Ascultă Radio România Cluj Live

Ambulanță pentru Monumentele din Bihor

Primele intervenții din județ vor fi făcute la bisericile de lemn din Fâșca și Luncșoara.

Ambulanță pentru Monumentele din Bihor

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 ianuarie 2023, 15:40

ONG-ul s-a lansat și-n Bihor cu o conferință de presă susținută de prefectul Dumitru Țiplea, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, arhitectul Eugen Vaida, coordonatorul Ambulanței pentru Monumente la nivel național, precum și specialiștii care au preluat conducerea Ambulanței în județul nostru. Este vorba de arhitecții Zsak Greta Ivett (președintele Asociației Laborator Zero Pozitiv) și Adrian Pescaru, cel ce va coordona lucrările.

Dincolo de atribuțiile de serviciu ca prefect al Bihorului am și o motivație personală pentru acest demers. M-am născut în Maramureșul Istoric, pe Valea Izei, în comuna Ieud, unde tradiția și cultura sunt la ele acasă. Copil fiind, în fiecare zi, străbunica mea mă duce la biserica de lemn din Deal. În Ieud avem trei biserici: una de zid, care a fost finalizată în 1984, și două de lemn, ambele în patrimoniul UNESCO. Am crescut în centrul patromoniului cultural, în centrul culturii tradiționale și în centrul tradiției creștine. Deci, nu puteam altfel decât să am în patrimoniu valorile noastre culturale tradiționale și creștine”, a explicat Țiplea, resortul intim al implicării sale în acest proiect.

Potrivit lui, în lista monumentelor istorice din județul Bihor, din 2015, avem 455 de poziții, în care se regăsesc 170 de situri arheologice, 30 de monumente de for public și 240 de clădiri (dintre care 59 de biserici de lemn).

Avem un patrimoniu foarte mare în județul Bihor și acesta este și considerentul pentru care proiectul Ambulanța pentru Monumente a subscris invitației insistente a Direcției pentru Cultură de a opera și în județul nostru”, a spus Țiplea.

Valori

La rândul său, Adriana Ruge spune că, în județul Bihor, pentru implementarea proiectului pilot, dintre monumentele istorice s-a optat pentru intervenția asupra bisericilor de lemn. Primele biserici care vor fi salvate de la degradare sunt cele din Fâșca și Lucșoara. Ambele au probleme grave la șarpante, existând riscul distrugerii totale a acestora. Acestea nu vor fi reabilitate total, ci doar acoperișul și fundația vor fi refăcute sau consolidate, pentru a fi evitate infiltrațiile și pentru a nu fi distruse în totalitate. Acestea vor fi reabilitate, cel mai repede în luna iunie, cu ajutorul unor meșteri din Maramureș.

Criteriile de selecție au fost de ordin valoric, dar și tehnic. Bisericile de lemn sunt mărturii materiale ale conștiinței comunităților rurale reprezentative pentru cultura tradițională și vernaculară”, este de părere Ruge.

Arhitectul Eugen Vaida spune că în fiecare județ în care acționează, Ambulanța pentru Monumente ajunge cu o autoutilitară cu ajutorul căreia transportă materiale de construcții, meșteri pricepuți și voluntari (mare parte dintre ei, studenți la Arhitectură și Construcții).

Vaida spune că, până în prezent, au salvat 85 de monumente (biserici de lemn, case acoperite cu paie ori alte clădiri istorice) și anunță că vrea să se concentreze și pe patrimoniul imaterial, să descopere meșteșugurile tradiționale acolo unde acestea s-au pierdut.

Când mergem într-un sat, încercăm să aflăm tehnica locală și încercăm să o salvăm”, a mai spus coordonatorul proiectului național.

În județele în care au salvat monumente, zice Vaida, primăriile au asigurat materialele de construcții necesare, iar oamenii din sate au găzduit și le-au asigurat mâncarea meșterilor și voluntarilor implicați, în vreme ce asociația pe care o conduce a asigurat proiectul și experții care lucrează pentru documentația care trebuie avizată.

În viitor, alte două biserici urmează să fie salvate, începând din anul 2024. Este vorba de bisericile din Rieni și Copăceni.

Potrivit șefei Direcției pentru Cultură Bihor, în județ 59 de biserici sunt înscrise pe lista monumentelor istorice. Dintre acestea 20 sunt într-o stare de degradare avansată.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea
Transilvania joi, 26 iunie 2025, 11:50

Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea

Sâmbătă, 28 iunie, la ora 9:00, se deschide traficul pe lotul 2 al Inelului Rutier Metropolitan Oradea, între Băile Felix și Oșorhei.  ...

Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea
Ce urmează după acest val de caniculă
Transilvania miercuri, 25 iunie 2025, 14:28

Ce urmează după acest val de caniculă

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a spus, miercuri, 25 iunie, cât va mai dura canicula și ce va...

Ce urmează după acest val de caniculă
Cabana Meteo de pe Vârful Vlădeasa, mistuită de flăcări | UPDATE
Transilvania miercuri, 25 iunie 2025, 10:39

Cabana Meteo de pe Vârful Vlădeasa, mistuită de flăcări | UPDATE

UPDATE: ora 12.00 În urma verificărilor de la fața locului, ISU Cluj a identificat cauzele incendiului produs la stația meteo de pe Vârful...

Cabana Meteo de pe Vârful Vlădeasa, mistuită de flăcări | UPDATE
Grav accident rutier pe centura Aleșd
Transilvania marți, 24 iunie 2025, 15:03

Grav accident rutier pe centura Aleșd

O femeie în vârstă de 46 de ani și un bărbat de 47 de ani și-au pierdut viața, marți după-amiază, într-un grav accident rutier produs pe...

Grav accident rutier pe centura Aleșd
Transilvania luni, 23 iunie 2025, 17:01

„Ziua Iei”, sărbătorită la Băile Felix

Portul tradițional românesc, muzica populară și meșteșugurile autentice vor fi în centrul atenției, în perioada 26–29 iunie, în Băile...

„Ziua Iei”, sărbătorită la Băile Felix
Transilvania luni, 23 iunie 2025, 14:10

Peștera Polovragi, atracție modernizată pentru turiști

Autoritățile din comuna Polovragi au alocat fonduri pentru un studiu de fezabilitate ce vizează înlocuirea iluminatului din Peștera Polovragi....

Peștera Polovragi, atracție modernizată pentru turiști
Transilvania luni, 23 iunie 2025, 13:39

Festivalul Sighişoara Medievală

Primăria municipiului Sighişoara a anunţat organizarea celei de-a XXX-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, în perioada 25 – 27...

Festivalul Sighişoara Medievală
Transilvania luni, 23 iunie 2025, 13:12

Prima ediție a festivalului „Picnic”!

Orădenii sunt invitaţi în perioada 27-29 iunie la prima ediţie a festivalului ‘Picnic’, care va transforma strada Libertăţii...

Prima ediție a festivalului „Picnic”!