Ascultă Radio România Cluj Live

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]

La nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș au fost implementate proiecte importante şi urmează a se implementa noi proiecte.

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]

Articol editat de Popovici Ioana, 12 aprilie 2024, 11:54

Activităţile derulate de jandarmii maramureșeni vin să completeze şi să dezvolte climatul de siguranță al cetăţenilor.

colonel Dan Pop, adjunct al inspectorului IJJ Maramureș:

Dan PopLa nivelul inspectoratului suntem într-o campanie de modernizare pe toate planurile și derulăm o campanie de accesare de fonduri europene, întrucât cunoaștem presiunea și impactul pe care instituțiile publice îl au asupra bugetului național și căutăm și noi diverse surse și alte metode de a putea atrage fonduri. 

Avem deja experiența proiectelor implementate, din care am beneficiat atât noi cât și publicul țintă, respectiv cetățenii județului Maramureș, în primul rând prin dotarea noastră, de creșterea  gradului de siguranță al dumnealor și în același timp de o colaborare și o prietenie chiar cu parteneri de peste hotare, respectiv din Ucraina, și anume Garda Națională Ucraineană. Avem un proiect implementat deja cu dumnealor, valoarea lui nu a fost atât de mare cât a fost impactul și prietenia care s-a legat cu ocazia acestui proiect, undeva la 110.000 euro, însă acum de data aceasta am depus două cereri de finanțare care au un total aproape 1.000.000 euro și sperăm și ne dorim tare mult să putem să atragem și aceste fonduri în beneficiul ambelor structuri și mai ales a cetățenilor județului Maramureș. Totodată, am depus o cerere de finanțare pentru accesarea fondului pentru modernizare la Ministerului Energiei cu privire la instalarea de panouri fotovoltaice. Dorim să devenim din punct de vedere al energiei electrice independenți ca și instituție.  Suntem în perioada de evaluare.

Acum așteptăm finalizarea documentațiilor astfel încât să putem să demarăm și proiectul de execuție a unui sistem de panouri fotovoltaice care să ne acopere necesarul de consum. Nu devenim și prosumatori, așa cum este în caietul de sarcini și în proiectul lansat de Ministerul Energiei, însă ne vom acoperi 100% din nevoile noastre. Totodată, beneficiem de bunuri în colaborare cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române din alt proiect, tot așa transfrontalier cu Republica Ucraina, respectiv autovehicule de acces în zone greu accesibile în zona montană. 

Am fost dotați la posturile montane cu autospeciale de acest gen, cu echipament specific montan de intervenție, cu echipamente de protec. Ne dorim în continuare să continuăm aceste proiecte întrucât nevoia există și resursele financiare avute la dispoziție nu le satisfac și atunci căutăm pe diverse căi să atragem fonduri externe nerambursabile din ceea ce avem și așa cum spune românul, din toată sărăcia noastră, încercăm să maximizăm, să eficientizăm cât mai bine putem resursele pe care le avem la dispoziție. Avem în plan și o modernizare interioară în ceea ce privește siguranța noastră, adică a instalațiilor  electrice sau, mă rog, instalațiilor de apă și să aducem un plus de confort.

Ultimul element de noutate chiar din această lună, este intrarea României, de la data de 31 martie, în spațiul aerian și maritim Schengen. Pentru noi, ca instituție, împreună cu celelalte instituții din Sistemul Național de Apărare și mai ales din Ministerul Afacerilor Interne, a fost o provocare deosebită, întrucât înlocuirea controalelor fizice la aeroport și respectiv vămi navale, a fost posibilă doar prin implementarea unui sistem și unei aplicații de baze de date de acces în baze de date atât naționale, cât și europene , E-DAC. Noi suntem pregătiți, îl avem implementat încă din prima zi și funcționează la parametri normali. Este un mare câștig atât pentru noi în ceea ce privește controlul și prevenirea anumitor fenomene infracționale sau, mă rog, a traficului transfrontalier, cât mai ales pentru cetățeni, pentru că aduce un plus de siguranță și un plus de încredere.

 

 Misiunile derulate de jandarmii maramureşeni sunt complexe, o importanță deosebită având prevenirea faptelor ilegale. În acest context jandarmeria desfășoară numeroase  acțiuni și în colaborare cu alte structuri de ordine publică și nu numai. Doar în decursul anului trecut, jandarmii au avut peste 6000 de misiuni.

sublocotenent Anca Gherasim, purtător de cuvânt IJJ Maramureș:

Anca Gherasim – Așa cum știți, Jandarmeria are că arie de competență misiunile de asigurare, menținere, restabilire, în principal a ordinii publice și am participat la astfel de misiuni. Dacă ne referim la misiunile de asigurare a ordinii publice, au fost peste 6500 de misiuni pe parcursul anului 2023, deci foarte multe. De asemenea, am avut foarte multe misiuni de menținere. Sunt acele patrule pe care le vedem pe stradă, atât mixte, împreună cu poliția, cât și doar cele de jandarmi sau de restabilire. Totodată, vreau să mă refer la structura montană, la jandarmii montani care au desfășurat foarte multe misiuni și ei peste 1900, aproape 2000, putem să spunem în jur de 2000 de misiuni în zona lor de competență, deci în zona montană și au constatat și fapte de natură penală jandarmii montani, patru fapte de natură penală. 

La celelalte misiuni, pe parcursul anului 2023, s-au constatat 55 de fapte de natură penală. Sunt fapte constatate doar de către jandarmi. Sigur că în acele patrule mixte pe care le efectuăm împreună cu poliția s-au constatat mult mai multe infracțiuni, s-au aplicat de asemenea contravenții, s-au dat și multe avertismente, însă o dimensiune foarte importantă a activității noastre și pe care vrem să o subliniem neapărat este aceea de prevenire. Considerăm că este mai important să prevenim decât să tratăm, așa că facem foarte multe acțiuni preventive, atât în școli, cât și în alte instituții sau în colaborare cu alte instituții din județul nostru. 

În acest sens, activitățile preventive în școli în anul 2023, au fost foarte numeroase, beneficiind de acestea un număr de aproximativ 12.800 de persoane, atât elevi, cadre didactice, părinți, dar și comunitatea locală. Avem totodată în subordine, să zicem așa, câteva școli, câteva instituții de învățământ chiar la Sighet.

 

Reporter – Ce trebuie să facă un tânăr care termină liceul și vrea să urmeze o carieră în cadrul Jandarmeriei, care sunt modalitățile, unde trebuie să se adreseze și care sunt instituțiile de învățământ care pregătesc viitorii jandarmi ?

 

 Anca Gherasim – Nu este complicat. În primul rând trebuie să aibă examenul de bacalaureat luat, după aceea se pot înscrie. Avem două variante de școlarizare, ca să zic așa, o variantă pentru subofițeri. Avem două școli de subofițeri jandarmi una la Drăgășani și una la Fălticeni. Ca o paranteză, la cea de la Fălticeni, avem numeroși elevi din zona Maramureșului istoric, care  aleg  să meargă,  să urmeze această formă de învățământ. Și pentru cei care doresc să devină ofițeri avem varianta de la Academia de Poliție de la București, sigur, cu învățământ superior și să pot să devină ofițeri. Sunt două sesiuni pentru școli de subofițeri, una este în primăvară, una este în toamnă. Calendarul se stabilește în fiecare an, iar noi recrutăm personal, recrutăm elevi pentru aceste școli.

Deci cei care doresc să acceseze o astfel de formă de învățământ trebuie să se adreseze nouă, adică să ne telefoneze sau să ne scrie un mail sau să vină la sediul nostru pentru informații pe acest domeniu. Avem și pe site-ul instituției noastre postate anunțurile. Practic site-ul este tot timpul actualizat și se pot urmări și acolo calendarele de admitere, dar cel mai bine este telefonic sau prin mail. Și avem avem chiar un departament de  de resurse umane care se ocupă special cu acest lucru, cu recrutarea elevilor

 Reporter – La manifestările prilejuite de ziua  armei am observat acolo că ați avut și o doamnă care a fost desemnată jandarmul anului. Ce vreau să vă întreb, cum stați cu sexul frumos în rândul Inspectoratului? Am observat că de la an la an tot mai multe fete îmbrățișează această carieră, fie subofițeri, fie ofițeri. Câte femei aveți în cadrul Inspectoratului?

 Anca Gherasim -Este un număr destul de mare și de femei. Într-adevăr, dacă era considerată o instituție a bărbaților sau lumea bărbaților în trecut, observăm cu timpul că numărul persoanelor de sex feminin a crescut. Avem chiar și  în detașamentul mobil, deci în operativ, așa cum știe lumea denumirea. În operativă avem femei, iar această colegă a noastră este vorba despre Andrada Văideanu, care a fost desemnată Jandarmul de Onoare al anului. Este chiar în domeniul operativ. Lucrează și a fost premiată pentru un caz destul de complex Este plutonier adjutant. Dorim să încurajăm tinerii să vină în rândurile noastre. Le spunem că este o carieră frumoasă. În primul rând este altceva, este ceva ce nu pot găsi în mediu civil, niciodată. Este cu totul diferit, iar dacă sunt interesați și curioși pot să ne contacteze și să vină în rândurile noastre.

 

 

Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală
Știri luni, 13 mai 2024, 12:37

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală

În conformitate cu prevederile legale şi dispoziţiile CNA, Radio România Cluj, post teritorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, va...

Oferta Radio Cluj pentru campania electorală
Naţionala de handbal masculin joacă la Baia Mare împotriva Cehiei
Știri miercuri, 8 mai 2024, 11:52

Naţionala de handbal masculin joacă la Baia Mare împotriva Cehiei

Partida va avea loc în Sala Sporturilor ”Lascăr Pană” din Baia Mare, de la ora 17.30.   Meciul tur se joacă în Maramureș, fiind o...

Naţionala de handbal masculin joacă la Baia Mare împotriva Cehiei
171 de misiuni în minivacanța de Paști, în Maramureș
Știri miercuri, 8 mai 2024, 11:45

171 de misiuni în minivacanța de Paști, în Maramureș

171 de misiuni au fost desfășurate de pompierii maramureșeni în minivacanța de Paști. În intervalul 01 – 06 Mai 2024, pompierii...

171 de misiuni în minivacanța de Paști, în Maramureș
Se strică vremea în 24 de județe ale țării!
Știri marți, 7 mai 2024, 13:17

Se strică vremea în 24 de județe ale țării!

A intrat în vigoare o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Se strică vremea în 24 de județe ale țării!
Știri marți, 7 mai 2024, 11:24

7 străzi din Sighetu Marmației vor fi reabilitate

Beneficiind de o finanțare în valoare de 20 de milioane de lei, străzile care vor intra în reabilitare sunt:  Zimbrului, Barițiu, Eroilor,...

7 străzi din Sighetu Marmației vor fi reabilitate
Știri joi, 2 mai 2024, 11:33

Recomandări pentru drumeții în siguranță

Pentru o drumeție în siguranță pe munte ei recomandă câteva reguli esențiale, printre care: verificarea prognozei meteo echiparea adecvată...

Recomandări pentru drumeții în siguranță
Știri joi, 2 mai 2024, 10:06

O nouă ediție Paști în Maramureș

Anul acesta evenimentul va avea două locuri de desfășurare, atât în Muzeul Satului ”Mihai Dăncuș” cât și în centrul municipiului....

O nouă ediție Paști în Maramureș
Știri miercuri, 1 mai 2024, 10:31

Spațiile verzi din Sighet au fost igienizate

Acțiunea de dezinsecţie, deratizare și dezinfecție a fost realizată zilele trecute pe domeniul public și privat al municipiului Sighetu...

Spațiile verzi din Sighet au fost igienizate