Ascultă Radio România Cluj Live

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca este singurul spital în care toate saloanele beneficiază de sistem de ventilație.

12 milioane de euro, în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase

Articol editat de cristina.rusu, 28 martie 2024, 13:39

Unitatea sanitară a beneficiat de investiții semnificative din bani europeni nerambursabili și fonduri de la buget, destinate modernizării și extinderii unor spații importante pentru tratarea pacienților și îmbunătățirea serviciilor oferite acestora.

 

Astfel, printre altele, vorbim despre robot cu timp record de sortare a probelor biologice, sistem de ventilație modern în toate saloanele și aparatură nouă.

În ultimii opt ani, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a beneficiat de o investiție de peste 12 milioane de euro, din care aproximativ 7,5 milioane sunt fonduri nerambursabile.

Doar în ultimii patru ani, în această unitate sanitară s-a lucrat la extinderea și modernizarea Laboratorului de Analize care beneficiază de un robot de sortare a probelor biologice, cu o capacitate de 1.000 de probe examinate pe zi; la dotarea și modernizarea laboratorului de microbiologie, unde pot fi efectuate analize de ultimă generație; la extinderea și modernizarea secției de Terapie Intensivă și a camerei de Gardă, dar și la implementarea unui sistem performant de ventilare mecanică, filtrare și tratare a aerului.

Practic, în prezent, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca este primul spital public din țară care beneficiază de ventilație în toate saloanele, nu doar în sălile de operație și terapie intensivă, aerul fiind recirculat de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră, în terapie intensivă, am aflat de la managerul Ioan Mureșan:

Ultima lucrare realizată în anul 2023 se referă la un sistem de ventilație mecanică, climatizare, filtrare și tratare a aerului în secțiile de boli infecțioase și terapie intensivă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro.
 
Lucrarea corespunde prevederilor normativului în construcții spitalicești elaborat pentru anul 2022 și este primul spital cred că public din România realizat cu respectarea cerințelor tehnice pentru toate spațiile medicale de spitalizare continuă, respectiv secția de terapie intensivă în clasa de calitate doi și șapte secții de boli infecțioase în clasa de calitate nivel patru.
 
Sistemul asigură, pe de o parte, cerințe deosebit de ridicate privind lipsa de germeni, iar pe de altă parte, asigură menținerea unor regimuri de depresiune pozitivă sau negativă față de vecinătăți și a încăperilor cu potențial mai ridicat de poluare.
 
În secția de terapie intensivă, sistemul cuprinde trei trepte de filtrare a aerului în fiecare salon și realizează între 16 și 20 de schimburi de aer proaspăt pe oră la temperaturi în funcție de anotimp, mai ridicată în perioada rece și mai scăzută în perioada cu temperaturi ridicate afară.
 
Cele șapte secții de boli infecțioase au un sistem cu două trepte de filtrare a aerului, în care se realizează șase schimburi de aer proaspăt pe oră.

La toate cele menționate de managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, se adaugă implementarea unui sistem modern de identificare bacteriană și achiziționarea de aparatură modernă de ultimă generație pentru radiologie, computer tomograf, ecografe, citoscoape, combină ORL, audiometre, microscoape, stereoscoape și biomicroscoape.

Din anul 2016 până în prezent Consiliul Județean Cluj a atras peste 75 de milioane de euro pentru susținerea sistemului medical clujean, din care peste 52 de milioane fonduri nerambursabile.

În ceea ce privește banii europeni pentru sănătate, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este sigur că și alte proiecte clujene vor fi finanțate:

Au fost două momente importante în trecut în care a trebuit să iau o decizie importantă. Prima dată a fost preluarea acestui spital, iar al 2-lea moment, atunci când Centrul de Diagnostic și Tratament, care era falimentar la vremea respectivă, vă amintiți acea clădire mare cu multe cabinete, din nou, întrebat, împreună cu dl. manager, am stat, am analizat și am spus da.
 
Deși nu sunt medic, am înțeles foarte repede că e important să avem investiții majore în sistemul de sănătate.
 
Doar în cele cinci spitale pe care le avem în subordine am investit peste 75 de milioane de euro, iar în acest spital, în ultimii 8 ani s-au investit aproape 12 milioane. Bani europeni, aproape 8,5 milioane și banii din bugetul județului, banii dvs., practic, în aceste spitale.
 
Vreau să continuăm în acest ritm, pentru că spitalele, știți prea bine, nu pot să se autofinanțeze, n-au profit să își facă investiții.
 
Tot ceea ce putem face noi ca și comunitate să întoarcem acești bani pe care clujenii îi plătesc din taxe și impozite într-o parte consistentă, în aceste spitale.
 
Ne-a păsat în anii aceștia, indiferent cine a fost la conducerea Consiliul Județean, am considerat că e o prioritate aceste spitale.
 
Acum ne dorim să luăm bani și sper în câteva zile să aveți și dovada pe Spitalul de Copii, unde ne dorim să luăm aproape 200 de milioane de euro.
 
România nu va reuși să absoarbă pe PNRR tot ceea ce și-a propus și o să vedeți anul viitor când o să intre în criză proiectele, cum o să mai fie și alte proiecte care sunt în fază avansată, că vor intra și ele la finanțare.
 
Dar pentru noi grija principală este pentru spitalele din subordine: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Copii, Spitalul Leon Danielo de plămâni și Spitalul de la Borșa.
 
Câștigul enorm pe care îl avem este că clujenii pot să apeleze la servicii medicale plătite prin casă pentru anumite servicii pe care în altă țară le poți plăti la privat sau cu sume foarte mari de bani. Iată că la noi se poate și pentru cei care au venituri normale, ca să spunem așa, să apeleze la astfel de servicii de specialitate.


La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca sunt deja plănuite noi investiții, a adăugat managerul Ioan Mureșan:

Pentru mine cel mai important proiect este cel care se leagă de ambulatoriul integrat. Acolo avem 1000 de pacienți care vin acuma zilnic. Dacă acum vin 1000, cred că o investiție cam de 18-20 de milioane de euro ar aduce 2000 de pacienți zilnic, ceea ce ar fi extraordinar pentru Cluj.
 
Avem în proiect o extindere pentru sevicii spital de zi, avem o extindere a unui laborator de recuperare medicală în care să creem și două bazine pentru tratamentul de recuperare medicală.
 
Avem în vedere un centru integrat de chirurgie avansată minim invazivă și alte lucruri care țin de reabilitare și de dotări suplimentare.

Proiectul pentru modernizarea și dotarea Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, încheiat recent, a beneficiat de finanțare europeană și are o valoare de peste 13 milioane de lei.

 

Alina Nechita

Foto: facebook Consiliul Județean Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani
De prin Cluj marți, 11 iunie 2024, 15:07

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani de existenţă şi marchează momentul printr-o serie de evenimente ştiinţifice,...

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani
Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise
De prin Cluj marți, 11 iunie 2024, 11:21

Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise

Aproximativ 5.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului Bánffy din localitatea clujeană Răscruci, cu ocazia Săptămânii Porților Deschise....

Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise
Ziua Eroilor la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 15:31

Ziua Eroilor la Cluj-Napoca

Mai multe ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor se vor desfășura joi, 13 iunie în mai multe localități din județul Cluj....

Ziua Eroilor la Cluj-Napoca
Sărbătoare în mișcare la Sports Festival
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 14:57

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival

Inițiere gratuită în 30 de sporturi, competiții, crosuri, dans, discuții, întâlniri cu nume mari ale sportului și concerte vor ocupa zona...

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 13:14

De văzut, la Muzeul Național de Istorie a Transivaniei!

La Muzeul Național de Istorie a Transivaniei din Cluj-Napoca poate fi văzută expoziția permanentă „Lapidariul roman”.   Colecția...

De văzut, la Muzeul Național de Istorie a Transivaniei!
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 10:25

Emil Boc a câștigat un nou mandat de primar | UPDATE

UPDATE, ora 16:00 Primarul reales al Clujului, Emil Boc, a transmis luni, 10 iunie, un mesaj de mulțumire tuturor cetățenilor care l-au votat...

Emil Boc a câștigat un nou mandat de primar | UPDATE
De prin Cluj vineri, 7 iunie 2024, 13:17

Votare la Cluj: 275.000 de alegători așteptați duminică la urne

Pe listele electorale din Cluj-Napoca figurează 275.000 de alegători, care duminică, 9 iunie, își pot exprima opțiunea pentru alegerile locale...

Votare la Cluj: 275.000 de alegători așteptați duminică la urne
De prin Cluj vineri, 7 iunie 2024, 12:00

Incendiu la Clinica de Pediatrie 3 de pe strada Câmpeni

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, 7 iunie, la etajul 2 al Clinica Pediatrie 3 din Cluj-Napoca. Ca măsură de precauție, până la sosirea...

Incendiu la Clinica de Pediatrie 3 de pe strada Câmpeni