Ascultă Radio România Cluj Live

La mulți ani, România! La mulți ani, români! [FOTO]

Această ceremonie militară se desfășoară fără public, având în vedere numărul de persoane permise în cadrul legal. Practic, se va intona imnul național al României și se depun coroane de flori de către persoanele oficiale. Ca și durată, potrivit organizatorilor, ceremonia de la Alba Iulia nu va dura mai multe 10 -15 minute.

La mulți ani, România! La mulți ani, români! [FOTO]

Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 decembrie 2020, 09:01 / actualizat: 1 decembrie 2020, 14:09

Este linişte acum în Alba Iulia, este liniște în Cetatea Alba Carolina, o linişte neobişnuită pentru 1 Decembrie, dar avem în acest an o zi națională atipică.
De altfel, vă reamintim faptul că s-a prelungit și carantina pentru municipiul Alba Iulia, dar și pentru municipiul Blaj şi comuna Ciugud pentru încă șapte zile.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

1 Decembrie la Satu Mare, fără public!

Marți, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, prefectul Radu Bud, președintele Consiliului Județean – Pataki Csaba și primarul Kereskenyi Gabor au depus o coroană cu flori la statuia Dr. Vasile Lucaciu din parcul Libertății.

După intonarea Imnului național, prefectul Radu Bud a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României.
Ziua Națională a fost sărbătorită cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, fără paradă militară, ca în anii trecuţi.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Stela Tudor/FOTO: Prefectura Satu Mare

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Marți, 1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost sărbătorită sobru în municipiul Carei. La Monumentul Ostașului Român, conducerea Primăriei și reprezentanți ai instituțiilor de cultură au depus coroane de flori.

Tot marți, 1 Decembrie, la Carei s-a încheiat proiectul online „ROMÂNI CARE AU SCRIS ISTORIE”, dedicat Zilei Naționale a României. Este o expoziție care se găsește pe pagina de facebook Carei-Cultură, prin intermediul căreia au fost prezentate, timp de 9 zile, 100 de personalități românești celebre: sportivi, scriitori, actori, compozitori, personalități istorice, arhitecți, pictori, inventatori și oameni de știință, sculptori și personalități militare.

De asemenea, zece imagini care reprezintă momente inedite din cadrul a zece festivaluri semnificative organizate în țara noastră, au fost reunite marți, 1 Decembrie, de Direcția de Cultură Carei, într-o expoziție online dedicată Zilei Naționale a României.

Expoziția, care poate fi vizitată virtual pe pagina de facebook a Direcției de Cultură Carei, face parte din proiectul Zile Naționale ale țărilor U.E, în acest an având ca temă Festivaluri reprezentative. Scopul proiectului este cunoașterea și promovarea valorilor culturale și turistice din țărilor membre ale Uniunii Europene.

Stela Tudor/FOTO: Direcția de Cultură Carei

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

La Alba Iulia vor avea loc, de 1 Decembrie, evenimente pe tot parcursul zilei, în cea mai mare parte online.
Municipiul ar fi trebuit să iasă astăzi din carantină, însă autoritățile s-au răzgândit peste noapte și au prelungit această măsură pentru încă șapte zile.

Manifestările încep la ora 9:30, cu o masă rotundă, eveniment transmis în direct de la Sala Unirii.

Slujba de Tedeum va avea loc ca în fiecare an de la ora 12:00, la Catedrala Încoronării.

La ceremonia militară, de la ora 14:00, de la Monumentul Unirii va participa un detaşament de onoare cu efective reduse, fără tehnică din structurile Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”.

La ora 15:00, este programat tradiționalul spectacol de muzică populară „Cânt și suflet românesc”. Atenție, însă, este și acesta un eveniment fără public, dar care va fi transmis în direct pe pagina Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
O serie de alte evenimente, lansări de carte, vernisaje sunt programate pe tot parcursul zilei și vor fi transmise pe paginile instituțiilor de cultură, iar ziua se va încheia cu un spectacol simfonic omagial.

Mai multe detalii, AICI:

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă