Ascultă Radio România Cluj Live

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca

De Dragobete, Surorile Osoianu și LUPII lui Calancea concertează la Cinema Florin Piersic de la ora 19,00.

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca

Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 2 martie 2023, 19:08

În 2021, Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu au inițiat o colaborare specială. Proiectul muzical se bucură de un mare succes atât în mediul online, cât și la spectacolele live. În 2022, artiștii au creat și un album ce cuprinde 15 cântece din repertoriul Surorilor Osoianu în viziunea artistică a lui Alex Calancea.

Anul acesta au lansat un turneu inedit în România și astfel ajung și la Cluj.

Alex Calancea: Va fi un turneu excepțional. Va fi mai mult decât muzică. Vom pune în valoare într-o manieră inedită cele mai prețioase cântece din patrimoniul nostru cultural.

Iulia Osoianu: Ne dorim să prezentăm publicului din România cea mai recentă și amplă colaborare a Surorilor Osoianu cu LUPII lui Calancea, o colaborare ce a rezultat cu un album extraordinar.

 

Mitologie greacă și folclor muzical românesc pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Luna februarie se încheie cu un concert simfonic sub bagheta dirijorului suedez Mika Eichenholz, care revine la pupitrul orchestrei clujene vineri, 24 februarie, de la ora 19.00. Raluca Știrbăț, una dintre cele mai bune pianiste din tânăra generație, este solista concertului. Ea va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, „Concertul pentru pian” de Paul Constantinescu. Celelalte două lucrări ale serii vor fi Uvertura baletului „Creaturile lui Prometeu” și Simfonia nr. 7 în La major.

Este mai puțin cunoscut faptul că celebrul compozitor Ludwig van Beethoven a creat, pe lângă cele 9 simfonii ale sale și multe alte lucrări, și un singur balet întreg: „Creaturile lui Prometeu”. Este vorba despre o lucrare în trei acte compusă de Beethoven, între anii 1800 și 1801, în colaborare cu coregraful italian Salvatore Viganò.

Premiera compoziției a avut loc în anul 1801, la Burgtheater, în Viena, având parte, ulterior, de 33 de reprezentații ale acestei povești mitologice. „Creaturile lui Prometeu” a fost un succes încă din timpul creației, însă lucrarea nu a mai prezentat apoi interes pentru public. Libretul original s-a pierdut, iar povestea se bazează destul de vag pe mitologia greacă și poate fi doar parțial reconstituită. Aceasta se referă la mitul lui Prometeu, care după ce fură focul zeilor, îl folosește pentru a crea oameni modelați din lut. În ciuda criticilor de care a avut parte, publicul contemporan a fost încântat, iar baletul a fost pus în scenă de mai multe de ori.

 

Vineri, 24 februarie de la ora 19,00, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” sărbătorește Dragobetele prin concertul pianistului și compozitorului Bogdan Ota. Un nume sonor în industria muzicală contemporană, Bogdan Ota a vândut peste 30.000 de albume și a concertat în Europa, Australia și Statele Unite ale Americii. Reîntors în România în primăvara anului 2022, Bogdan și-a dorit foarte mult să facă disponibil și publicului român albumul “BLISS”, compus în SUA și lansat în Las Vegas printr-un concert la Hilton Lake Las Vegas alături de Henderson Symphonic Orchestra.

 

Un alt concert special cu ocazia Zilelor de Dragobete este cel al lui Ștefan Bănică. Sâmbătă, de la ora 21,30 la Wonderland Cluj.
Ștefan Bănică este singurul artist român care susține anual două producții muzicale de anvergură, ambele înregistrând cea mai mare longevitate în peisajul muzical românesc: celebrele concerte de Crăciun și concertele din luna martie.

 

Sâmbătă 25 februarie, de la ora 20,00 trupa Byron se întoarce în FORM Space. Byron, un nume cu rezonanță pe scena alternativă românească, a cucerit inimile publicului datorită pasiunii, talentului și a curajului care îi unește pe cei 5 muzicieni: Dan Byron, Sergiu ”6” Mitrofan, Dan Georgescu, László Demeter și Ovidiu Cristian.

 

Sâmbătă și duminică, între orele 10:00-15:00, la Muzeul Zoologic al Universității Babeș- Bolyai va avea loc cea de-a doua ediție a evenimentului Mărțișoare pentru animale. Evenimentul are scopul de a promova cunoștințe și atitudini corecte față de animale, precum și de a populariza asociațiile și organizațiile din domeniile protecției animalelor și ale interacțiunii om-animal.din domeniu. La unele standuri vor fi prezente și animalele de companie ale participanților, cu care veți putea interacționa.

 

Teatrul Național din Cluj ne propune în acest sfârșit de săptămână două spectacole: sâmbătă, 25 februarie, de la 19,00, O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale
Duminică, 26 februarie de la ora 19:00, în premieră OGLINDA NEAGRĂ, un one-man show cu Ionuț Caras, după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello.

 

Sâmbătă 25 februarie, de la ora 17:00, Universitate Cluj va juca pe Cluj Arena meciul cu Fotbal Club Botoșani. U Cluj revine acasă, iar Radio Cluj va transmite în direct această partidă.

 

La Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca sunteți așteptați cu mic cu mare la spectacolul Fata babei și fata moșneagului, duminică 26 februarie, de la ora 11,00. Scrisă de Ion Creangă, Fata babei și fata moșneagului este una dintre cele mai cunoscute și iubite povești pentru copii. Spectacolul îi poartă pe cei mari și mici într-o frumoasă călătorie despre altruism și modestie, despre bine și rău

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei sărbătorește românește venirea primăverii la târgul Arte și Bucate, organizat timp de trei zile, de vineri până duminică, între orele 16,00-20,00, la sediul Muzeului, în Galeria Cellarium.

Poți să mănânci preparate românești asezonate cu un vin bun sau să faci cumpărături pentru tine şi cei dragi! Organizatorii promit și ateliere creative pentru copii și adulți.

 

Alegeți și petreceți, weekend fain s-aveți!

 

Consuela Pantea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial
De prin Cluj sâmbătă, 27 aprilie 2024, 14:25

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial

Circulația pe strada Uliului din Cluj-Napoca a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele două zile. Inițial,...

Strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat parțial
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie

Programul zilei de sâmbătă, 27 aprilie, se deschide cu o lansare veselă.   Autoarea Virginia Furcoiu le va face copiilor cunoștință de la...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 16:01

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea

Multă muncă și voie bună în rândul elevilor din Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca cu ocazia Săptămânii verzi.   De la mic...

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 14:39

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO

400 de inimi alb-negru de mici dimensiuni, pe foi albe, sunt expuse privirilor noastre cu tot ce au ele înăuntru.   Totul a început ca un...

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]