Ascultă Radio România Cluj Live

Atracție turistică în satele transilvane: mâncăruri și gusturi tradiționale în casele țăranilor

De câțiva ani, oferta turistică a satului românesc este din ce în ce mai căutată. În mediul rural se fac investiții publice consistente, infrastructura rutieră se dezvoltă, apa de la rețea sau canalizarea nu mai sunt o raritate, fibra optică sau internetul mobil sunt accesibile tuturor.

Atracție turistică în satele transilvane: mâncăruri și gusturi tradiționale în casele țăranilor
Foto: Foto: Facebook Cooperativa Agricolă Agrobob Ardeal - Jucu

Articol editat de cristina.rusu, 15 februarie 2024, 11:06

În aceste zile, Cooperativa Agricolă Agrobob Ardeal din Jucu, împreună cu Agenția Națională a Zonei Montane a organizat un curs de formare profesională destinat înființării de puncte gastronomice locale. Evenimentul s-a adresat în special producătorilor locali, fermierilor dar și gospodarilor țărănești care doresc să promoveze gustul.

De câțiva ani, oferta turistică a satului românesc este din ce în ce mai căutată. În mediul rural se fac investiții publice consistente, infrastructura rutieră se dezvoltă, apa de la rețea sau canalizarea nu mai sunt o raritate, fibra optică sau internetul mobil sunt accesibile tuturor.

În paralel a crescut și numărul investițiilor private, micile pensiuni și casele de oaspeți, pe lângă cazare și masă, încearcă să ofere programe prin care familiile care trăiesc la oraș, să aibă posibilitatea de a experimenta viața din mediul rural, de a avea acces la cultura și tradițiile locale.

În rândul acestor oferte, de câțiva ani a apărut posibilitatea legală de înființare a punctelor gastronomice locale. Ideea acestor puncte a pornit de la faptul că un gospodar de la sat să aibă posibilitatea de a oferi mâncăruri și gusturi tradiționale locale unor grupuri de turiști de maxim 15 persoane, fără a avea o bucătărie dotată la nivelul unui restaurant.

Despre importanța punctelor gastronomice locale am vorbit cu domnul Zoltán Mladzi Ionescu, inițiatorul Asociației pentru Promovarea Gastronomiei, Culturii și Tradițiilor Transilvane.

Punctele gastronomice locale sunt un concept foarte interesant în care Ministerul Dezvoltării și Agriculturii a venit în sprijinirea zonei rurale, să sprijine cumva zona rurală și mai mult decât atât, producătorii locali.

Kovács Péter: Dumneavoastră aveți o asociație prin care încercați să înglobați și să ajutați aceste puncte, care este activitatea dvs?

Zoltán Mladzi Ionescu: Asociația s-a constituit în nevoia de a susține și de a promova aceste puncte gastronomice locale. Asociația se numește Asociația pentru Promovarea Gastronomiei, Culturii și Tradițiilor Transilvane, pentru că am considerat că doar gastronomia fără cultură și fără tradiție nu se închide cercul. Având și cultura și tradiția, cu siguranță vom reuși să ducem la bun sfârșit acest frumos proiect de gastronomie.

Kovács Péter: Aceste puncte gastronomice locale, ce oferă în plus sau ce oferă altfel față de un restaurant clasic?

Zoltán Mladzi Ionescu: În primul rând, aceste puncte gastronomice locale oferă autenticitate, oferă identitate și mai mult decât atât, preparatele dintr-un punct gastronomic trebuie să fie specifice zonei. Deci, oarecum, vom prezenta în fiecare punct gastronomic, gastronomia locală și vom promova gastronomia locală.

Kovács Péter: Sunt clujean de luni dimineața până vineri seara, lucrez, sâmbătă dimineața, mă trezesc, este vreme frumoasă și zic: hai să încerc oferta unui punct gastronomic local. Ce puteți să-mi oferiți?

Zoltán Mladzi Ionescu: Foarte bine ați intuit și foarte bine ați pus această întrebare pentru că, încă, la nivel de unde mă duc când mă trezesc sâmbătă dimineață, nu există o hartă a punctelor gastronomice locale. Noi dorim să facem o hartă digitală a punctelor gastromice locale și într-adevăr, sâmbătă, când vă treziți, să ziceți: la 10km de Cluj pot să găsesc 3, 4, 5 puncte gastromice locale care oferă gastronomie, cultură și tradiție. Merg cu soția, mănânc, vreau să vizitez obiective turistice culturale și vreau tradiție. Vreau să văd meșterii populari care au fost uitați cu desăvârșire. Este foarte important să aducem în atenția iubitorilor de gastronomie și cultură, meșterii populari.

Kovács Péter: Aceste puncte gastronomice locale au o ofertă standardizată sau fiecare cu specificul locului?

Zoltán Mladzi Ionescu: Fiecare cu specificul lui. Tocmai ăsta este mesajul: să păstrăm amprenta locului și să o transmitem mai departe.

Cu ajutorul internetului, a rețelelor de socializare, putem găsi foarte ușor oferta satului românesc. În week-end se anunță vreme frumoasă, vă încurajăm să ieșiți din casă cu familia, și să descoperiți diferite bunătăți ascunse la doar câteva zeci de kilometri de oraș.

 

Kovács Péter/ Cristina Rusu

sursa foto: pagina de Facebook Cooperativa Agricolă Agrobob Ardeal – Jucu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Zohran Mamdani, primul primar musulman și sud-asiatic al orașului New York
miercuri, 5 noiembrie 2025, 16:14

Zohran Mamdani, primul primar musulman și sud-asiatic al orașului New York

Democratul de stânga Zoran Mamdani a câștigat cursa pentru funcția de primar al orașului New York.   În fața susținătorilor săi, la...

Zohran Mamdani, primul primar musulman și sud-asiatic al orașului New York
S-a înființat Catalogul Naţional al Serviciilor Publice
miercuri, 5 noiembrie 2025, 16:04

S-a înființat Catalogul Naţional al Serviciilor Publice

Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Catalogului Naţional al Serviciilor Publice, o platformă digitală menită să...

S-a înființat Catalogul Naţional al Serviciilor Publice
Ateliere gratuite de robotică pentru tineri
miercuri, 5 noiembrie 2025, 15:57

Ateliere gratuite de robotică pentru tineri

Tinerii între 10 și 17 ani se pot înscrie până în 10 noiembrie la o serie de ateliere gratuite de robotică, organizate săptămâna viitoare...

Ateliere gratuite de robotică pentru tineri
Screening pentru depistarea cancerului colorectal și bolilor hepatice cronice
miercuri, 5 noiembrie 2025, 14:39

Screening pentru depistarea cancerului colorectal și bolilor hepatice cronice

Două proiecte importante de sănătate au fost lansate miercuri, 5 noiembrie, la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr....

Screening pentru depistarea cancerului colorectal și bolilor hepatice cronice
miercuri, 5 noiembrie 2025, 14:30

Garderoba reginei Elisabeta a II-a, vedeta unei mari expoziții

De la somptuoasele rochii de ceremonie la jachetele din tweed și celebrele sale eșarfe, stilul vestimentar atât de caracteristic al regretatei...

Garderoba reginei Elisabeta a II-a, vedeta unei mari expoziții
miercuri, 5 noiembrie 2025, 13:47

Zboruri anulate pe aeroportul din Bruxelles din cauza dronelor suspecte

Prezența unor drone a impus anularea a circa 80 de zboruri începând de marți seara, 4 noiembrie, pe aeroportul Bruxelles-Zaventem, cel mai mare...

Zboruri anulate pe aeroportul din Bruxelles din cauza dronelor suspecte
miercuri, 5 noiembrie 2025, 13:37

Tragedie: 11 morți și peste 30 de răniți într-un incendiu la un cămin de bătrâni

Cel puțin 11 oameni au murit și alți peste 30 au fost răniți în incendiul care s-a declanșat marți seara, 4 noiembrie, într-un cămin de...

Tragedie: 11 morți și peste 30 de răniți într-un incendiu la un cămin de bătrâni
miercuri, 5 noiembrie 2025, 13:14

Dealul florilor – ultima premieră a anului la Reactor

La jumătatea lunii noiembrie are loc la Reactor premiera spectacolului Dealul florilor de Calița Nantu, în regia lui Mark Cristopher Demeter, pe...

Dealul florilor – ultima premieră a anului la Reactor