Ascultă Radio România Cluj Live

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

În urmă cu cinci ani compania a introdus în echipamente și Inteligența Artificială.

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 15:06

Cum anume se întâmplă, practic, risipa alimentară, a aflat Alina Nechita:

Food waste sau risipa alimentară este un dezirat tot mai des întâlnit pe întregul glob. Risipa alimentară este greu de măsurat și gestionat. În majoriatatea bucătăriilor se risipește mai mult decât se crede, undeva între 5 și 15% din alimentele pe care le cumpără managerii lor.

Tehnologia food waste, care s-a aflat în fază de pionierat în urmă cu 10 ani, a ajuns, în prezent, nu doar să monitorizeze cantitățile de alimente care sunt aruncate în marile bucătării de pe croaziere, de exemplu, din magazinele hypermarket cu zonă de servire a mesei sau din cantinele campusurilor universitare, ci și să ofere soluții de gătit și rețete pentru o organizare ideală a activității bucătarilor.

Cu ajutorul tehnologiei de combatere a risipei alimentare sunt colectate date cu privire la deșeurile alimentare care mai apoi sunt analizate. Perspectiva finală asupra fiecărei situații în parte duce la implementarea unor decizii de îmbunătățire a întregului proces de gătit și servit masa, iar risipa este redusă cu până la 80%. Bucătăriile diferite au cerințe diferite când vine vorba de măsurarea deșeurilor și aici mă refer nu doar la zonele geografice, ci și la tipurile de clienți (mai pretențioși sau, la cealaltă extremă, mai puțin mofturoși).

În actualele condiții de creștere a prețurilor la mai toate alimentele, risipa alimentară a devenit o preocupare și a celor care gestionează bucătării medii sau mici, am aflat de la Silviu Niculiță, directorul biroului din Cluj-Napoca al Winnow Solutions:

Este o soluție bazată pe hardware și software. Partea de hardware constă într-un dispozitiv specializat, care se pune pe perete, în bucătăriile mari, deasupra pubelei. Dispozitivul conține un calculator specializat și o cameră video, dar este conectat și la un cântar de pardoseală, pe care se plasează pubela. În momentul în care se aruncă ceva în pubelă, cântarul ne spune cantitatea, iar inteligența artificială aplicată pe imaginile capturate de camera, ne ajută să ne dăm seama ce s-a aruncat.

Informațiile sunt ulterior transmise în cloud, sunt agregate și, pe baza lor, putem genera rapoarte care permit bucătarilor să ia decizii mai bune pentru diminuarea cantității gătite și a risipei alimentare. Obiectivul este un impact cât mai mare asupra risipei alimentare.

În consecință, încercăm să implementăm tehnologia în bucătării cât mai mari, pentru un impact cât mai bun. Vorbim despre hoteluri, restaurante, cazinouri, nave de croazieră sau campusuri universitare. Anul acesta suntem în grafic pentru atingerea obiectivului de “a salva” 32 de milioane de mese care nu mai ajung la gunoi.

Până acum câțiva ani, majoritatea clienților lucrau cu noi pentru a “bifa” anumite certificări de sustenabilitate, la nivel mondial. Acum, în contextul creșterii prețului alimentelor, suntem contactați și de bucătari preocupați de îmbunătățirea profitabilității, prin reducerea costurilor cu achiziția materieri prime. Economiile care se pot genera prin implementarea unei astfel de tehnologii depășesc cu mult costul de implementare.

În general, bucătăriile reușesc astfel să își reducă risipa alimentară la jumatate. Cel mai mare impact se înregistrează în cazul bucătăriilor de tip resort all inclusive, până la 80% reducere a risipei. Impactul asupra restaurantelor a-la-carte este mai mic, dar tot undeva la 30%.

Pe lângă sursele predictibile de risipă alimentară: supraproducție (când se pregătește prea multă hrană) sau supraaprovizionare (când se procură prea multe ingredient care ajung să expire), o sursă mare de risipă sunt și resturile care rezultă din tocarea/porționarea alimentelor. Pana la ⅓ din toată risipa alimentară din restaurante provine de aici. Când am văzut cifrele, mi-am adus aminte de bunicii mei și de cât de mult au insistat să mă învețe să curăț “bine” cartofii.

Totodată, datele preluate cu ajutorul tehnologiei de reducere a risipei alimentare ne oferă o imagine și asupra evoluției preferințelor diferitelor tipuri de consumatori. De exemplu, în zona cantinelor universitare, cel mai “risipite” sunt legumele și fructele, iar pe navele de croazieră, aceeați poziție este ocupată de produsele de panificație.

Winnow Solutions este o companie tip startup fondată în UK în urmă cu 10 ani. În prezent tehnologia creată de această companie, care include inteligența artificială, este folosită în peste 1.200 de bucătării mari din 65 de țări, printre care și România.


Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare
Social vineri, 2 mai 2025, 13:23

Cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru weekendul 2 – 4 mai și pentru săptămâna viitoare, 5...

Cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare
Expert Forum deschide un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile prezidenţiale
Social vineri, 2 mai 2025, 12:41

Expert Forum deschide un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile prezidenţiale

Organizația Expert Forum pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile...

Expert Forum deschide un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile prezidenţiale
Ce mai sunt și mai pot face sindicatele în România de astăzi?
Social vineri, 2 mai 2025, 12:07

Ce mai sunt și mai pot face sindicatele în România de astăzi?

Ce mai sunt și mai pot face sindicatele în România de astăzi? Răspunde liderul BNS, Dumitru Costin: Pe lângă noi mai sunt patru confederații...

Ce mai sunt și mai pot face sindicatele în România de astăzi?
Tânăr de 20 de ani, recuperat de salvamontiștii maramureșeni
Social vineri, 2 mai 2025, 10:52

Tânăr de 20 de ani, recuperat de salvamontiștii maramureșeni

Salvamontiştii din Maramureş au recuperat un cetăţean ucrainean de 20 de ani din versantul Pop Ivan din Munţii Maramureşului. El anunţase,...

Tânăr de 20 de ani, recuperat de salvamontiștii maramureșeni
Social vineri, 2 mai 2025, 10:46

Bătaie între două minore, filmată și postată pe rețelele de socializare!

O minoră de 12 ani a bătut şi agresat verbal o fată de 16 ani, pe o stradă din municipiul Alba Iulia, în cauză fiind declanşate cercetări...

Bătaie între două minore, filmată și postată pe rețelele de socializare!
Social vineri, 2 mai 2025, 10:40

Tânăr căutat de pompieri pe lacul Colibiţa | UPDATE

UPDATE, ora 13,20 Tânărul căutat vineri, 2 mai, de pompieri şi scafandri în apele lacului Colibiţa, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în...

Tânăr căutat de pompieri pe lacul Colibiţa | UPDATE
Social vineri, 2 mai 2025, 09:26

Polițiștii de frontieră au fost mobilizați împotriva migrației ilegale

Peste 3500 de poliţişti de frontieră acţionează în această minivacanţă pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a...

Polițiștii de frontieră au fost mobilizați împotriva migrației ilegale
Social joi, 1 mai 2025, 16:40

Monitorizarea audio-video în clasă va deveni realitate

Cu ajutorul autorităţilor naţionale şi locale se va putea proteja mediul din cadrul și din jurul unităţilor de învăţământ. Ordinul de...

Monitorizarea audio-video în clasă va deveni realitate