Ascultă Radio România Cluj Live

Prima zăpadă le dă emoții autorităților județene

Și pe drumurile județene firmele de specialitate sunt pregătite, mai ales că în zona de munte se anunță și precipitații sub formă de ninsoare. Președintele Alin Tișe are speranța că, măcar în acest an, drumarii nu vor fi luați prin surprindere de prina ninsoare.

Prima zăpadă le dă emoții autorităților județene

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 noiembrie 2022, 12:52

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, dă asigurări că, în cazul unor ninsori, firmele de deszăpezire sunt pregătite să intervină pe străzile din oraș:

Suntem pregătiți. În data de 15 noiembrie a fost constituit Comandamentul de acțiune pentru sezonul de iarnă, de asemenea au fost făcute și verificările în teren, să vedem cum arată mașinile de deszăpezire. Avem 44 de autospeciale de intervenție, avem 1850 de tone de sare, 90 de tone de clorură de calciu, avem suficient combustibil, astfel încât să putem acționa în momentul când situația o impune. (Dan Tarcea)

El precizează că în planul de intervenție sunt incluse aproape 800 de străzi, urmând să se acționeze cu prioritate pe arterele folosite de mijloacele de transport în comun:

Față de anul trecut, avem 73 de noi străzi pe care le-am inclus în programul de deszăpezire. În total vor fi 781 de străzi pe care vom interveni, evident în funcție de urgențe, pentru că există făcută o împărțire în trei urgențe. În urgența 1 se face intervenția imediată, pentru asigurarea accesului la instituțiile publice, la spitale, pe arterele principale din municipiu, în urgența 2 se intervine pe străzile secundare și în urgența 3 pe alei. (Dan Tarcea)

Viceprimarul Dan Tarcea adaugă că în cazul unor urgențe legate de zăpadă, clujenii au la dispoziție și un număr de telefon la care pot sesiza comandamentul de iarnă:

Avem și o noutate, am pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon pentru dispecerat, unde clujenii pot suna dacă au de făcut sesizări sau dacă vor să ne informeze cu anumite aspecte legate de polei sau zăpadă. Acest număr de telefon este 0727.228.526. (Dan Tarcea)

Prognozele meteo arată că la peste 1.400 de metri vor fi precipitații sub formă de lapoviță și chiar ninsoare, ceea ce înseamnă că, în zona de munte, se poate așterne strat de zăpadă.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a recunoscut că are emoții pentru primele intervenții, atunci când l-am întrebat cât de pregătite sunt firmele care trebuie să deszăpezească drumurile:

Râd de fiecare dată când mi se pune această întrebare, pentru că, aproape de fiecare dată când am spus că suntem pregătiți și toți drumarii m-au asigurat că sută la sută sunt pregătiți să intervină oricând ninge, primele ninsori ne-au cam luat prin surprindere. Este o chestiune specifică acestor firme de deszăpezire. (Alin Tișe)

Alin Tișe a precizat că reprezentanții Consiliului Județean Cluj au verificat atât utilajele de intervenție, cât și stocurile de material antiderapant. El spune că firmele de deszăpezire sunt pregătite din acest punct de vedere, dar trebuie să și intervină cu eficacitate pentru ca problemele cauzate de ninsori să afecteze cât mai puțin traficul rutier:

Noi am făcut licitațiile, avem firmele care trebuie să intervină, avem depozitele pregătite cu material antiderapant și avem utilajele pregătite în aceste baze. Am fost și am văzut aceste baze, aceste utilaje. Acum trebuie doar ca aceste firme să se organizeze conform unui plan pe care îl avem și să intervină fiecare pe zona sa de responsabilitate. Ca atare, am speranțe că măcar de această dată, după mulți ani, deși experiențele trecute demonstrează contrariul, vor interveni promt în prima noapte când va fi nevoie. (Alin Tișe)

Alin Tișe spune că experiențele din anii trecuți i-au învățat pe reprezentanții administrației ce trebuie să facă pentru ca firmele de deszăpezire să intervină eficient pe drumurile din județ:

Voi stă pe capul lor pe teren, voi merge în fiecare zonă zi și noapte. Împreună cu colegii mei vicepreședinți ne vom împărți, ca și în alți ani, pe zone și vom sta acolo să fim convinși că aceste firme vor interveni și nu vor merge cu plugul doar formal, ridicat de la pământ, ca să evidențieze motorina pe care așa-zis o consumă și noi să plătim în fiecare an sume uriașe de bani. Am învățat și noi în timp aceste lucruri și sper să fie mai bine ca anul trecut, să avem lucrurile în ordine. (Alin Tișe)

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală