Ascultă Radio România Cluj Live

Când vor fi gata lucrările la Centura Aleșd [FOTO]

Foto: Crina Dobocan

Lucrările la centura Aleșdului, realizate în proporție de 36%.

Ilie Bolojan: „Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor”.

Când vor fi gata lucrările la Centura Aleșd [FOTO]
Foto: Foto: Crina Dobocan

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2022, 18:41

Lucrările la centura Aleșdului, realizate în proporție de 36%.

Ilie Bolojan: „Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor”.

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a efectuat, marți, 22 noiembrie, o vizită pe șantierul Centurii Aleșd și pe drumul județean Aștileu – Roșia. Lucrările la centura Aleșd sunt realizate în proporție de 35%, iar cele de la DJ Aștileu-Roșia sunt în curs de finalizare.

Centura Aleșd va descongestiona traficul rutier atât pe direcția Cluj, cât și pe direcția Zalău, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. O parte din trafic va rămâne pe actualul drum, iar o parte va fi preluat de noua centură, care va ocoli Aleșdul la intrarea dinspre Oradea, între localitățile Lugașul de Jos și Aleșd. În plus, centura Aleșd va oferi acces la drumuri modernizate zonelor de la limitele orașului Aleșd și va crea coridoare noi de dezvoltare pentru economia locală. Lucrările sunt realizate în proporție de 36%, spune inginerul Adrian Parta, manager de proiect pentru varianta ocolitoare a centurii Aleșd.

În momentul de față suntem la un stadiu fizic de 36%. Avem lucrări executate pe partea de infrastructură, suprastructură, lucrări de poduri, descărcarea apelor, scurgerea apelor și avem strat fundație de balast pe 3,9 km executați până acum, stratul de balast stabilizat pe 2,4 km executați, stratul de bază din asfalt pe 2,5 km, iar stratul de legătură pe 2,3 km. Mai avem executate opt podețe transversale (din totatul de 10) și cele trei poduri sunt la stadiul de execuție a celeilor. Deci, la primul pod avem realizată inclusiv betonarea. Așteptăm montarea grinzilor, în perioada următoare. În 6 decembrie ne sosesc grinzile. Acestea vor fi montate în săptămâna respectivă, a spus Adrian Parta. Potrivit lui, constructorii se vor încadra în termenul prevăzut – 31 august 2023, în calcul fiind luate inclusiv capriciile vremii. Astfel, din toamna anului viitor se va putea circula pe ambele brațe ale centurii Aleșd.

12.000 de mașini pe zi

Centura va ocoli Aleșdul cu un braț prin sud, din DN 1 de la intrarea până la ieșirea în oraș, iar celălalt braț va porni de pe DN 1 dinspre Tinăud către Zalău pe DN 1H. Șoseaua va intersecta și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd, pe care îl va elibera de traficul greu provenit de la două fabrici din zonă.

Șoseaua de centură Aleșd va avea o lungime de 5,8 kilometri, ea urmând a reduce timpul de parcurs de șoferi pe DN1, în condițiile în care în prezent circulația se desfășoară exclusiv prin centrul orașului.

Aici se va amenaja un sens giratoriu, de unde pornește primul braț al centurii, de aproximativ 4 kilometri, care va ocoli orașul Aleșd pe direcția Oradea – Cluj-Napoca.

Ieșirea în DN1 se va face tot printr-un sens giratoriu, înainte de localitatea Tinăud. Cel de-al doilea braț pornește din această intersecție și ocolește orașul Aleșd pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, având o lungime de aproximativ 2 kilometri. Acesta ocolește zona de dealuri și iese în localitatea Peștiș.

Problema legată de tranzitarea orașului Aleșd este că suntem într-o zonă de dealuri pe care nu o poți traversa și mai avem albia Crișului Repede, cu zone de restricții. De asemenea, în orașul Aleșd converg drumurile județene dinspre Tileagd și Aștileu și drumul național care leagă Aleșd de Zalău, prin Șinteu. Din cauza traficului de tranzit, din cauza străzilor care converg în DN1, în orașul Aleșd se constată congestionarea traficului. Centura Aleșd va avea rolul de a descongestiona traficul prin Aleșd, atât în avantajul localnicilor, cât și al celor care tranzitează. În prezent, prin oraș trec între 10 și 12 mii de mașini în 24 de ore, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Probleme

În opinia sa, constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor.

Cea mai mare problemă pe care o avem noi în țară, dar și în județul Bihor, este acest deficit de infrastructură pe care îl constatăm cu toții. Aceste proiecte au fost gândite în județul Bihor în zonele unde avem congestii în trafic, pe baza recensămintelor de trafic și a constatărilor pe care le poate face oricine. Prin urmare, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a le finaliza, a mai adăugat Ilie Bolojan.

Acesta a spus că, în perioada următoare, în zona unde Aleșdul s-a dezvoltat este nevoie să se facă relocări de utilități, precum și niște ziduri de sprijin.

Fiecare dintre lucrările care înseamnă noi drumuri generează probleme. Pe de-o parte sunt problemele de autorizare, avizare (dacă ele trec în proximitatea unor arii protejate sau zone care au restricții de construcție sau de mediu). Pe de altă parte, inevitabil aceste proiecte generează un deranj, uneori pe bună dreptate, ceea ce presupune eventuale procese care se referă la anularea unor astfel de proiecte sau procese legate de valoarea exproprierilor unde datorită faptului că până acum valorile terenurilor erau cele din ghidul notarilor, existau, pe bună dreptate, nemulțumiri ale oamenilor pentru că valorile acelor terenuri erau mai mari decât cele din ghid. Acest fapt, a declanșat unele procese. Avem mai multe procese pe toate lucrările. Dar litigiile în faza în care sunt nu ne-au blocat să lucrăm. Nu sunt finalizate toate. La centura Beiuș am finalizat practic toate litigiile legate de proprietari, dar încă avem probleme pe partea de adjudecare. La celelalte proiecte însă, avem litigii peste tot pe partea de proprietăți, valoarea exproprierilor ș.a.m.d., a mai spus Bolojan. Doar la centura Aleșdului, CJ Bihor a avut 22 de litigii.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea totală a investiției este de 145,1 milioane lei, TVA inclus. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

 

Text/foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române