Ascultă Radio România Cluj Live

Cea de-a V-a ediție a Galei Corneliu Coposu la Cluj-Napoca [FOTO]

Sub patronajul Fundației „Corneliu Coposu”, în zilele de 10 și 11 noiembrie 2022, se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a V-a ediție a Galei Corneliu Coposu.

Cea de-a V-a ediție a Galei Corneliu Coposu la Cluj-Napoca [FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 10 noiembrie 2022, 09:23 / actualizat: 13 noiembrie 2022, 14:49

Episcopia Română Unită, Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, cu sediul în Cluj-Napoca, s-au alăturat partenerilor antrenați în pregătirea evenimentului, pentru a marca legătura marelui om politic cu capitala Transilvaniei: absolvent al Facultății de Drept și Științe de Stat din cadrul Universității «Babeș-Bolyai» (1934) și redactor la ziarul «România Nouă», între 1933-1938, după cum precizează Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.

Conferința de presă de deschidere a Galei Corneliu Coposu va avea loc joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 11.00, în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare (str. Clinicilor, nr. 2), unde sunt așteptați reprezentanți ai instituțiilor de presă locale și naționale.

Programul, la care vor lua parte oficialități și personalități ale vieții spirituale, universitare și culturale clujene, va continua în aceeași locație cu o dublă lansare de carte: volumul de poezii al Doinei Alexandru și albumul fotografic Corneliu Coposu – O viață în imagini.

De la ora 18.30, în Aula „Mihail Șerban” a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Calea Mănăștur, nr. 3-5), va avea loc Dezbaterea „Corneliu Coposu – model uman și model politic”. La acest eveniment vor participa invitați speciali: Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Virgiliu Țârău, cu toții în dialog cu tinerii și studenții clujeni.

A doua zi, vineri 11 noiembrie 2022, de la ora 11.00, la Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor, nr. 10), Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie arhierească și Parastasul de pomenire pentru Seniorul Corneliu Coposu, la împlinirea a 27 de ani de la trecerea sa la Veșnicie.

La celebrarea din Catedrala greco-catolică clujeană va fi invocat și evocat, de asemenea, un Fericit al Bisericii, personalitate marcantă a neamului românesc, Cardinalul Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla (1917-1970), artizan și vestitor al Marii Uniri de la 1918, Cardinal al Bisericii, martir pentru credință în timpul regimului comunist. Cu această ocazie va fi lansată cea de-a treia ediție, revăzută și adăugită, a Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, apărută la Editura „Viața Creștină” din Cluj-Napoca.

În după-amiaza aceleiași zile, de la ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5), se va desfășura evenimentul central al Galei Corneliu Coposu la Cluj:

În deschidere, vor lua cuvântul Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și Mitropolitul ortodox al Clujului, Înalt Preasfinția Sa Andrei Andreicuț.

Ana Blandiana, poetă și prozatoare, va acorda premii tinerilor câștigători ai Concursului de eseuri organizat de Fundația „Corneliu Coposu”.

Programul va continua cu prezentarea de către Cornel Jurju, cercetător al rezistenţei anticomuniste din România, a Proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”.

Cea de-a V-a ediție a Galei Corneliu Coposu va fi încheiată în acorduri muzicale, prin Concertul extraordinar caritabil susținut de violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru. Sumele obținute din vânzarea biletelor și din donații vor fi direcționate către proiectul memorial „Versantul Partizanilor din Apuseni” (Răchițele).

Organizatorii precizează că biletele pot fi achiziționate și online (pe eventbook.ro) și la Agenția Operei (str. Ștefan cel Mare, nr. 14).

Tot sub egida celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu, în fața Catedralei „Schimbarea la Față”, pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, poate fi vizitată (până la 15 noiembrie a.c.) Expoziția „Gala Corneliu Coposu”. Panourile expuse cuprind imagini din viața Seniorului, citate din vorbele sale memorabile și evocă personalitatea acestui  model viu pentru cei tineri, pentru toți cei care doresc să contribuie la edificarea unei societăți cu adevărat democratice.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Comunicat Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Biroul de Comunicații sociale/ Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani
De prin Cluj marți, 11 iunie 2024, 15:07

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani de existenţă şi marchează momentul printr-o serie de evenimente ştiinţifice,...

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani
Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise
De prin Cluj marți, 11 iunie 2024, 11:21

Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise

Aproximativ 5.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului Bánffy din localitatea clujeană Răscruci, cu ocazia Săptămânii Porților Deschise....

Castelul Bánffy din Răscruci: 5.000 de vizitatori la Săptămâna Porților Deschise
Ziua Eroilor la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 15:31

Ziua Eroilor la Cluj-Napoca

Mai multe ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor se vor desfășura joi, 13 iunie în mai multe localități din județul Cluj....

Ziua Eroilor la Cluj-Napoca
Sărbătoare în mișcare la Sports Festival
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 14:57

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival

Inițiere gratuită în 30 de sporturi, competiții, crosuri, dans, discuții, întâlniri cu nume mari ale sportului și concerte vor ocupa zona...

Sărbătoare în mișcare la Sports Festival
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 13:14

De văzut, la Muzeul Național de Istorie a Transivaniei!

La Muzeul Național de Istorie a Transivaniei din Cluj-Napoca poate fi văzută expoziția permanentă „Lapidariul roman”.   Colecția...

De văzut, la Muzeul Național de Istorie a Transivaniei!
De prin Cluj luni, 10 iunie 2024, 10:25

Emil Boc a câștigat un nou mandat de primar | UPDATE

UPDATE, ora 16:00 Primarul reales al Clujului, Emil Boc, a transmis luni, 10 iunie, un mesaj de mulțumire tuturor cetățenilor care l-au votat...

Emil Boc a câștigat un nou mandat de primar | UPDATE
De prin Cluj vineri, 7 iunie 2024, 13:17

Votare la Cluj: 275.000 de alegători așteptați duminică la urne

Pe listele electorale din Cluj-Napoca figurează 275.000 de alegători, care duminică, 9 iunie, își pot exprima opțiunea pentru alegerile locale...

Votare la Cluj: 275.000 de alegători așteptați duminică la urne
De prin Cluj vineri, 7 iunie 2024, 12:00

Incendiu la Clinica de Pediatrie 3 de pe strada Câmpeni

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, 7 iunie, la etajul 2 al Clinica Pediatrie 3 din Cluj-Napoca. Ca măsură de precauție, până la sosirea...

Incendiu la Clinica de Pediatrie 3 de pe strada Câmpeni