Ascultă Radio România Cluj Live

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

În urmă cu cinci ani compania a introdus în echipamente și Inteligența Artificială.

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 15:06

Cum anume se întâmplă, practic, risipa alimentară, a aflat Alina Nechita:

Food waste sau risipa alimentară este un dezirat tot mai des întâlnit pe întregul glob. Risipa alimentară este greu de măsurat și gestionat. În majoriatatea bucătăriilor se risipește mai mult decât se crede, undeva între 5 și 15% din alimentele pe care le cumpără managerii lor.

Tehnologia food waste, care s-a aflat în fază de pionierat în urmă cu 10 ani, a ajuns, în prezent, nu doar să monitorizeze cantitățile de alimente care sunt aruncate în marile bucătării de pe croaziere, de exemplu, din magazinele hypermarket cu zonă de servire a mesei sau din cantinele campusurilor universitare, ci și să ofere soluții de gătit și rețete pentru o organizare ideală a activității bucătarilor.

Cu ajutorul tehnologiei de combatere a risipei alimentare sunt colectate date cu privire la deșeurile alimentare care mai apoi sunt analizate. Perspectiva finală asupra fiecărei situații în parte duce la implementarea unor decizii de îmbunătățire a întregului proces de gătit și servit masa, iar risipa este redusă cu până la 80%. Bucătăriile diferite au cerințe diferite când vine vorba de măsurarea deșeurilor și aici mă refer nu doar la zonele geografice, ci și la tipurile de clienți (mai pretențioși sau, la cealaltă extremă, mai puțin mofturoși).

În actualele condiții de creștere a prețurilor la mai toate alimentele, risipa alimentară a devenit o preocupare și a celor care gestionează bucătării medii sau mici, am aflat de la Silviu Niculiță, directorul biroului din Cluj-Napoca al Winnow Solutions:

Este o soluție bazată pe hardware și software. Partea de hardware constă într-un dispozitiv specializat, care se pune pe perete, în bucătăriile mari, deasupra pubelei. Dispozitivul conține un calculator specializat și o cameră video, dar este conectat și la un cântar de pardoseală, pe care se plasează pubela. În momentul în care se aruncă ceva în pubelă, cântarul ne spune cantitatea, iar inteligența artificială aplicată pe imaginile capturate de camera, ne ajută să ne dăm seama ce s-a aruncat.

Informațiile sunt ulterior transmise în cloud, sunt agregate și, pe baza lor, putem genera rapoarte care permit bucătarilor să ia decizii mai bune pentru diminuarea cantității gătite și a risipei alimentare. Obiectivul este un impact cât mai mare asupra risipei alimentare.

În consecință, încercăm să implementăm tehnologia în bucătării cât mai mari, pentru un impact cât mai bun. Vorbim despre hoteluri, restaurante, cazinouri, nave de croazieră sau campusuri universitare. Anul acesta suntem în grafic pentru atingerea obiectivului de “a salva” 32 de milioane de mese care nu mai ajung la gunoi.

Până acum câțiva ani, majoritatea clienților lucrau cu noi pentru a “bifa” anumite certificări de sustenabilitate, la nivel mondial. Acum, în contextul creșterii prețului alimentelor, suntem contactați și de bucătari preocupați de îmbunătățirea profitabilității, prin reducerea costurilor cu achiziția materieri prime. Economiile care se pot genera prin implementarea unei astfel de tehnologii depășesc cu mult costul de implementare.

În general, bucătăriile reușesc astfel să își reducă risipa alimentară la jumatate. Cel mai mare impact se înregistrează în cazul bucătăriilor de tip resort all inclusive, până la 80% reducere a risipei. Impactul asupra restaurantelor a-la-carte este mai mic, dar tot undeva la 30%.

Pe lângă sursele predictibile de risipă alimentară: supraproducție (când se pregătește prea multă hrană) sau supraaprovizionare (când se procură prea multe ingredient care ajung să expire), o sursă mare de risipă sunt și resturile care rezultă din tocarea/porționarea alimentelor. Pana la ⅓ din toată risipa alimentară din restaurante provine de aici. Când am văzut cifrele, mi-am adus aminte de bunicii mei și de cât de mult au insistat să mă învețe să curăț “bine” cartofii.

Totodată, datele preluate cu ajutorul tehnologiei de reducere a risipei alimentare ne oferă o imagine și asupra evoluției preferințelor diferitelor tipuri de consumatori. De exemplu, în zona cantinelor universitare, cel mai “risipite” sunt legumele și fructele, iar pe navele de croazieră, aceeați poziție este ocupată de produsele de panificație.

Winnow Solutions este o companie tip startup fondată în UK în urmă cu 10 ani. În prezent tehnologia creată de această companie, care include inteligența artificială, este folosită în peste 1.200 de bucătării mari din 65 de țări, printre care și România.


Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa
Social vineri, 5 decembrie 2025, 11:13

Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa

Traficul rutier pe podul istoric de peste Tisa, ce leagă România de Ucraina va fi restricționat până în ajun de Crăciun.   În vederea...

Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa
Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?
Social joi, 4 decembrie 2025, 17:10

Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?

Mai multe cătune din zona montană a județului Cluj rămân izolate de fiecare data când ninge sau este polei.   Drumul județean 107 T,...

Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?
Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:34

Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă

O intervenție neobișnuită a avut loc în localitatea Sântimreu, după ce o echipă care săpa un puț de apă a descoperit, la peste 120 de metri...

Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă
Accident rutier mortal
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:26

Accident rutier mortal

Un grav accident rutier s-a produs joi, 4 decembrie, în jurul orei 11:36, pe DEx16, pe direcția de deplasare Oradea – autostrada A3.  ...

Accident rutier mortal
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:13

Violența, principalul motiv de divorț în 2025

Căsătoriile, ca formă de relație de cuplu și-au schimbat dinamica, față de acum câteva decenii. Oamenii se căsătoresc mai târziu, iar...

Violența, principalul motiv de divorț în 2025
Social joi, 4 decembrie 2025, 12:55

Cursa pentru conducerea Muzeului Brukenthal continuă

Concursul organizat pentru ocuparea funcției de manager al Muzeului Național Brukenthal avansează, iar cei doi candidați înscriși – Răzvan...

Cursa pentru conducerea Muzeului Brukenthal continuă
Social joi, 4 decembrie 2025, 12:13

Podul rutier Sighetu Marmației–Ucraina, aproape finalizat

Podul rutier peste râul Tisa de la periferia municipiului Sighetu Marmaţiei, care urmează să asigure legătura dintre România şi Ucraina, este...

Podul rutier Sighetu Marmației–Ucraina, aproape finalizat
Social joi, 4 decembrie 2025, 10:51

Criza apei continuă!

Peste 100.000 de locuitori din Prahova şi Dâmboviţa vor mai trebui să stea câteva zile fără apă.   Livrarea se va relua luni, 8...

Criza apei continuă!