Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Chef Catalin Scarlatescu

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Indiferent cât de adâncă este durerea. Studiu internațional al iertării copiilor adulți
Social luni, 29 aprilie 2024, 13:13

Indiferent cât de adâncă este durerea. Studiu internațional al iertării copiilor adulți

Adesea rănile produse de către părinți asupra copiilor în copilărie pot afecta relațiile pe termen lung și produc rupturi dureroase, stări...

Indiferent cât de adâncă este durerea. Studiu internațional al iertării copiilor adulți
Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului
Social luni, 29 aprilie 2024, 12:27

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului

Activitatea cu publicul este suspendată în această dimineață la Registrul Comerțului București și la mai multe registre din țară, după ce...

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului
Program special în minivacanța de Paște
Social luni, 29 aprilie 2024, 11:48

Program special în minivacanța de Paște

Serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte şi cărţi de identitate au program...

Program special în minivacanța de Paște
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în țară, sâmbătă 4 mai
Social luni, 29 aprilie 2024, 11:03

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în țară, sâmbătă 4 mai

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă la noi în ţară, sâmbătă seara, 4 mai, de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte,...

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în țară, sâmbătă 4 mai
Social duminică, 28 aprilie 2024, 12:32

A început să scadă prețul motorinei

Preţul motorinei a continuat să scadă. Potrivit aplicaţiei Monitorul Preţurilor, un litru de benzină şi de motorină standard porneşte de la...

A început să scadă prețul motorinei
Social duminică, 28 aprilie 2024, 10:45

Începe distribuirea pensiilor pentru luna mai

Poşta Română a anunţat că a început duminică, 28 aprilie, distribuirea pensiilor pentru luna mai. Poştaşii au fost pe teren încă de la...

Începe distribuirea pensiilor pentru luna mai
Social sâmbătă, 27 aprilie 2024, 17:29

Internship pentru tineri la Poșta Română

Tinerii interesaţi de un internship în servicii poştale şi logistică se pot înscrie până pe 20 mai. În acest an compania oferă 20 de locuri...

Internship pentru tineri la Poșta Română
Social sâmbătă, 27 aprilie 2024, 12:44

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Floriile pe 28 aprilie

Creştinii ortodocși şi greco-catolici celebrează duminică, 28 aprilie, Floriile sau Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Cu această...

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Floriile pe 28 aprilie