Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
SRI: Dezinformarea trebuie sancționată penal
Social marți, 21 octombrie 2025, 09:19

SRI: Dezinformarea trebuie sancționată penal

Serviciul Român de Informaţii consideră că este necesară o actualizare a legislaţiei penale în domeniul dezinformării, pentru a putea combate...

SRI: Dezinformarea trebuie sancționată penal
Explozia din Rahova: nicio concluzie, deocamdată
Social marți, 21 octombrie 2025, 09:16

Explozia din Rahova: nicio concluzie, deocamdată

Continuă ancheta în cazul exploziei din cartierul bucureştean Rahova.   Se fac cercetări la faţa locului, dar procurorii afirmă că, în...

Explozia din Rahova: nicio concluzie, deocamdată
CFR Călători suspendă circulația mai multor trenuri
Social luni, 20 octombrie 2025, 16:37

CFR Călători suspendă circulația mai multor trenuri

Circulaţia mai multor trenuri operate de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători ‘CFR Călători’ SA va fi...

CFR Călători suspendă circulația mai multor trenuri
Vreme caldă de final de octombrie, cu maxime de până la 26°C
Social luni, 20 octombrie 2025, 16:17

Vreme caldă de final de octombrie, cu maxime de până la 26°C

În următoarele două săptămâni vremea se va menține plăcută, în majoritatea regiunilor, cu temperaturi maxime ce vor ajunge până la 25...

Vreme caldă de final de octombrie, cu maxime de până la 26°C
Social luni, 20 octombrie 2025, 15:44

Transfăgărășanul și Transalpina, închise

Circulația pe DN7C (Transfăgărăşan), sectorul cuprins între Piscu Negru (km 104+000) şi Bâlea Cascadă (km 130+800) şi pe DN 67C...

Transfăgărășanul și Transalpina, închise
Social luni, 20 octombrie 2025, 14:53

Apahida alocă 250 de mii de lei pentru programul de bugetare participativă

Comuna Apahida continuă și în acest an programul de bugetare participativă, un mecanism prin care cetățenii pot contribui direct la stabilirea...

Apahida alocă 250 de mii de lei pentru programul de bugetare participativă
Social luni, 20 octombrie 2025, 14:18

150 de gospodării racordate la canalizare

Lucrările de extindere a rețelei de canalizare din localitatea clujeană Livada, comuna Iclod, au fost recepționate oficial de Compania de Apă...

150 de gospodării racordate la canalizare
Social luni, 20 octombrie 2025, 13:35

Anchetă în curs după explozia din Rahova

Alimentarea cu gaze naturale a fost reluată pe unele străzi din cartierul Rahova din Capitală. Pentru blocurile aflate în zona afectată de...

Anchetă în curs după explozia din Rahova