Ascultă Radio România Cluj Live

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

În urmă cu cinci ani compania a introdus în echipamente și Inteligența Artificială.

Reducerea risipei alimentare cu ajutorul AI, acum și în România [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 15:06

Cum anume se întâmplă, practic, risipa alimentară, a aflat Alina Nechita:

Food waste sau risipa alimentară este un dezirat tot mai des întâlnit pe întregul glob. Risipa alimentară este greu de măsurat și gestionat. În majoriatatea bucătăriilor se risipește mai mult decât se crede, undeva între 5 și 15% din alimentele pe care le cumpără managerii lor.

Tehnologia food waste, care s-a aflat în fază de pionierat în urmă cu 10 ani, a ajuns, în prezent, nu doar să monitorizeze cantitățile de alimente care sunt aruncate în marile bucătării de pe croaziere, de exemplu, din magazinele hypermarket cu zonă de servire a mesei sau din cantinele campusurilor universitare, ci și să ofere soluții de gătit și rețete pentru o organizare ideală a activității bucătarilor.

Cu ajutorul tehnologiei de combatere a risipei alimentare sunt colectate date cu privire la deșeurile alimentare care mai apoi sunt analizate. Perspectiva finală asupra fiecărei situații în parte duce la implementarea unor decizii de îmbunătățire a întregului proces de gătit și servit masa, iar risipa este redusă cu până la 80%. Bucătăriile diferite au cerințe diferite când vine vorba de măsurarea deșeurilor și aici mă refer nu doar la zonele geografice, ci și la tipurile de clienți (mai pretențioși sau, la cealaltă extremă, mai puțin mofturoși).

În actualele condiții de creștere a prețurilor la mai toate alimentele, risipa alimentară a devenit o preocupare și a celor care gestionează bucătării medii sau mici, am aflat de la Silviu Niculiță, directorul biroului din Cluj-Napoca al Winnow Solutions:

Este o soluție bazată pe hardware și software. Partea de hardware constă într-un dispozitiv specializat, care se pune pe perete, în bucătăriile mari, deasupra pubelei. Dispozitivul conține un calculator specializat și o cameră video, dar este conectat și la un cântar de pardoseală, pe care se plasează pubela. În momentul în care se aruncă ceva în pubelă, cântarul ne spune cantitatea, iar inteligența artificială aplicată pe imaginile capturate de camera, ne ajută să ne dăm seama ce s-a aruncat.

Informațiile sunt ulterior transmise în cloud, sunt agregate și, pe baza lor, putem genera rapoarte care permit bucătarilor să ia decizii mai bune pentru diminuarea cantității gătite și a risipei alimentare. Obiectivul este un impact cât mai mare asupra risipei alimentare.

În consecință, încercăm să implementăm tehnologia în bucătării cât mai mari, pentru un impact cât mai bun. Vorbim despre hoteluri, restaurante, cazinouri, nave de croazieră sau campusuri universitare. Anul acesta suntem în grafic pentru atingerea obiectivului de “a salva” 32 de milioane de mese care nu mai ajung la gunoi.

Până acum câțiva ani, majoritatea clienților lucrau cu noi pentru a “bifa” anumite certificări de sustenabilitate, la nivel mondial. Acum, în contextul creșterii prețului alimentelor, suntem contactați și de bucătari preocupați de îmbunătățirea profitabilității, prin reducerea costurilor cu achiziția materieri prime. Economiile care se pot genera prin implementarea unei astfel de tehnologii depășesc cu mult costul de implementare.

În general, bucătăriile reușesc astfel să își reducă risipa alimentară la jumatate. Cel mai mare impact se înregistrează în cazul bucătăriilor de tip resort all inclusive, până la 80% reducere a risipei. Impactul asupra restaurantelor a-la-carte este mai mic, dar tot undeva la 30%.

Pe lângă sursele predictibile de risipă alimentară: supraproducție (când se pregătește prea multă hrană) sau supraaprovizionare (când se procură prea multe ingredient care ajung să expire), o sursă mare de risipă sunt și resturile care rezultă din tocarea/porționarea alimentelor. Pana la ⅓ din toată risipa alimentară din restaurante provine de aici. Când am văzut cifrele, mi-am adus aminte de bunicii mei și de cât de mult au insistat să mă învețe să curăț “bine” cartofii.

Totodată, datele preluate cu ajutorul tehnologiei de reducere a risipei alimentare ne oferă o imagine și asupra evoluției preferințelor diferitelor tipuri de consumatori. De exemplu, în zona cantinelor universitare, cel mai “risipite” sunt legumele și fructele, iar pe navele de croazieră, aceeați poziție este ocupată de produsele de panificație.

Winnow Solutions este o companie tip startup fondată în UK în urmă cu 10 ani. În prezent tehnologia creată de această companie, care include inteligența artificială, este folosită în peste 1.200 de bucătării mari din 65 de țări, printre care și România.


Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

„Litoralul pentru Toți” revine în septembrie
Social joi, 21 august 2025, 11:29

„Litoralul pentru Toți” revine în septembrie

Cea de-a 47-a ediție a programului „Litoralul pentru Toți” a fost lansată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și se...

„Litoralul pentru Toți” revine în septembrie
Minoră violată de profesorul de religie
Social joi, 21 august 2025, 10:39

Minoră violată de profesorul de religie

Un bărbat de 45 de ani a fost reținut pentru 24 de ore și va fi propus pentru arestare preventivă pentru comiterea unor infracțiuni de viol...

Minoră violată de profesorul de religie
Guvernul discută din nou proiectul de lege privind plata pensiilor private
Social joi, 21 august 2025, 10:00

Guvernul discută din nou proiectul de lege privind plata pensiilor private

Guvernul discută din nou în ședința de joi, 21 august, proiectul de lege privind plata pensiilor private.   Documentul reglementează modul...

Guvernul discută din nou proiectul de lege privind plata pensiilor private
Guvernul oferă tichete de energie pentru românii cu venituri mici
Social miercuri, 20 august 2025, 15:52

Guvernul oferă tichete de energie pentru românii cu venituri mici

Tichetul electronic de energie poate fi solicitat începând de miercuri, 20 august, în platforma electronică EPIDS, dezvoltată de Serviciul de...

Guvernul oferă tichete de energie pentru românii cu venituri mici
Social miercuri, 20 august 2025, 13:10

Tragedie pe autostrada A1

O persoană a murit, miercuri, 20 august, după ce a fost acroșată de un camion pe autostrada A1, în județul Alba.   Este vorba despre un...

Tragedie pe autostrada A1
Social miercuri, 20 august 2025, 12:33

Sindicaliștii din Silvicultură protestează în faţa Ministerului Mediului

Reprezentanţii sindicatelor din Silvicultură protestează la această oră (12.00) în faţa Ministerului Mediului, nemulţumiţi de proiectul...

Sindicaliștii din Silvicultură protestează în faţa Ministerului Mediului
Social miercuri, 20 august 2025, 12:14

Ce spun țânțarii despre sănătatea ta

De-a lungul verilor, mulți oameni se plâng că par să fie „magneți de țânțari”, în timp ce alții scapă aproape nevătămați.  ...

Ce spun țânțarii despre sănătatea ta
Social miercuri, 20 august 2025, 10:56

Transferurile și angajările la stat, blocate

Guvernul vrea să limiteze mișcările de personal din instituțiile statului și să suspende concursurile pentru ocuparea posturilor vacante....

Transferurile și angajările la stat, blocate