Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
După ce și-a nenorocit soția, și-a pus capăt zilelor
Social vineri, 22 august 2025, 16:31

După ce și-a nenorocit soția, și-a pus capăt zilelor

O femeie de 50 de ani, din localitatea Topa de Criş, a fost transportată, vineri, 22 august, în stare de inconştienţă la Spitalul Judeţean din...

După ce și-a nenorocit soția, și-a pus capăt zilelor
Catastrofă ecologică pe râul Avrig
Social vineri, 22 august 2025, 16:03

Catastrofă ecologică pe râul Avrig

Râul Avrig, unul dintre cele mai importante cursuri de apă din județul Sibiu, a devenit scena unui dezastru ecologic fără precedent.   Mii...

Catastrofă ecologică pe râul Avrig
Bărbat carbonizat într-un incendiu
Social vineri, 22 august 2025, 15:24

Bărbat carbonizat într-un incendiu

O tragedie s-a produs, vineri după-amiază, în localitatea Chișirid, unde o persoană cu dizabilități și-a pierdut viața într-un incendiu...

Bărbat carbonizat într-un incendiu
Minerii s-au blocat în subteranul Exploatării Miniere Vulcan | UPDATE
Social vineri, 22 august 2025, 15:00

Minerii s-au blocat în subteranul Exploatării Miniere Vulcan | UPDATE

UPDATE: ora 15.30 Ministrul energiei, Bogdan Ivan, anunță că vineri au fost virate 50 de milioane de lei în conturile Complexului Energetic Valea...

Minerii s-au blocat în subteranul Exploatării Miniere Vulcan | UPDATE
Social vineri, 22 august 2025, 13:58

Drumeție pe întuneric, în lumina faptelor bune

Alex Benchea este nevăzător și este alpinist cu mai multe culmi în palmares.   În această perioadă se pregătește pentru încă o culme...

Drumeție pe întuneric, în lumina faptelor bune
Social vineri, 22 august 2025, 13:08

Noi reguli pentru vizele SUA

Ambasada Statelor Unite la București a făcut joi, 21 august, noi precizări legate de solicitarea vizelor, în special în ceea ce privește...

Noi reguli pentru vizele SUA
Social vineri, 22 august 2025, 12:37

Cod galben de inundații în 12 bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de inundaţii, valabile până sâmbătă dimineaţa, 23...

Cod galben de inundații în 12 bazine hidrografice
Social vineri, 22 august 2025, 11:38

Când vom circula cu trenul electric de la Cluj la Oradea?

Cel mai mare proiect de infrastructură feroviară din România – modernizarea și electrificarea liniei Cluj-Napoca – Episcopia Bihor,...

Când vom circula cu trenul electric de la Cluj la Oradea?