Prea multe fapte de violență la adresa femeilor!
Poliţiştii au emis în primele 6 luni ale anului la nivel naţional peste 4.500 de ordine de protecţie provizorii, cele mai multe dintre ele în mediul urban. Acest document se eliberează de către poliţişti numai în urma unei analize pe care o fac la faţa locului, pe baza unui formular de evaluare a riscului, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, subcomisarul Bogdan Ghebaur:
Articol editat de Andreea Leonid, 1 noiembrie 2021, 14:17
Bogdan Ghebaur: În funcţie de concluziile rezultate, în urma evaluării situaţiei de fapt, dacă poliţistul constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoiu, acesta are obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie la instanţa de judecată competentă şi de a pune la dispoziţia acestora formularul de cerere prevăzut de actul normativ incident. În primele 6 luni ale anului 2021, la nivel naţional au fost emise 4.561 de ordine de protecţie provizorii. Dintre acestea, 2.956 au fost emise în mediul urban, iar 1.605, în mediul rural.
Poliţiştii pot dispune pentru o perioadă de 5 zile, în baza ordinului de protecţie provizoriu una sau mai multe măsuri de protecţie a victimei. Ulterior, poliţistul trimite ordinul către Parchetul de pe lângă judecătoria competentă, care va decide dacă acestea se menţin sau nu.
Reporter: Daniela Vasilescu
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.