Ascultă Radio România Cluj Live

Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor a devenit funcțional

Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, destinat cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina funcționează în municipiul Oradea, pe strada Calea Aradului nr.87, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor și în colaborare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor).

Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor a devenit funcțional

Articol editat de cristina.rusu, 30 martie 2022, 08:56

Centrul este astfel organizat încât să răspundă nevoilor imediate și pe termen lung ale persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, fiind organizate în acest scop puncte de informare și asistență în diferite domenii de interes pentru refugiați: drepturile de care pot beneficia, informații juridice, încadrarea în muncă, consiliere psihologică, precum și alte servicii specializate. De asemenea, în interiorul Centrului sunt amenajate spații pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiaților fiindu-le puse totodată la dispoziție diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ș.a.m.d.), a menționat Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Sprijin calificat

În cadrul Centrului, refugiații ucraineni beneficiază de sprijinul personalului calificat al instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, potrivit competențelor atribuite de legislația în vigoare, pe domenii de activitate specifice.

Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) coordonează activitatea Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați, asigurând totodată, relaționarea cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor (CJCCI Bihor) pe problematica gestionării cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Direcția de Sănătate Publică Bihor coordonează activitatea de asistență sanitară în cadrul Centrului, iar Direcția de Asistență Socială Oradea organizează un punct de informare, cu personal specializat, pentru informarea cetățenilor străini sau apatrizilor, privind drepturile de care pot beneficia; asigură asistență socială și consiliere psihologică prin personal specializat; asigură orientarea solicitanților către servicii specializate; asigură administrarea spațiilor Centrului și dotarea cu materiale și mijloace potrivit necesităților.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor oferă solicitanților servicii specializate și asigură cazare și protecție socială pentru mamele cu copii și minorii neînsoțiți.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor furnizează informații privind asistența sanitară veterinară și asigură prevenirea zoonozelor.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor organizează punctul de informare privind drepturile de care pot beneficia cetățenii străini sau apatrizii privind încadrarea în muncă și asigură asistență privind încadrarea în muncă.

Serviciul pentru Imigrări Bihor furnizează informații privind drepturile de care pot beneficia cetățenii străini sau apatrizii privind azilul în România și asigură asistență și informații privind regimul juridic al străinilor în România.

Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina” din care fac parte specialiști din diferite domenii și voluntari din cadrul a circa 46 de organizații neguvernamentale, asigură fluxul cetățenilor străini și apatrizilor în Centru până la soluționarea cererilor acestora; asigură un punct de înregistrare a cererilor de cazare, de unde se va relaționa cu CJCCI Bihor în vederea soluționării acestora; asigură un punct de informare și organizare a transportului cetățenilor străini și apatrizilor către alte destinații; asigură asistență privind tranzitul frontalier, gestionarea zonelor de repaus/odihnă și hrănire; precum și servicii de translație/traducere pentru îndeplinirea funcțiunilor Centrului.

Organizația Crucea Roșie Filiala Bihor participă la asigurarea fluxului cetățenilor străini și apatrizilor în Centru până la soluționarea cererilor acestora, asigură asistență specifică Organizației Crucea Roșie pentru reîntregirea familiilor cetățenilor străini și apatrizilor și participă la gestionarea zonelor de repaus/odihnă și hrănire.

Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați funcționează, 24 de ore din 24 de ore

La nivelul județului Bihor, funcționează 24 de ore din 24, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor), dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina, în cadrul căruia sunt operaționalizate următoarele numere de telefon: 0259/412 129; 0259/467 909; 0734 223127; 0734223125; fax: 0259/434945.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Avertizare de ploi și vânt
Transilvania joi, 25 aprilie 2024, 11:27

Avertizare de ploi și vânt

Potrivit meteorologilor, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Vor fi mai ales averse, care în regiunile sud-estice vor fi însoţite de...

Avertizare de ploi și vânt
Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Transilvania miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia