turiștilor pentru sărbătoarea de Paști:

Ce servicii le oferiți turiștilor care vin la dumneavoastră acum, în perioada sărbătorilor de paști? 

De regulă, ca și de Crăciun și Revelion, dispunem de pachete pachete de cazare cu masă cu cântec, joc și voie bună, foc de tabără, miel la proțap ș.a.m.d. 

Și ce caută ei? Mă gândesc că dacă vin la dumneavoastră caută partea tradițională, dar se îndreaptă și către alte servicii? 

Da, vor să cunoască ceea ce avem noi într-adevăr tradițional în Maramureș și pe ceea ce am observat eu că ei pun accent efectiv pe partea de cântec, pe partea de muzică live, să învețe să danseze, să joace. Îi mai îl mai iau pe câte un turism la dans ca să îl învăț cum se dansează și vreau să spun că de fiecare dată, în fiecare seară când avem ceteraș din zonă, că lucrăm cu ceterașii din Săpânța mai exact, mereu este extraordinar de bine, adică toată lumea se simte bine.

 

Cu cât timp înainte se ocupă locurile dumneavoastră, de regulă?

Cu o bună perioadă de timp. Adică am început să vindem pachetele de Paște încă din 10 ianuarie și acum avem solicitări pentru Crăciun și pentru Revelion, chiar dacă încă ne-au trecut Paștele.

Și de unde vin turiștii din țară sau din străinătate?

 Turiștii, în special, vin din țară, mai vin și din străinătate, însă de regulă ei vin unde ne facem noi campaniile de marketing, unde difuzăm anunțurile. Dar aș vrea să mă întorc puțin la Crăciun și la Revelion, să spun că atâtea solicitări a avut pensiunea Plai cu Peri, încât am colaborat cu alte trei pensiuni din Săpânța ca să cazăm turiștii noștri care au achiziționat pachete de Crăciun și de Revelion. Și am băgat încă la trei pensiuni, adică le-am oferit tot ce ține de tradițional. 

 

Punctul de atracție în comuna Săpânța este, fără îndoială, Cimitiru Vesel și Mănăstirea Peri. Dar ce alte obiective mai pot vizita turiștii care vin acolo? 

Da, așa este, așa cum spuneți. În afară de Cimitirul Vesel, vestitul Cimitir vesel care ridică zonă, această zonă a turismului și Mănăstirea Săpânța Peri care este cea mai înaltă mănăstire de lemn din lume, sunt și celelalte atracții care de regulă noi punem la dispoziția turiștilor ghid de informare turistică. Le punem la dispoziție un ghid și ei se decid și anume pot să viziteze. Aleg în special Memorialul din Sighetu Marmației, Muzeul Satului Maramureșan, unde le spunem să vadă elementele tradiționale esențiale ale construcțiilor, ale arhitecturii caselor țărănești ale noastre din zonă, unde vor vedea foarte multe asemănări de proiectare cu pensiunea noastră.

Potențialul locului ar putea crește, dacă investițiile în zonă s-ar îndrepta mai mult către sectorul turistic, mai explică Daniela Alb.

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Declarațiile unui ucrainean care a fugit de frica războiului
Recomandari Sighet joi, 16 mai 2024, 10:23

Declarațiile unui ucrainean care a fugit de frica războiului

De mai bine de doi ani de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, sute de bărbați, de toate vârstele trec fraudulos granița în...

Declarațiile unui ucrainean care a fugit de frica războiului
Va fi noapte în muzeele din Maramureș, de Noaptea Muzeelor
Recomandari Sighet miercuri, 15 mai 2024, 11:52

Va fi noapte în muzeele din Maramureș, de Noaptea Muzeelor

Salariații instituției de cultură se aliniază protestului organizat sâmbătă, 18 mai, la București, de către Federația Națională a...

Va fi noapte în muzeele din Maramureș, de Noaptea Muzeelor
Cel mai harnic om din sat, sărbătorit la Tânjaua Hotenarilor
Recomandari Sighet luni, 13 mai 2024, 12:44

Cel mai harnic om din sat, sărbătorit la Tânjaua Hotenarilor

Evenimentul se desfășoară în fiecare an la începutul lunii mai și, alături de ceremonialul spălării și purificării sărbătoritului,...

Cel mai harnic om din sat, sărbătorit la Tânjaua Hotenarilor
O nouă ediție Paști în Maramureș
Recomandari Sighet joi, 2 mai 2024, 10:06

O nouă ediție Paști în Maramureș

Anul acesta evenimentul va avea două locuri de desfășurare, atât în Muzeul Satului ”Mihai Dăncuș” cât și în centrul municipiului....

O nouă ediție Paști în Maramureș
Recomandari Sighet luni, 29 aprilie 2024, 11:49

Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei

Odată cu sosirea a doi tineri medici specialişti, implicați, s-a reuşit demararea acestor tipuri de intervenţii chirurgicale. Acest lucru nu ar...

Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
Recomandari Sighet marți, 23 aprilie 2024, 10:50

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei

În acest context, cetățenii sunt informați să anunțe imediat autoritățile prin 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în...

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei
Recomandari Sighet marți, 9 aprilie 2024, 12:58

Șezătoare în Muzeul Satului

La această întâlnire vor participa meșteri populari din Sighet și împrejurimi, care îi vor învăța pe  participanți câteva din secretele...

Șezătoare în Muzeul Satului
Recomandari Sighet vineri, 5 aprilie 2024, 13:19

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]

  În plus au scăzut costurile de exploatare și mentenanță, realizându-se astfel importante economii, a precizat Gabriel Filipciuc,...

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]