Ascultă Radio România Cluj Live

19 februarie – ZIUA CONSTANTIN BRÂNCUȘI

Ziua de 19 februarie este dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

19 februarie – ZIUA CONSTANTIN BRÂNCUȘI
Foto: Un regizor britanic lucrează la un film despre Constantin Brâncuşi

Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 februarie 2023, 10:33

Ziua de 19 februarie este dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade, Constantin Brâncuşi face parte dintre artiştii de seamă care au modificat gândirea plastică, având o contribuţie esenţială în transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă.

Criticul de artă Mircea Deac aminteşte, în volumul „Constantin Brâncuşi” (Editura Meridiane, 1966), de cuvintele unuia dintre biografii artistului, David Lewis, care spunea că „dintre sculptori, Brâncuşi a fost primul care a făcut o ruptură radicală cu trecutul imediat. (…) Formele sale simple, liniştite, ieşite din comun, totuşi pregnante şi aproape abstracte, reflectă o serie de atitudini creatoare care au devenit fundamentale în dezvoltarea artei plastice moderne.

Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, apoi Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902

A plecat la Paris unde a luat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié.

A fost angajat de Rodin ca practician, dar nu a rămas aici mult timp, convins fiind că ”La umbra marilor copaci nu creşte nimic” (”Rien ne pousse a l’ombre des grands arbres”), notează site-ul centrulbrancusi.ro.

Şi-a închiriat un spaţiu pe strada Montparnasse, unde şi-a amenajat propriul atelier.

Constantin Brâncuşi a lăsat posterităţii o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.

A realizat bustul medicului Carol Davila, care avea să fie aşezat în curtea Spitalului Militar Central din Bucureşti, în 1912, reprezentând singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti

În 1907 realizează, în atelierul său din Paris, „Sărutul” , temă ce avea să fie reluată de mai multe ori până în 1940, când finalizează ”Poarta sărutului”, amplasată în Parcul Central din Târgu Jiu.

Tot în 1907, a primit comanda unui monument funerar pentru cimitirul din Buzău, lucrare pe care o va numi „Rugăciunea”.

După 1908, Brâncuşi dă o nouă expresie sculpturii, originală, proprie lui, preocupare ce va fi strâns legată de alegerea materialului în care lucrează. Într-un timp relativ scurt, artistul elimină detaliile din sculpturile sale, făcând trecerea către o artă sintetică, intelectualistă, cu forme aproape abstracte.

În această evoluţie a artei sale se înscriu lucrări precum „Muza adormită”, „Sărutul”, „Cuminţenia pământului”, „Domnişoara Pogany”, „Prinţesa X” sau „Pasărea măiastră”.
În 1938, a finalizat ansamblul artistic din Târgu Jiu, alcătuit din „Masa tăcerii”, „Scaunele”, „Poarta sărutului” şi „Coloana infinitului”, închinat eroilor români care, la 14 octombrie 1916, au căzut în bătălia de la Jiu împotriva nemţilor.

Brâncuși organizează prima sa expoziţie în America, într-o galerie de artă din New York, în anul 1914.

În 1919, apare, la Paris, volumul „La Roumanie en Images”, cuprinzând cinci reproduceri după operele sale.

Brâncuşi începe să-şi expună lucrările în cele mai celebre galerii de artă din Franţa, Anglia, America, Elveţia şi Olanda, fiind elogiat în numeroase publicaţii din întreaga lume.

Până în 1940, activitatea creatoare a lui Brâncuşi s-a desfăşurat în toată măreţia ei, din această perioadă datând operele din ciclul ”Pasărea în văzduh”, ciclul ”Ovoidului”, precum şi sculpturile în lemn.

Cu toate că se bucura deja de recunoaştere artistică în lumea întreagă, Constantin Brâncuşi şi-a dus viaţa ca un simplu ţăran român, sursa sa de inspiraţie fiind, de altfel, chiar elementul popular, folcloric, natural.

Lucrările sale au o puternică încărcătură spirituală, provenită din viaţa satului românesc, artistul reuşind să îmbine simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene.

Artistul a murit la 16 martie 1957, cu sufletul întristat pentru că nu se putea întoarce în ţara natală, iar la 19 martie a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

În România, în epoca socialistă, Brâncuşi a fost contestat, fiind considerat „un reprezentant al burgheziei decadente”, se arată pe site-ul webcultura.ro.

Abia în 1964, Brâncuşi a fost ”redescoperit” în ţara natală, iar ansamblul monumental de la Târgu Jiu a putut fi restaurat, după ce fusese abandonat şi aproape dărâmat.

La 3 iulie 1990, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

La aniversarea a 125 de ani de la naşterea sculptorului, anul 2001 a fost declarat, prin hotărâre a Guvernului României, Anul Brâncuşi, sărbătorit şi în cadrul UNESCO.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Colonelul Chabert
Cultural duminică, 19 mai 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Colonelul Chabert

Dramatizare de Anghel Ghiţulescu.   Regia artistică: Dan Puican. În distribuţie: Mircea Albulescu, Gina Patrichi, Ion Marinescu, Mircea...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Colonelul Chabert
”Livada de vișini” se joacă în premieră la Satu Mare
Cultural sâmbătă, 18 mai 2024, 00:00

”Livada de vișini” se joacă în premieră la Satu Mare

Duminică, 19 mai, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord, Trupa Mihai Raicu prezintă premiera „Livada de vișini” după Anton...

”Livada de vișini” se joacă în premieră la Satu Mare
Ateliere de lectură pentru copii
Cultural joi, 16 mai 2024, 17:00

Ateliere de lectură pentru copii

Asociația Pro Bambini din Oradea organizează o serie de ateliere de lectură pentru elevi. Acestea au loc în cadrul Târgului de Carte...

Ateliere de lectură pentru copii
Paradisul cărților, în Piața Unirii din Oradea | FOTO
Cultural joi, 16 mai 2024, 12:35

Paradisul cărților, în Piața Unirii din Oradea | FOTO

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România este o sărbătoare a cuvântului scris, o oportunitate pentru toți cei care cred în puterea...

Paradisul cărților, în Piața Unirii din Oradea | FOTO
Cultural miercuri, 15 mai 2024, 15:16

Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis la Oradea

Cea de a zecea ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizată în Oradea, s-a deschis miercuri, 15 mai, în Piața Unirii....

Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis la Oradea
Cultural miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Cultural marți, 14 mai 2024, 16:40

Ce putem vizita la Noaptea Muzeelor din Sibiu

Sâmbătă, 18 mai, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită în întreaga țară, însă numeroase instituții de cultură din România întârzie să...

Ce putem vizita la Noaptea Muzeelor din Sibiu
Cultural marți, 14 mai 2024, 13:03

Institutul Goethe în Waste Side Story la Cluj

Vineri, 10 mai, la Opera Națională din Cluj, a avut loc o premieră – opera contemporană Waste Side Story, care a adus în fața...

Institutul Goethe în Waste Side Story la Cluj