Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Încoronării Regelui Charles [UPDATE/ FOTO]

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii. Foto: RRA/ Arhivă/ Ben Stansall/ AFP/ POOL

UPDATE: ora 15.30

Momentul în care Regele Charles III a fost încoronat astăzi, la Londra, a fost marcat prin mai multe salve de tun şi numeroase sticle de şampanie, care au fost desfăcute de susținătorii familiei regale, reuniţi pe bulevardul The Mall din capitala Regatului Unit.

Ziua Încoronării Regelui Charles [UPDATE/ FOTO]
Foto: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii. Foto: RRA/ Arhivă/ Ben Stansall/ AFP/ POOL

Articol editat de cristina.rusu, 6 mai 2023, 06:00 / actualizat: 6 mai 2023, 15:44

UPDATE: ora 15.30

Momentul în care Regele Charles III a fost încoronat astăzi, la Londra, a fost marcat prin mai multe salve de tun şi numeroase sticle de şampanie, care au fost desfăcute de susținătorii familiei regale, reuniţi pe bulevardul The Mall din capitala Regatului Unit.

Imediat după încoronare, arhiepiscopul de Canterbury i-a invitat pe cei prezenți în Westminster Abbey să jure credinţă monarhului britanic.

Salve de tun au fost trase de trupele regale, precum şi de militari prezenţi pe malurile fluviului Tamisa şi în faţa Turnului Londrei.

Salve de tun au răsunat în 13 locuri din Regatul Unit, între care Edinburgh, Cardiff şi Belfast, precum şi de pe mai multe nave.

Oamenii reuniţi pe bulevardul The Mall au intonat ‘God Save the King’, au aplaudat şi au ovaţionat, în momentul în care Regele Charles a fost încoronat la Westminster Abbey.

Ceremonia a fost difuzată prin intermediul unor ecrane uriaşe, amplasate de-a lungul celebrului bulevard londonez.

 

Agerpres

………………………………………………………………………………………….

UPDATE: ora 14.00

Regele Charles al III-lea a fost încoronat

Foto: captură video Digi 24

………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: ora 13.15

Regele Charles al III-lea depune jurământul

Foto: captură video Digi 24

……………………………………………………..

UPDATE: ora 12.55

Regele Charles și Regina Camilla au ajuns la Catedrala Westminster Abbey.

În așteptarea ceremoniei de încoronare

UPDATE: ora 10.30

La Londra s-au deschis pentru public punctele de observație de pe traseul alaiului regal dintre Palatul Buckingham și Catedrala Westminster Abbey, unde urmează să fie încoronat regele Charles al III-lea.

Deși se anunță o zi ploioasă, mii de oameni s-au strâns deja pentru a prinde cele mai bune locuri după regula primul venit, primul servit, transmit corespondenții RRA.

…………………………………………………………………………………………..

Astăzi are loc încoronarea regelui Charles, unde sunt aşteptaţi şefi de stat din întreaga lume.

Încoronarea este o ceremonie simbolică, menită să marcheze noua domnie care de facto, a început în septembrie anul trecut, când a încetat din viață fostul monarh, Regina Elisabeta a II-a.

Evenimentul central al încoronării va fi o slujbă religioasă ce va avea loc în Catedrala Westminster Abbey din centrul Londrei.

Aici, Regele Charles va fi încoronat alături de soția sa, Camilla, care va deveni Regina Camilla. Procesiunile vor începe la 6:00, cu parade militare pline de culoare și la care vor participa mii de militari din Marea Britanie și din Commonwealth.

Slujba religioasă va fi la ora 11:00, (13.00, ora României)

La aceste ceremonii se așteaptă să participe 200 de șefi de stat, regi şi regine din întreaga lume. Sunt și câteva absențe notabile, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden, care va fi reprezentat de soția sa.

……………………………………………………………………………………………

Poliţia britanică spune că în timpul încoronării regelui Charles va asigura una dintre cele mai vaste operaţiuni de securitate desfăşurate vreodată.

Prezenţa forţelor de ordine va fi masivă pe străzile Londrei şi vor fi folosite noile tehnologii pentru identificarea persoanelor din mulţime care pot reprezenta un pericol.

Peste 11.000 de polițiști vor fi desfășurați pe străzile din centrul Londrei în timpul încoronării regelui Charles al III-lea, transmite corespondenta RRA, Aura Neag:

Pentru prima dată, poliția va folosi o tehnologie care permite identificarea trăsăturilor feței și scanarea retinei, aceste date fiind transmise în timp real bazei de date a poliției. Aceste măsuri au rolul de a identifica în mulțime persoane care se află în evidențele forțelor de ordine, inclusiv persoane suspectate de terorism.

Presa britanică relatează că, în urma incidentului de marți, 2 mai, măsurile de securitate din jurul familiei regale au fost revizuite. Marți seară, un bărbat a fost arestat în fața Palatului Buckingham după ce a aruncat cu cartușe de pușcă în grădina Palatului. Asupra lui a fost găsit un cuțit și un bagaj suspect ce a fost detonat de poliție. În ultimele luni au fost înregistrat demonstrații sporadice ale antimonarhiștilor. Se așteaptă ca și sâmbătă ei să protesteze la Londra.

Presa britanică susține că prezența lor a fost acceptată chiar pe ruta pe unde va trece regele Charles și restul familiei regale. În această săptămână a intrat în vigoare o nouă lege care limitează dreptul la proteste în Marea Britanie, dacă acestea perturbă grav ordinea publică. Poliția spune că va interveni în forță dacă potențialele proteste antimonarhiste vor degenera în violență.

…………………………………………………………………………………………….

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Londra, la festivităţile prilejuite de încoronarea Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, transmite Agerpres.

Vineri, 5 mai, şeful statului a participat la recepţia oferită de Regele Charles al III-lea şefilor de delegaţii la Palatul Buckingham.

Potrivit AFP, un număr de 2.000 de invitaţi vor asista la încoronarea Regelui Charles al III-lea, mult mai puţini decât cei 8.000 prezenţi la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 1953.

…………………………………………………………………..

Custodele Coroanei Margareta şi Principele Consort, Radu, vor participa la încoronarea regelui Charles al Marii Britanii. 

Potrivit Casei Regale, în cei 157 de ani de existenţă a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admiraţie, afecţiune şi respect, atât în dimensiunea sa oficială, cât şi în cea de familie.

………………………………………………………………………………………

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea aduce programe speciale la televiziunea publică.

Începând cu ora 12.30, ceremonia va fi transmisă în direct la TVR 1 şi TVR INFO.

Foto: RRA/ Arhivă/ Ben Stansall/ AFP/ POOL

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Etichete:
Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Internaţional luni, 22 iulie 2024, 06:12

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din 2024.   Este un anunţ survenit cu mai puţin...

Joe Biden renunță la candidatură | UPDATE
Efectele celui mai mare blocaj informatic
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 15:36

Efectele celui mai mare blocaj informatic

Microsoft estimează că 8 milioane şi jumătate de computere au fost afectate de blocajul informatic produs vineri, 19 iulie, la nivel mondial,...

Efectele celui mai mare blocaj informatic
demonstratii in franta
Internaţional duminică, 21 iulie 2024, 10:09

Oameni răniți în demonstrația din Franța

Un ofițer de poliție și cinci protestatari au fost răniți sâmbătă, 20 iulie, în timpul violențelor izbucnite în timpul unei demonstrații...

Oameni răniți în demonstrația din Franța
Stare de alarmă climatică în Italia
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:41

Stare de alarmă climatică în Italia

Și Italia este afectată în aceste zile de un val de caniculă fără precedent. În 14 orașe a fost declarat astăzi cod roșu de arșiță, iar...

Stare de alarmă climatică în Italia
Internaţional vineri, 19 iulie 2024, 11:35

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart

Șaptesprezece spectatori au fost răniți ușor în timpul concertului de miercuri, 17 iulie, al trupei rock AC/DC de la Stuttgart. În timpul unei...

Incident la concertul AC/DC de la Stuttgart
Internaţional joi, 18 iulie 2024, 15:41

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani

Parlamentul European a votat joi, 18 iulie, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un...

Ursula von der Leyen, încă un mandat de 5 ani
Internaţional miercuri, 17 iulie 2024, 12:23

Turist străin atacat de urs în nordul Italiei

În această dimineață, un turist străin a fost atacat de un urs în localitatea Naroncolo, nu departe de Trento, capitala provinciei, care se...

Turist străin atacat de urs în nordul Italiei
Internaţional luni, 15 iulie 2024, 12:37

Trump îşi rescrie discursul după tentativa de asasinat

Donald Trump a declarat că şi-a rescris complet discursul pe care urmează să-l ţină la Convenţia Partidului Republican, după ce a fost ţinta...

Trump îşi rescrie discursul după tentativa de asasinat