Ascultă Radio România Cluj Live

Conducerea ASF, audiată în Parlament [UPDATE]

Nicu Marcu, președintele ASF/Foto: Agerpres

UPDATE: ora 17.00

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară afirmă că a găsit problemele de pe piaţa asigurărilor auto încă de la preluarea mandatului şi că a derulat numeroase controale în ultimii ani.

Conducerea ASF, audiată în Parlament [UPDATE]
Foto: Nicu Marcu, președintele ASF/Foto: Agerpres

Articol editat de Camelia Velțan, 20 martie 2023, 09:57 / actualizat: 20 martie 2023, 17:27

UPDATE: ora 17.00

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară afirmă că a găsit problemele de pe piaţa asigurărilor auto încă de la preluarea mandatului şi că a derulat numeroase controale în ultimii ani.

Şefii ASF au fost chemaţi astăzi în Parlament, să dea explicaţii cu privire la situaţia generată de suspendarea activităţii companiei de asigurări Euroins, care a generat o criză similară cu cea de anul trecut, când firma City Insurance a intrat în faliment, ambele din postura de actor principal în piaţă.

După cum transmite reporterul RRA, Iulian Olescu, în cadrul audierilor parlamentare de astăzi, vicepreşedintele ASF, Cristian Roșu, a amintit de propunerea înaintată Guvernului, ca măsură imediată – revenirea pentru o perioadă de şase luni la tarifele RCA din martie 2022, măsură însoţită însă şi de altele, care să compenseze pierderile la asigurători:

Am discutat cu companiile de asigurări semnificative care fac RCA pe piața românească și au făcut niște simulări pe propriile portofolii și pe propria prognoză pentru perioada următoare, iar această diferență, care ar putea să existe pe anumite grupe și pe anumite clase, am convenit cam în afară de acest pachet, să zicem primar, mai venim cu câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi care se pot constata în acest interval.

În proiectul de hotărâre sunt cuprinse, printre altele, măsuri de reducere a contribuțiilor companiilor către ASF și oferirea unei marje de distribuție de șapte-opt puncte procentuale pentru compensarea eventualelor pierderi. Conducerea ASF susține că a întreprins toate măsurile pentru a încerca să rezolve situația pieței RCA, în care, în urmă cu 2,5 ani, două companii, City Insurance și Euroins, dețineau o cotă de piață de aproximativ 80% Parlamentarii USR au considerat că explicațiile ASF nu sunt convingătoare și vor să solicite revocarea conducerii autorității, în timp ce membrii AUR au purtat în timpul audierii pancarde împotriva ASF și a măsurilor adoptate de această instituție pe care o consideră coruptă.

…………………………………………………………………………

UPDATE: ora 13.30

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară este audiată, la această oră (13.30) la Parlament, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele poliţelor RCA şi a insolvenţei companiei Euroins.

ASF i-a retras acestei firme autorizaţia de funcţionare şi a decis să ceară declanşarea procedurii de faliment.

Invitat la Radio România Actualităţi, directorul general al ASF, Valentin Ionescu, a subliniat că toţi clienţii firmelor de asigurări sunt protejaţi de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

El a mai spus, însă, că piaţa asigurărilor RCA din România este afectată de o serie de vulnerabilităţi care ar urma să fie înlăturate prin schimbări legislative:

În România avem vulnerabilitate structurală pe piața asigurărilor, poate și din lipsa de educație financiară, poate și din conduita șoferilor, poate și datorită faptului că nu avem autostrăzi. Toate lucrurile astea pe care vi le-am enumerat au dus la faptul că structural domină această asigurare obligatorie. În mod normal, în țările dezvoltate, ponderea cea mai mare au asigurările de viață, de sănătate, asigurările facultative, nu asigurare obligatorie RCA. S-a dovedit că atunci când o companie de asigurări are un portofoliu dominant de polițe RCA, Euroins avea 96% în structură RCA trebuie să fie foarte atent cu indicatorii de probabilitate, cu indicatorii de lichiditate. Asta înseamnă că trebuie să fii în limita legii ca să poată plăti daunele, deci este o clasă de asigurare foarte sensibilă. Din păcate, legea nu permite autorității să limiteze portofoliul unei societăți pe o anumită clasă și la un anumit procent.

De altfel, și directivele și legea nu permit autorității să intervină în tariful de primă, care se calculează independent de către un auditor, iar tarifele societăților de asigurări se calculează de către actualii brokeri.

………………………………………………………………………..

Intrarea în insolvenţă a companiei Euroins, precedată de alte falimente printre jucătorii de pe piaţa asigurărilor obligatorii RCA, a determinat parlamentul să ceară explicaţii la vârful Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Conducerea acestei instituţii va fi audiată, luni, 20 martie, în comisiile parlamentare de specialitate, în timp ce din opoziţie, USR cere revocarea preşedintelui şi consiliului ASF.
Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară intenţionează să înainteze, astăzi, Ministerului Finanţelor o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut. Această măsură ar urma să aducă tarife mai mici pentru acest tip de asigurare.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară este așteptată la comisiile parlamentare de specialitate pentru a da explicații privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, după ce a constatat indiciile stării de insolvență a companiei. Între timp, USR a depus în Parlament o cerere de revocare a președintelui și Consiliului ASF. Liderul formațiunii politice, Cătălin Drulă, susține că actuala conducere ar fi vinovată de falimentul Euroins:

Cătălin Drulă:

ASF a lăsat Euroins să vândă hârtie A4 pe post de RCA, evident, niște asigurări care acum, compania fiind în situația în care e, nu mai au nicio acoperire.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a catalogat drept populist demersul opoziției și a atras atenția că pentru schimbarea legislației este nevoie ca Parlamentul să înțeleagă ce s-a întâmplat pe piața RCA.

Marcel Ciolacu:

Cei 100.000 de oameni care au dosar de daune la compania respectivă așteaptă o rezolvare. Este nevoie să aflăm ce nu a funcționat, ce trebuie să înlocuim în legislație ca astfel de lucruri să nu se mai repete.

 

Foto: Agerpres

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
România, la 20 de ani de la integrarea în NATO
Politic marți, 2 aprilie 2024, 10:57

România, la 20 de ani de la integrarea în NATO

Alianţa, care va împlini în curând 75 de ani de la înfiinţare, a fost creată pentru a contracara ameninţarea sovietică, iar acum pe cea a...

România, la 20 de ani de la integrarea în NATO
La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Politic vineri, 29 martie 2024, 11:04

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO

Parteneriatul strategic cu Statele Unite încheiat în timpul preşedintelui Emil Constantinescu, la 8 ani de la căderea comunismului, şi...

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Politic joi, 28 martie 2024, 09:49

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC

Într-o postare pe o reţea de socializare, Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi...

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Informații utile pentru românii din străinătate
Politic duminică, 24 martie 2024, 12:34

Informații utile pentru românii din străinătate

Aceștia au la dispoziție informații privind procedura de vot, documentele de identitate necesare și alte detalii legate de scrutin.   Lista...

Informații utile pentru românii din străinătate
Politic joi, 21 martie 2024, 13:34

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern

Ordonanța de urgență cu caracter fiscal, care se află în primă lectură, permite majorarea salariilor celor care lucrează la stat la...

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern
Politic marți, 19 martie 2024, 10:50

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi

Biroul Electoral Central a respins, duminică, 17 martie, protocolul de constituire a alianţei electorale ‘Dreapta Unită USR – PMP...

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi
Politic luni, 18 martie 2024, 19:12

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

Formaţiunea politică USR îl acuză că de la preluarea mandatului i-a tratat cu dispreţ pe fermierii nemultumiţi şi nu a raspuns solicitărilor...

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
Politic luni, 18 martie 2024, 15:12

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului

Discuțiile încep în comisiile de specialitate de la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz. Între timp, coaliția de guvernare se reunește...

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului