Ascultă Radio România Cluj Live

Tibi Ușeriu s-a deplasat în Ucraina cu ajutoare [AUDIO]

Foto: facebook Tășuleasa Social

Tăşuleasa Social a creat, în parteneriat cu organizaţia internaţională  Die Jahanniter, Humanity Hub.

Tibi Ușeriu s-a deplasat în Ucraina cu ajutoare [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Tășuleasa Social

Articol editat de Andreea Leonid, 12 aprilie 2022, 13:32 / actualizat: 14 aprilie 2022, 14:57

Tăşuleasa Social a creat, în parteneriat cu organizaţia internaţională  Die Jahanniter, Humanity Hub.

Acesta este un centru logistic cu sediul în Bistriţa, care asigură transportul de bunuri de maximă necesitate către oamenii din Ucraina, aflaţi în nevoie din cauza războiului.

Primul reprezentant Tăşuleasa Social care a însoţit un convoi umanitar a fost Tibi Ușeriu. El s-a deplasat la Cernăuţi şi în periferiile bombardate din jurul Kievului, însoţind 3 camioane de alimente, medicamente şi alte lucruri de maximă necesitate pentru sinistraţii de acolo.

S-a întors sâmbătă în ţară şi azi e cu noi, să ne povestească cum a fost această experienţă:

 

Tibi Uşeriu: Die Jahanniter sunt unii dintre cei mai vechi şi cei mai de seamă parteneri ai noştri, ei trimit camioanele la noi la Bistriţa. Avem acolo o hală foarte mare, unde lucrurile sunt sortate după nevoile din Ucraina. Până în prezent am trimis în jur de 12 camioane şi alte 2 în Republica Moldova, în zona în care sunt mulţi refugiaţi.

Eu m-am oferit ca voluntar să însoţesc 3 camioane până în Ucraina. Am ajuns şi prin zona Kievului, care e momentan pustie: pericolul nu mai e chiar aşa de mare ca la început, pentru că trupele s-au retras. Am văzut copii care şi-au pierdut ambii părinţi, am vizitat spitale unde am dus medicamente. Nu ştiu câţi au văzut până acum cum se pregăteşte o ţară pentru război; ei se pregătesc zilnic, pentru că se aşteaptă mereu la o ofensivă mult mai mare decât cea de până acum.

Îţi schimbă puţin perspectiva: noi poate ne gândim unde ne vom face concediul la vară; ei pleacă dimineaţa la posturile pe care le păzesc şi nu ştiu dacă se vor mai întoarce acasă. Noi am avut şi un translator, am avut şi soldaţi care ne-au păzit continuu.

Doina Borgovan: Cât de dificil a fost să ajungeţi de la Bistriţa la Kiev?

Tibi Uşeriu: Ne gândeam şi noi că vom sta mult în vamă, dar nu a fost aşa; de obicei convoaiele umanitare au prioritate. Situaţia la vamă s-a schimbat şi ea, nu mai este un aflux atât de mare de refugiaţi care vin, aşa că am trecut destul de repede. La Cernăuţi am dormit în prima noapte, a fost şi prima noapte în care a trebuit să intrăm într-un adăpost.

Doina Borgovan: Cernăuţiul a fost bombardat?

Tibi Uşeriu: Cred că cea mai apropiată zonă bombardată a fost la 70 km. Asta nu înseamnă că oamenii nu trăiesc şi acolo în teroare. Există un RoAlert şi la ei; şi atunci când începe să se tragă aerian sau cu rachete dinspre Rusia, se activează acel sistem. Cernăuţiul are, cred, 4-5 alerte pe noapte. Noi eram cazaţi într-un hotel; şi când s-a pornit alarma, tot hotelul a fugit în beci până când s-a terminat.

Doina Borgovan: Cine mai era în hotel în afară de voi?

Tibi Uşeriu: -Turişti nu prea există în acest moment în Ucraina. Mai sunt lucrătorii ambasadelor, alţi oameni cu convoaie umanitare, jurnalişti. Dar 80% din hotelurile de la Cernăuţi sunt ocupate de refugiaţii de la Kiev. Nu ştiu ce populaţie avea Cernăuţiul înainte, dar primarul mi-a spus că în acest moment e de 3 ori mai mare.

Doina Borgovan: Cum era viaţa în Cernăuţi, se găseau alimente în magazine?

Tibi Uşeriu: Nu de toate. 50% din alimentele de dinainte nu se mai găseau, pentru că este o cerere foarte mare. Se dau doar 20 l de combustibil la maşină dintr-o benzinărie, iar 70% din ele oricum sunt închise. În rest, viaţa este normală: bancomatele funcţionează, la fel şi hotelurile. Multe firme de la Kiev s-au mutat acolo. Bineînţeles că, din 20 de oameni pe stradă, vezi doar 2 bărbaţi trecuţi de 60 de ani, în rest sunt femei şi copii. Şcoala se face doar online. În partea dinspre Kiev sunt şi ei baricadaţi, se aşteaptă la un conflict.

Doina Borgovan: Cum a fost drumul până la Kiev?

Tibi Uşeriu: Erau puncte de control din 50 în 50 km în prima parte a drumului (înspre Kiev erau deja cu mult mai multe). Peste tot erau zone minate, nu puteai să ieşi din maşină dacă nu ştiai unde sunt acestea. Se trece de ele totuşi destul de repede pentru că nu mai este trafic, circulă doar cei care sunt implicaţi în război.

Problema cea mai mare este în zonele bombardate din periferiile Kievului (noi am vizitat 3 primării), acolo chiar este o tensiune foarte mare. Acolo, când începeau alarmele, mulţi nici măcar nu mai reacţionau. Nu sunt hoteluri deschise în zona respectivă, noi am avut o rulotă în care am dormit.

Doina Borgovan: Cum arată împrejurimile Kievului?

Tibi Uşeriu: În Kiev a fost bombardat turnul de televiziune şi un bloc de locuinţe, dar centrul nu a fost afectat. Ei se pregătesc însă pentru ofensiva care va urma şi este totul baricadat. Metroul a funcţionat cam 2 săptămâni după ce a început războiul, dar acum e şi el închis, nu mai circulă decât autobuzele militare.

Doina Borgovan: Care sunt lucrurile de care e mai mare nevoie?

Tibi Uşeriu: Lipsa acută e de medicamente şi de hrană. Aprovizionarea nu mai funcţionează, multe firme şi-au redus numărul de şoferi de tir.

Doina Borgovan: Mai plănuiţi şi alte acţiuni asemănătoare?

Tibi Uşeriu: Pentru 6 luni de zile avem planuri cu cei de la Die Jahanniter, dar nu ştiu dacă noi, cei de la Tăşuleasa, vom mai merge acolo. Mai avem în jur de 47 de tiruri care trebuie să ajungă, încercăm să acoperim Odesa şi alte zone care au fost afectate.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Foto: facebook Tășuleasa Social

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Apreciază:

Etichete:
Avertizare de ploi și vânt
Transilvania joi, 25 aprilie 2024, 11:27

Avertizare de ploi și vânt

Potrivit meteorologilor, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Vor fi mai ales averse, care în regiunile sud-estice vor fi însoţite de...

Avertizare de ploi și vânt
Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Transilvania miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia