Ascultă Radio România Cluj Live

SIGHET – Sistemul de supraveghere video va fi funcțional până la finele anului / AUDIO

Acesta este un proiect transfrontalier în care municipiul Sighetu Marmației este partener alături de alte orașe din Maramureș și Ucraina.

SIGHET – Sistemul de supraveghere video va fi funcțional până la finele anului / AUDIO

Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 septembrie 2023, 10:46 / actualizat: 10 ianuarie 2024, 16:21

În această perioadă este în derulare etapa de montare a camerelor video și instalarea centrului de comandă și centralizare a datelor.

 

Pe această temă, s-a discutat la Radio Sighet cu Narcisa Chișiu, responsabil de comunicare în cadrul proiectului:

 

Care este stadiul proiectului? Ce etapă se desfășoară acum?
Municipiul Sighetu Marmației derulează în calitate de Partener Proiectul ”Safe Future”/RO-UA, CBC 2014-2020 finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun RO-UA 2014-2020, Obiectiv tematic 8. Provocări comune în domeniul siguranței și securității, Prevenirea și combaterea criminalității organizate în cooperare cu instituțiile poliției. Partenerii de proiect sunt: Municipiul Ivano-Frankivsk, Ucraina (Lider), Oraşul Solotvino, Ucraina (Beneficiar 1), Municipiul Baia Mare (Beneficiar 2), Municipiul Sighetu Marmației (Beneficiar 3).
Unul dintre obiectivele proiectului este instalarea unui sistem de supraveghere video. Sistem compus din rețea de camera și un Centru de Date. Centrul de Date este creat  pentru Municipiul Sighetu Marmației cu scopul colectării datelor, prelucrării rapide a informațiilor digitale, analizei, procesării statistice a informațiilor digitale, precum și instalarea unui sistem de supraveghere video.
În data de 29 august a fost predat amplasamentul pentru amenajarea Centrului de Date/ Dispeceratului și s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru montarea rețelei de camere de supraveghere, în vederea implementării proiectului.
Implementarea proiectului va duce la diminuarea problemelor comune de securitate, prevenirea și detectarea migrației ilegale și a contrabandei.
Supravegherea video și analiza datelor vor fi implementate în toate cele patru municipalități partenere, pentru a crește nivelul de securitate și a lupta împotriva importului ilegal peste granițe de persoane și bunuri.
Sistemul de securitate integrat este construit în beneficiul multor grupuri țintă: poliție, agenții de securitate și de aplicare a legii pe teritoriul Ucrainei și al României, cei care sunt și mandatați să utilizeze acest sistem și colateral, cetățeni ai orașelor partenere; turiști, șoferi, bicicliști din orașele partenere.
 
Care sunt locațiile în care vor fi amplasate camerele de supraveghere? 
Traseul Baia Mare – Sighet- Solotvino – Ivano Frankyvsk  urmărește traficul de mărfuri, persoane, acțiuni ilegale, acțiuni antisociale, contrabandă.
 Pentru monitorizarea video au fost alese următoarele 17 locații:
  • Strada Bogdan Vodă – DN 18 – Pod Ronișoara
  • Intersecție str. Căprioarei cu str. Bogdan Vodă
  • Intersecție str. Lucian Blaga cu str. Bogdan Vodă
  • Școala cu 16 clase – Sala Polivalent
  • Biblioteca Municipală – Intersecție Bulevardul Unirii
  • Parcare str. Gheorghe Șincai
  • Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Sighetu Marmației
  • Intersecție str. Mihai Viteazul cu str. Dragoș Vodă
  • Parcare Intersecție str. Dragoș Vodă cu str. Alexandru Ivasiuc
  • Intersecție Str. Tepliței – DN 18 cu str. Doboies
  • Intersecție str. Gării cu str. Iuliu Maniu
  • Intersecție str. Iuliu Maniu cu str. 22 Decembrie 1989
  • Strada Nicolae Titulescu
  • Spitalul Municipal – Strada Avram Iancu
  • Intersecția b-dul Independenței cu str. Avram Iancu
  • Strada Avram Iancu – DN 19 – pasaj CFR
  • Intersecție str. Mihai Viteazul cu str. Iuliu Maniu
Unde va fi centrul de comandă? Cine e responsabil de el?
Funcționarea Centrului de Date va fi asigurată de personal din cadrul Poliției Locale și este amenajat în incinta primăriei.
Sistemul de securitate integrat creat în cadrul proiectului care utilizează o tehnologie inteligentă de analiză a datelor va spori securitatea obiectivelor și străzilor orașului prin monitorizarea continuă a situației în timp real, notificarea automată în timp util a evenimentelor alarmante, amenințătoare și de urgență pentru prevenirea lor sau eliminarea imediată, disponibilitatea mijloacelor de comunicare de urgență, precum și interacțiunea coordonată a tuturor participanților și a serviciilor responsabile cu securitatea orașului.
Centrul de date trebuie să furnizeze colectarea informațiilor, prelucrarea rapidă a informațiilor digitale, analiza, prelucrarea statistică a informațiilor digitale.
Sistemul de supraveghere video este unul complex, compus din: dispecerat central de monitorizare, infrastructură de transfer de date, echipamente de transmisie date, rețea de camere video fixe și mobile.
Supravegherea video și analiza datelor sunt etape importante în derularea proiectului pentru toate cele patru municipalități partenere, pentru a crește nivelul de securitate și a lupta împotriva importului ilegal peste granițe de persoane și bunuri.
Pentru nevoile Poliției va fi asigurată creșterea numărului de canale de comunicații și camere de supraveghere video. De asemenea, i se va oferi putere de calcul pentru procesarea și analiza informațiilor și echipamentelor video și digitale pentru stocarea datelor relevante.
Accesul personalului Poliției locale la datele colectate prin centrul de date va oferi o oportunitate de a îmbunătăți eficiența muncii. Instalarea ulterioară a unui software care va procesa fluxul video online va reduce timpul de răspuns al poliției la o situație penală de mai multe ori
Poliția și agențiile de aplicare a legii de pe teritoriul Ucrainei și României sunt extrem de interesate de implementare a proiectului. De exemplu, poliția locală Baia Mare, Poliția locală Ivano-Frankivsk, Departamentul Național de Poliție din Ucraina din Ivano-Frankivsk, poliția raională din Solotvyno și Sighet au participat la întâlniri în timpul pregătirii cererii. Șefii și specialiștii departamentelor de poliție relevante, serviciilor de securitate și de urgență, care se ocupă în mod direct de lupta împotriva criminalității organizate, traficului de droguri, traficului și altele, vor participa la vizite de studiu și ateliere, așa cum sa convenit în etapa de pregătire a cererii.
Evident, oamenii legii vor trebui să dezvolte protocoale de acces și să utilizeze datele din centrul de date și vor avea acces direct la datele video de la camere.
Implementarea proiectului nu va permite doar implicarea diferitelor departamente de poliție pentru a interacționa cu municipalitățile în lupta împotriva criminalității organizate, ci va stabili și contacte între agențiile de aplicare a legii din Ucraina și România. Drept urmare, toate activitățile vor crește nivelul încrederii cetățenilor în poliția din orașele românești cu cel puțin 3% și în orașele ucrainene cu cel puțin 8%.
Sistemele de securitate din oraș vor dobândi funcții SMART și vor acționa în favoarea cetățenilor orașelor partenere timp de câțiva ani.
 
Ce etape mai sunt de parcurs? In cât timp va fi finalizat proiectul?
Ca termen de finalizare, este data de 31 decembrie, moment până la care sistemele de supraveghere vor fi funcționale, ceea ce implică finalizarea lucrările de amenajare a Centrului de date, Conectarea camerelor video existente la rețea, organizarea forumului și forului final, desfășurarea atelierelor de lucru, realizarea vizitelor de studiu, în toate cele patru unități partenere.
Vor fi organizate vizite de studio și asigurarea vizibilității proiectului prin distribuirea materialelor de presă, conferința finală și comunicatul de presă pentru încheierea proiectului.
Trebuie organizate și 4 ateliere de lucru: 2 la Ivano-Frankivsk și 2 la Baia Mare. Atelierele vor fi organizate de experți din Ucraina și România pentru reprezentanți ai poliției regionale și naționale, ai serviciilor de securitate, ai departamentelor de urgență și ai agențiilor de aplicare a legii.
În cadrul proiectului a fost realizat și un sondaj de opinie care trasează o serie de concluzii și recomandări, iar 4 din 5 cetățeni consideră că proiectul ”Safe Future” va contribui la diminuarea actelor de vandalism în orașul nostru.
Fiecare oraș partener va desfășura încă o cercetare sociologică la finalul proiectului pentru a stabili nivelul de încredere al cetățenilor față de poliție.
Forumul de la Ivano-Frankivsk și Forumul final de la Baia Mare vor avea loc cu privire la următoarele probleme: asigurarea siguranței cetățenilor, îmbunătățirea sistemelor de securitate, tehnologii de colectare și prelucrare a datelor, cele mai bune practici ale UE și experiența UA. Forumul va fi activitatea proiectului pe care, de asemenea, Forumul final va fi activitatea finală pe care vor fi prezentate rezultatele și realizările proiectului

 

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

O nouă ediție a evenimentului “De Florii în satul maramureșean”
Știri marți, 23 aprilie 2024, 12:02

O nouă ediție a evenimentului “De Florii în satul maramureșean”

Manifestarea va cuprinde un concert de pricesne și cântece religioase susținut de coruri bisericești, grupuri vocale și interpreți de cântece...

O nouă ediție a evenimentului “De Florii în satul maramureșean”
Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei
Știri marți, 23 aprilie 2024, 10:50

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei

În acest context, cetățenii sunt informați să anunțe imediat autoritățile prin 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în...

Un urs a fost filmat pe DN 18 în Moisei
Un nou proiect finalizat la Spitalul Sighet
Știri marți, 23 aprilie 2024, 10:36

Un nou proiect finalizat la Spitalul Sighet

Acest obiectiv a fost realizat printr-un proiect european depus de primăria Sighet în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 –...

Un nou proiect finalizat la Spitalul Sighet
SIGHET – 30 de familii s-au mutat în noile locuințe sociale
Știri luni, 22 aprilie 2024, 13:08

SIGHET – 30 de familii s-au mutat în noile locuințe sociale

Cheile noilor locuințe sociale din zona Făget au fost predate noilor locatari.    Aceștia se vor putea bucura de o locuință nouă și vor...

SIGHET – 30 de familii s-au mutat în noile locuințe sociale
Știri joi, 18 aprilie 2024, 10:39

Ucraineni căutaţi în Munții Maramureșului [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Doi dintre cei trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului nu au fost...

Ucraineni căutaţi în Munții Maramureșului [UPDATE]
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 13:43

Sportivi sigheteni participă la un concurs de kickboxing în Italia

Clubul sighetean Academia Robert Turda și ACS Kickboxing Baia Mare sunt cele două cluburi partenere din județul nostru care participă la cea de-a...

Sportivi sigheteni participă la un concurs de kickboxing în Italia
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 12:03

La Sighet s-a desfășurat Cupa Primăverii la tenis de câmp

Având o prodigioasă carieră sportivă în care a reuşit să formeze sportivi care au obţinut rezultate foarte bune, atât pe plan naţional cât...

La Sighet s-a desfășurat Cupa Primăverii la tenis de câmp
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 11:54

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]

Activităţile derulate de jandarmii maramureșeni vin să completeze şi să dezvolte climatul de siguranță al cetăţenilor. colonel Dan Pop,...

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]