Echipamente medicale noi pentru combaterea infecțiilor nosocomiale
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează modificarea listei de echipamente medicale care vor fi achiziționate pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2024, 12:52
Investița de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj are, așadar rolul de a preveni infecțiile asociate asistenței medicale, contribuind în mod direct la salvarea vieții și a sănătății pacienților.
Cele două echipamente medicale reprezintă o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice și un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masa, am aflat de la managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, Ioan Mureșan:
Noi știm că în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, în general din cadrul spitalului nostru de boli infecțioase, sunt asigurate de nivelul de dotare și de pregătire a personalului din laboratoarele noastre medicale. În ceea ce privește infecțiile nosocomiale, un rol important în supravegherea, tratarea, controlul și prevenirea infecțiilor îl are și laboratorul de microbiologie. Acestuia îi revine responsabilitatea stabilirii unui diagnostic microbiologic rapid, cu identificarea cu acuratețe a agenților microbieni. Pentru a atinge acest deziderat, laboratorul de microbiologie trebuie să aibă dotarea necesară la cele mai înalte standarde. Dacă timpul de răspuns prin metodele microbiologice convenționale este de 48-72h, utilizarea acestui sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectometrul de masă, se realizează în 15-30s ceea ce este extrem de relevant.
O altă problemă care se referă la celălalt aparat l-am denumit platformă automată pentru procesare a probelor microbiologice se referă la prelucrarea automată, iar automatizarea este un lucru care reduce semnificativ riscurile și orice fel de greșeli care pot apărea în determinarea tuturor factorilor care rezultă din acțiunea noastră de verificare a agenților microbieni.
Ce înseamnă această investiție?
După ce se de drumul la achiziție va fi realizabilă în trei luni de zile, cred că va fi și implementată. Așteptăm să facem procedura de achiziție, în mod normal, în trei-patru luni de zile ar trebui să fie echipamentul în curte. Noi sperăm ca până în vară aceste aparate să fie instalate. Noi avem cel mai bine pus la punct laborator de microbiologie, avem opt medici de laborator care sunt specializați și în microbiologie și cred că se justifică pe deplin instalarea celor două echipamente. La noi avem obligația față de pacienții noștri să ne oferim cele mai înalte standarde de calitate.
Ce înseamnă întârzierea depistării unei infecții nosocomiale pentru un pacient grav?
Se poate ajunge în primă fază la o durată mai lungă de spitalizare, la costuri mai mari și de recuperare și știm că durata de spitalizare se reduce semnificativ și recuperarea post spitalicească este mult mai ușoară.
Noile echipamente prevăzute pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj valorează aproximativ 4.000.000 de lei și vor fi achiziționate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.