Ascultă Radio România Cluj Live

Tragedia care a zguduit întreaga comunitate din Oradea

Micuțul de un an și jumătate s-a înecat cu o bucată de măr, joia trecută, 18 ianuarie, la gustarea de la creșă. Micuțul n-a reușit să mestece suficient, a înghițit bucata de măr și s-a înecat cu ea. Imediat nu a mai putut să respire și a intrat în stop-cardio respirator. Directoarea unității de îngrijire, Simona Sitov, spune că personalul medical i-au acordat imediat primul ajutor, iar personalul angajat a sunat la 112.
Dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor, a declarat că echipajul l-a găsit pe copil în stop cardio-respirator, l-a resuscitat și l-a adus la UPU, unde a suferit un nou stop-cardio respirator. Aici, au reușit să extragă bucata de măr și să-l resusciteze din nou.

Tragedia care a zguduit întreaga comunitate din Oradea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2024, 19:02 / actualizat: 24 ianuarie 2024, 12:11

Ulterior, copilașul a fost transferat pe secția de Terapie Intensivă de pe strada Corneliu Coposu, unde a rămas intubat până în momentul în care a pierdut lupta cu viața.

Într-o zi a dat semne de îmbunătățire a stării de sănătate. Ar fi fost un miracol dumnezeiesc să-și fi revenit. A decedat, din păcate, acum după amiază, a spus un medic de pe secția ATI.

Informația a fost confirmată de dr. Mihai Florea, șeful secției de ATI a unității de pe strada Coposu.

Nereguli

Ceea ce a adâncit drama este faptul că unitatea privată la care era înscris băiețelul funcționa fără autorizație, nu era acreditată și nu era înscrisă în rețeaua școlară a Inspectoratului Județean Școlar Bihor și nici în cea a Direcției de Asistență Socială Oradea.

Cu toate acestea, directoarea susține că „s-a făcut tot ce s-a putut”.

Avem două cadre medicale, dacă acestea nu interveneau, cu siguranță copilul nu era acum. Deci, din punct de vedere medical și omenesc s-a făcut tot ce s-a putut, a declarat, joi seara (18 ianuarie), Sitov.

Părinții plăteau lunar o taxă de școlarizare de 1.780 de lei, întâi cu titlul de sponsorizare către Asociația „Happy Kids Center”. Între timp, aceasta a fost preluată de societatea Pragmatic Emotion & Comunication SRL, iar părinții au achitat factura pentru „ateliere educaționale”.

Inspectorul școlar general, Horea Abrudan, spune că unitatea respectivă nu era acreditată.

Este o entitate privată, neînscrisă în rețeaua școlară. Este cel mai probabil o firmă sau o asociație. Noi, la începutul fiecărui an școlar, publicăm pe site-ul nostru rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și cele private, acreditate sau autorizate. Părinții le pot consulta înainte de a-și înscrie copiii la școală, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan.

Întrebată de ce unitatea nu era acreditată și nici autorizată, directoarea creşei susține că „erau cu hârtiile în curs de desfășurare”.

Imediat după incident, grădinița a fost închisă, iar părinții spun că nu știu dacă se va redeschide. Îngroziți de tragica întâmplare, mulți părinți se gândesc să-și mute copiii la alte creșe și grădinițe acreditate din oraș.

Noi am tot sperat că-și va reveni. Mai multe mămici ne-am rugat pentru el. Ne-am gândit că dacă a trecut atâta timp, poate își va reveni. Grădinița a rămas închisă în tot acest timp. Ultimul mesaj primit a fost duminică seara, în care ni s-a comunicat că rămâne închisă, a declarat o mămică.

Anchetă

Poliţia a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar polițiștii, alături de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, urmau să stabilească exact cum s-au întâmplat lucrurile și dacă micuțul a fost supravegheat în timpul mesei, dar și cum au intervenit asistentele. Rămâne de văzut dacă oamenii legii vor schimba încadrarea juridică din vătămare corporal din culpă în „ucidere din culpă”.

„Un loc plăcut”

Într-un podcast apărut recent în mediul online, directoarea creşei lăuda grădiniţa şi îi asigura pe părinţi că cei mici sunt în siguranţă acolo.

Este un loc plăcut, un loc în care se poate juca, poate explora. Este important pentru noi ca părintele să vină în grădiniţă, să ne cunoască abordarea, viziunea, uşile sunt deschise, părintele să aibă încredre, nu avem nimic de ascuns, întotdeauna anunţăm părinţii. Copilaşul va fi ok, este o relaţie de încredere reciprocă între noi şi părinţi, a afirmat Simona Sitov în respectiva înregistrare.

Manevre

Conform unui studiu făcut public de observatornews.ro, 8 din 10 persoane care se îneacă cu alimente sunt copii, fiind una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul copiilor sub 5 ani.

Medicii susțin că este vital ca adulţii să ştie cum să reacţioneze atunci când sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii.

Potrivit dr. Hadrian Borcea, manevra Heimlich este o metodă care trebuie aplicată până la sosirea echipajelor de urgență.

Este o metodă bună care trebuie aplicată, pentru că altă alternativă nu există. Numai că la copiii de vârsta aceasta este o procedură adaptată. Nu se face la fel ca la adulți, ci este adaptată vârstei copiilor.

Compresiile care elimină corpul străin se fac nu la nivelul abdomenului, ci la nivelul toracelui. Este o asociere de cinci lovituri cu podul palmei pe spate și cinci compresii la nivelul toracelui anterior, la nivelul sternului, a explicat dr. Borcea.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Social vineri, 26 aprilie 2024, 16:20

Ce putem face în acest weekend la Sibiu

De văzut – de făcut în acest weekend la Sibiu.  Primăvara este în toi și Sibiul se îmbracă în straie festive pentru a celebra...

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Social vineri, 26 aprilie 2024, 15:15

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost şi el mărit, iar traficul este oprit.   Până acum au fost evacuate 42 de persoane din blocurile din zonă,...

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Social vineri, 26 aprilie 2024, 14:49

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum

Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor verifică frecvent prestația comercianților din magazine și piețe.   – În unele...

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:48

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară

Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia persoanele fizice majore care însoţesc minorii la ieşirea din ţară, nu vor mai fi obligate să...

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:34

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui

Duminică, de Florii, vom avea o vreme frumoasă, cu precipitații puține și temperaturi peste mediile anuale.   Meteorologul Narcis Maier...

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:10

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem pune în coş...

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:17

Casa Artelor a fost modernizată

Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din Sibiu a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar porțile sale vor fi...

Casa Artelor a fost modernizată
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:10

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda

Un urs a fost identificat, joi, 25 aprilie, în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda, pe raza localităţii Oarda, localitate componentă a...

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda