Ascultă Radio România Cluj Live

Cum este privit radioul de către tânăra generație

Astăzi împlinim 70 de ani, dar ne simțim tineri!

Cum este privit radioul de către tânăra generație
Foto: Foto: cottonbro studio/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 15 martie 2024, 11:25 / actualizat: 15 martie 2024, 12:32

Radioul îmi place să cred că este o baghetă magică ce a schimbat și a fascinat lumea de-a lungul timpului. Istoria și parcursul său sunt deosebit de interesante.

 

Inițial, radioul fusese proiectat doar pentru a transmite semnale, dar odată cu trecerea anilor a devenit un mediu în adevăratul sens al cuvântului, cu rol de informare, educare, dar și de divertisment. Chiar dacă dezvoltarea tehnologiei a adus o serie de mijloace de informare noi, radioul își are locul bine stabilit în această lume.

Rodica Tulbure: Cum este privit acest mijloc de informare de către tânăra generație care este acaparată de noile tehnologii?

Fiind unul dintre principalele mijloace de comunicare în masă și o alternativă foarte eficientă a televiziunii, probabil sau a presei scrise, sigur că până la urmă constituie un rol important pentru preluarea unor informații care s-ar putea să ne privească pe noi, individual sau în colectiv. Așa că da, consider un mijloc de transmitere a informației important și relevant.

Rodica Tulbure: Pentru tine a reprezentat ceva radioul până acum?

Eu, consider că este una dintre cele mai eficiente variante pe care o avem pentru transmiterea informațiilor către public, în principal pentru că se poate integra ușor în activitățile de zi cu zi. Nu suntem obligați să privim un ecran constant sau să stăm cu hârtia în mână, putem să fim la sală, să conducem.
De multe ori consider că radioul nu mai are aceeași importanță pe care o avea spre exemplu, anii 30 în care era într-adevăr singura metodă de comunicare în perioada în care lumea nu avea televizoare și acesta ținea locul televiziunii până la urmă. Dar rămân în continuare, cred eu, importante posturile de radio pentru momentele în care suntem în mașină nu avem acces nici la presa scrisă sau la televiziune. Și atunci apare importanța radioului.
Mi se pare o formă mai tradițională de informare, dar în același timp consider faptul că rămâne una dintre cele mai plăcute activități pe care le poți face atunci când conduci, când nu ai ce să faci sau de exemplu, cum obișnuiam să fac alături de mama mea, de fiecare dată când gătea, stătea, mânca și ascultam radioul în bucătărie. Și mi se pare că acesta române o amintire plăcută și ar trebui ca și copiii și următoarele generații să treacă prin această experiență.

Rodica Tulbure: Mai ascultă la ora actuală adolescenții, Radioul?

În general obișnuiesc să ascult în drumul spre școală, obișnuiesc să ascult știrile de la primele ore ale dimineții. În rest, nu pot să spun că îl folosesc foarte des. În schimb prefer și îmi place să țin cont de aspectul istoric al radioului pentru că există o largă istorie și vastă istorie în spatele acestui mijloc de comunicare, astfel că adeseori mă găsesc ascultând poate evenimente sau știri difuzate în urmă cu 20-30-40 de ani, pentru a vedea rolul care i s-a atribuit radioului în societatea românească de atunci.
Când o persoană care circulă destul de des cu mașina în manieră proprie, are tendința de a pune radioul în special pe știri, în special pentru a afla situația care este în jurul nostru. Dar într-adevăr, în timpul liber și în momentele în care stau în casă nu am o tendință de a-mi porni un radio, de a asculta anumite chestii. Prefer muzica.
Nu ascult radio aproape deloc. Exista într-adevăr, o perioadă în care veneam împreună cu toată lume cu mașina la școală și ascultam câteva emisiuni cu o tentă de divertisment, nicidecum știri, pentru că dimineața cred că știrile ne lovesc cam tare. Dar de când nu mai vin cu mașina la școală, nu, nu mai ascult radio. Cred însă că radio are o anumită poezie a lui, are o capacitate de a-ți activa imaginația, pentru că, neavând prezența fizică, imaginea persoanei în față, toate râsetele pe care le auzi la radio, toate știrile, indiferent de cât de serioase sau nu sunt, îți trezesc imaginația și capacitatea de a portretiza persoana care vorbește. Aici cred că e o anume poezie a mijlocului acesta de comunicare, care într-adevăr îl face să fie un soi de mijloc, puțin mai desuet, dar în continuare interesant în sine ca fenomen.
În timpul liber atunci când sunt singură nu ascult neapărat radio, dar atunci când sunt cu familia sau cu bunicii, spre exemplu, mereu merge radioul mai mult decât televizorul, pentru că păstrează acest obicei și la bunici mereu avem un radio în bucătărie sau când merg cu tata cu mașina sau și eu, de exemplu, când conduc, mi se pare că mă pot concentra mai bine ascultând radioul sau muzica mea, dar de cele mai multe ori ascult radioul pentru că mi se pare mai relaxant, nu este acea muzică energică. Când sunt singură prefer să mă uit la un film, dar în rest chiar ascultăm radioul.

De 70 de ani, Radio Cluj aduce zilnic în atenția ascultătorilor cele mai noi informații, muzica cea mai bună devenind de-a lungul vremii prietenul nevăzut al miilor de ascultători.

 

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:10

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem pune în coş...

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale
Casa Artelor a fost modernizată
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:17

Casa Artelor a fost modernizată

Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din Sibiu a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar porțile sale vor fi...

Casa Artelor a fost modernizată
Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:10

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda

Un urs a fost identificat, joi, 25 aprilie, în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda, pe raza localităţii Oarda, localitate componentă a...

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda
SLĂNIC PRAHOVA: Un crater de doi metri a apărut pe o stradă
Social joi, 25 aprilie 2024, 15:58

SLĂNIC PRAHOVA: Un crater de doi metri a apărut pe o stradă

Autorităţile orașului Slănic Prahova au dispus, joi, 25 aprilie, evacuarea preventivă a 20 de persoane după prăbuşirea unei străzi pe o...

SLĂNIC PRAHOVA: Un crater de doi metri a apărut pe o stradă
Social joi, 25 aprilie 2024, 13:42

Protest al angajaților din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

Angajaţii din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pichetează joi, 25 aprilie, sediile instituţiei din toată ţara. Preşedintele...

Protest al angajaților din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
Social joi, 25 aprilie 2024, 11:27

Avertizare de ploi și vânt

Potrivit meteorologilor, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Vor fi mai ales averse, care în regiunile sud-estice vor fi însoţite de...

Avertizare de ploi și vânt
Social joi, 25 aprilie 2024, 11:00

Iertarea este o șansă pe care o oferim lumii și semenilor

Iertarea este o șansă pe care suntem chemați să o dăm lumii și semenilor și în același timp nu poate fi împlinită deplin fără credință...

Iertarea este o șansă pe care o oferim lumii și semenilor
Social joi, 25 aprilie 2024, 10:22

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?

Despre ce este vorba? Pornită de la o simplă aplicație, Be my Eyes a ajuns o comunitate globală de persoane nevăzătoare și voluntari care...

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?