Ascultă Radio România Cluj Live

Proiect de suflet al Prefecturii Cluj: consultații și analize gratuite, în comunele fără medic de familie [AUDIO]

Foto: Instituția Prefectului – Județul Cluj

Locuitorii comunelor din județul Cluj unde nu există medic de familie vor beneficia de consultații și analize gratuite, în cadrul unor caravane organizate prin proiectul “Sănătate și siguranță în Clujul rural”.

Proiect de suflet al Prefecturii Cluj: consultații și analize gratuite, în comunele fără medic de familie [AUDIO]
Foto: Foto: Instituția Prefectului - Județul Cluj

Articol editat de Andrei Cretoiu, 26 septembrie 2022, 10:48 / actualizat: 26 septembrie 2022, 17:16

Locuitorii comunelor din județul Cluj unde nu există medic de familie vor beneficia de consultații și analize gratuite, în cadrul unor caravane organizate prin proiectul “Sănătate și siguranță în Clujul rural”.

Consultațiile au început în comuna Așchileu, unde medicii au efectuat analize și au încercat să facă prevenție atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

La caravanele medicale din mediul rural vor participa medici de la Institutul oncologic, Institutul inimii și de la Spitalul Militar.

Proiectul “Sănătate și siguranță în mediul rural” va continua și în celelalte localități din judetul Cluj unde nu există medici de familie.

Invitată în această dimineață la Radio Cluj, prefectul Irina Munteanu:

Doina Borgovan: Haideți, pentru început, să explicăm de ce este necesar un asemenea proiect.

Irina Munteanu: Proiectul sănătate și siguranță în Clujul Rural a debutat urmarea ideilor pe care le-am dezbătut și pus laolaltă împreună cu colaboratorii noștri, iar perioada aceasta, ultimii 2 ani a pandemiei, ne-a atras atenția, poate mai mult decât niciodată, cu privire la necesitatea unui astfel de proiect. Asigurarea educației pentru sănătate și siguranță este un pas foarte important în identificarea revenirii unor afecțiuni medicale sau a adoptării în diferite comportamente, poate deviante sau ne-sociale. În cadrul acestui proiect avem 16 colaboratori. Este un proiect care poate a pornit și de la o experiență personală pe care am avut-o cu privire la starea de sănătate, dar și experiență și discuții pe care le-am avut cu diferiți profesioniști din domeniul medical și care ne-a împins tot mai mult în a merge pe Clujul rural și a desfășura o serie de programe de prevenire, dar și intervenție. Vorbesc despre aceste două dimensiuni pentru că sunt cele pe care se axează proiectul. Partea de prevenire merge pe mai multe teme și abordăm tematici pornind de la preșcolari până la adulți și vârstnici din comunitate, subiecte cu teme cum ar fi: educație pentru sănătate, activități de prevenire a traficului de persoane, a consumului de substanțe interzise, siguranța circulației, acordare de prim ajutor, alimentație sănătoase, igienă personală, igienă orală, prevenire, automedicație – o temă foarte importantă, și sănătate geriatică.

D.B: Da, știm că, din păcate, lumea se cam ia după ureche și cumpără medicamente fără să ceară sfatul medicului.

I.M: Exact! Și aici intervine pe această temă, Colegiul Farmaciștilor Cluj, care va desfășura o serie de activități de grup sau individuale, după cum cere situația și va discuta cu persoanele de vârsta a treia tocmai cu privire la acest aspect, de administrare corectă a medicației. Partea de intervenție propriu-zisă se referă la consultații de specialitate pe mai multe paliere. La fel consultații care încep de la cele pediatrice până la cele geriatrice, consultații oftalmologice, sănătatea femeii, ginecologie, medicină internă, pediatrie, geriatrie și așa mai departe. Proiectul în sine, propriu-zis, se desfășoară pe perioada unei săptămâni întregi. În urmă cu 2 zile am pornit în Așchileu, care a fost prima comunitate aleasă, să zicem, pentru a desfășura acest proiect, dintr-un motiv foarte bine întemeiat: în Așchileu nu există medic de familie de foarte multă vreme și nici alte cabinete și acesta este un prim element de care ținem cont în derularea proiectului.

D.B: Căutați comunitățile care nu au acces ușor la asistența medicală.

I.M: Care nu au acces deloc, să zicem, în interiorul comunității și apoi, într-adevăr, comunitățile izolate, unde accesul este dificil din acest punct de vedere.

D.B: Spuneați despre faptul că veți merge și la copii și la preșcolari, ce se va întâmpla acolo, în școli?

I.M: Pentru școli s-a stabilit un un program foarte clar. În fiecare zi una sau 2 instituții dintre partenerii pe care îi avem în acest proiect vor intra la ore, vor discuta cu elevii pe temele stabilite. La fel, vor fi întâlniri cu părinții, dar și discuții cu cadrele didactice, astfel încât cu toții să aibă acces la informație, iar adulții să cunoască care este direcția potrivită în creșterea, educarea copiilor, la aceste teme de sănătate și siguranță. Vor fi și grupuri cu adulții din comunitate, pe consiliere medicală de diferite specialități și pe alte teme dintre cele pe care le-am expus anterior. Am început cu Așchileu, spuneam, și în urmă cu 2 zile a avut loc o primă etapă a proiectului, acea a analizelor medicale gratuite prin grija Asociației Caravana cu medici. La aceste analize s-au prezentat 58 de persoane din comunitate. Continuăm de astăzi (26 septembrie) cu Inspectoratul de Poliție Județean, care va intra în școală pe partea de prevenție. În întreaga săptămână, Spitalul Clinic Militară, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Organizația Studenților Mediciniști, Colegiul Farmaciștilor vor intra în școli, de la preșcolar, pe nivelul lor de înțelegere și până la ultimul nivel de școlarizare existent în comunitate. Proiectul se încheie sâmbăta viitoare când are loc o acțiune amplă pe partea de intervenție. Vor începe consultații de la ora 9 dimineața până după-masa, seara cât este nevoie. Aceste consultații de specialitate vor avea loc în Dispensarul din Așchileul Mare și merg pe mai multe domenii. Spuneam sănătatea femeii și aici Institutul Oncologic se va deplasa cu cele 2 unități mobile pentru testare HPV și Babeș-Papanicolau, dar și pentru mamografii pentru depistarea precoce a cancerului mamar și consultații oftalmologice asigurate de unul dintre partenerii noștri. Toate aceste cabinete medicale mobile, să le spunem, vor fi în data de 1 octombrie în Așchileu și întreaga comunitate, bineînțeles, în mod gratuit, este invitată să beneficieze de aceste servicii.

D.B: Reușita acestui program depinde foarte mult și de continuitatea lui, pentru că este foarte bine că se diagnostichează o anumită patologie sau că se primește o anumită rețetă. Însă oamenii trebuie încurajați să ducă mai departe investigația, să respecte tratamentul.

I.M: Așa este! De asta și suntem acolo: o dată ce identificăm o serie de probleme, oamenii să aibă acces la informație până la nivelul de a se face niște programări în centrele din Cluj-Napoca. Aceste scrisori medicale care se vor elibera la finalul consultațiilor, vor fi transmise și medicilor de familie, poate au medici de familie, nu știu la o distanță, în alt UAT. Deci mergem mai departe! Tocmai asta este și ideea: să fim la firul ierbii și să avem contact direct cu persoanele, să le venim în sprijin acolo, la ei acasă și îi ducem mai departe, prin intermediul medicilor care se vor afla în teren pentru consultații sau pentru intervenții ulterioare, dacă este necesar. Foarte important este faptul că acest proiect este un proiect de suflet al nostru, aș spune, al celor care suntem parteneri în proiect, fiind vorba aici și de instituții publice și de ONG-uri și este un proiect voluntar, bazat pe o frumoasă colaborare inter-instituțională și de asemenea ni s-au alăturat și o serie de sponsori și apreciem tare mult inițiativa lor și atitudinea proactivă, fără de care cu siguranță nu ar fi fost atât de ușor de implementat acest proiect. În paralel, din discuțiile pe care le-am avut cu Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate, vom încerca o serie de demersuri și discuții cu Colegiul Medicilor, cu Colegiul Medicilor de Familie, astfel încât acolo unde infrastructură există și vă pot da exemplu Așchileul, unde există un dispensar extraordinar – acum, înainte de a începe proiectul nostru, doamna primar a reușit să facă curățenia, să zicem, așa, după constructori – deci infrastructura există, să încercăm să atragem medici de familie și către rural, pentru că nevoia este foarte mare.

D.B: Da. Vă rog și vă invit să transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri. De ce să vină la aceste întâlniri pe care le organizați în județ?

I.M: Prevenția este mai importantă decât orice. Educația pentru sănătate poate face diferența la un moment dat, între o viață plăcută și plină de evenimente frumoase sau una trăită prin spitale și cu afecțiuni grave. Chiar dacă nu ne place, în general, să mergem la medic, este extrem de important și o spun să specialiștii și studiile: că depistarea precoce a oricărei afecțiuni ne poate asigura o viață liniștită. Avem cei mai frumoși oameni și specialiști, personal medical, dar și specialiști din cadrul celorlaltor structuri, fie aparținând Ministerului de Interne sau colaboratori din acest proiect. Să vină cu toată încrederea pentru că efortul este minim, presupune deplasarea într-o locație stabilită, într-un interval orar stabilit și pot beneficia de o serie de consultații și mai multe consultații într-o zi, cu o mare ușurință. Nu presupune niciun cost. Se întâmplă acolo, pentru ei și alături de restul comunității. Este un mare avantaj și scutește drumuri și se întâmplă repede, la dânșii acasă. Cu toată încrederea să vină fără niciun fel de reținere și să se bucure de faptul că au niște specialiști extraordinari în mijlocul lor, care îi pot întreba și de la care pot cere orice fel de informație de care au nevoie.

D.B: Sper din suflet ca programul pe care l-ați lansat să-și atingă obiectivele.

I.M: Vă mulțumesc și eu pentru invitație. Toate cele bune!

D.B: A fost prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu.

 

 

Doina Borgovan

Transcriere: vatis tech

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Foto: Instituția Prefectului – Județul Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]