Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Poliția verifică vânzările de artificii și petarde
Social vineri, 5 decembrie 2025, 12:00

Poliția verifică vânzările de artificii și petarde

Aceste verificări fac parte din acțiunea națională „Pirotehnic 2025/2026”, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe...

Poliția verifică vânzările de artificii și petarde
Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa
Social vineri, 5 decembrie 2025, 11:13

Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa

Traficul rutier pe podul istoric de peste Tisa, ce leagă România de Ucraina va fi restricționat până în ajun de Crăciun.   În vederea...

Restricții de circulație pe podul istoric peste Tisa
Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?
Social joi, 4 decembrie 2025, 17:10

Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?

Mai multe cătune din zona montană a județului Cluj rămân izolate de fiecare data când ninge sau este polei.   Drumul județean 107 T,...

Drum județean închis iarna! Cum se descurcă localnicii?
Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:34

Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă

O intervenție neobișnuită a avut loc în localitatea Sântimreu, după ce o echipă care săpa un puț de apă a descoperit, la peste 120 de metri...

Alertă: Gaz descoperit accidental la forarea unui puț de apă
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:26

Accident rutier mortal

Un grav accident rutier s-a produs joi, 4 decembrie, în jurul orei 11:36, pe DEx16, pe direcția de deplasare Oradea – autostrada A3.  ...

Accident rutier mortal
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:13

Violența, principalul motiv de divorț în 2025

Căsătoriile, ca formă de relație de cuplu și-au schimbat dinamica, față de acum câteva decenii. Oamenii se căsătoresc mai târziu, iar...

Violența, principalul motiv de divorț în 2025
Social joi, 4 decembrie 2025, 12:55

Cursa pentru conducerea Muzeului Brukenthal continuă

Concursul organizat pentru ocuparea funcției de manager al Muzeului Național Brukenthal avansează, iar cei doi candidați înscriși – Răzvan...

Cursa pentru conducerea Muzeului Brukenthal continuă
Social joi, 4 decembrie 2025, 12:13

Podul rutier Sighetu Marmației–Ucraina, aproape finalizat

Podul rutier peste râul Tisa de la periferia municipiului Sighetu Marmaţiei, care urmează să asigure legătura dintre România şi Ucraina, este...

Podul rutier Sighetu Marmației–Ucraina, aproape finalizat