Ascultă Radio România Cluj Live

Alegeri în Statele Unite [UPDATE]

Foto: captură video

UPDATE: ora 14.00

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din Statele Unite, înainte ca numărarea voturilor să se fi încheiat.

Alegeri în Statele Unite [UPDATE]
Foto: Foto: captură video

Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2020, 21:13 / actualizat: 5 noiembrie 2020, 14:16

UPDATE: ora 14.00

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din Statele Unite, înainte ca numărarea voturilor să se fi încheiat.

În acest moment, Joe Biden are un avans în ceea ce priveşte numărul de electori obţinuţi, dar se aşteaptă rezultatele în câteva state-cheie, unde însă rezultate parţiale indică un avantaj pentru Donald Trump.

Donald Trump a afirmat că a câştigat alegerile graţie unei  mobilizări foarte mari a electoratului său, dar în acelaşi timp a denunţat o fraudă şi a declarat că va apela la Curtea Supremă pentru ca aceasta să pună capăt numărării voturilor. Deşi Donald Trump nu a oferit foarte multe detalii, el s-a referit probabil la voturile prin coresponenţă, transmise într-un număr uriaş la aceste alegeri.

Joe Biden, care a insistat că trebuie aşteptat rezultatul final, a transmis ca echipele sale de avocaţi sunt gata de o bătălie la Curtea Supremă.

În Statele Unite au avut loc marți, 4 noiembrie şi alegeri pentru Camera Reprezentanţilor, controlată până acum de democraţi şi alageri parţiale pentru Senat, care în prezent este dominat de republicani. Deocamdată, nu se ştie dacă s-a schimbat configuraţia vreuneia dintre cele două Camere ale Congresului.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: Miercuri, 4 noiembrie

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite este încă incert, acesta fiind dependent de câteva state unde rezultatele ar putea să nu fie cunoscute pentru următoarele câteva zile, transmite BBC citat de Rador.

Preşedintele Trump a declarat că, în ceea ce îl priveşte, el a câştigat alegerile şi orice încercare de a contesta această victorie va fi adusă înaintea Curţii Supereme. El nu a prezentat nicio dovadă pentru această afirmaţie.

Aceasta este o fraudă majoră la adresa naţiunii noastre. Dorim ca legea să fie folosită corespunzător. Aşa că vom merge la Curtea Supremă a Statelor Unite. Dorim oprirea voturilor. Nu vrem să găsească voturi la 4 dimineaţa şi să le pună pe listă. Bine? Este un moment foarte trist. Pentru mine este un moment foarte trist şi vom câştiga. În ceea ce mă priveşte, am câştigat deja, a declarat Donald Trump.

Trump şi-a asumat victoria în Florida, Ohio şi Texas şi a estimat noi succese în Georgia şi Carolina de Nord. De asemenea a sugerat că va câştiga în Pennsylvania.

Statele americane în care s-au anunțat deja rezultatele de până acum (miercuri, 4 noiembrie 2020, ora locală 11.00): cu albastru, cele în care a câștigat candidatul democrat, cu roșu cele în care a câștigat candidatul republican. Sursa: BBC News.

Contracandidatul lui Trump, Joe Biden, ar putea încă să câştige Arizona şi state esenţiale ca Wisconsin şi Michigan.

Vorbind susţinătorilor, Biden a afirmat că încă mai crede că este pe drumul spre victorie şi că alegerile nu se încheie până când toate voturile nu vor fi numărate.

Am putea afla rezultatele cel mai devreme mâine dimineaţă. Dar s-ar putea să dureze puţin mai mult, după cum am spus de la început. Nu este de competenţa mea sau a lui Donald Trump să declarăm  câştigătorul acestor alegeri. Este decizia poporului american. Dar eu sunt optimist în ce priveşte rezultatul, a afirmat Joe Biden.

America pare să se îndrepte spre un scenariu de coşmar, transmite corespondentul BBC la Casa Albă. După o campanie care a divizat naţiunea, ar putea dura zile sau săptămâni până când ţara va afla cine a câştigat alegerile prezidenţiale.

Valul albastru pe care îl speraseră democraţii nu s-a materializat şi totul pare să stea pe muchie de cuţit. Totul pare să atârne de statele Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan.

Aceste state nu au declarat rezultatele şi rezultatele finale ar putea veni abia vineri. Există posibilitatea să apară dispute legale. Aceste alegeri nu au rezolvat încă nimic.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Americanii au votat într-o cursă acerbă dintre actualul preşedinte, Donald Trump şi rivalul acestuia, Joe Biden, după patru ani de mandat al omului de afaceri devenit politician ce au creat o divizare mai profundă decât oricând în istoria recentă a Statelor Unite.

Alegătorii au format cozi la secţiile de vot din întreaga ţară, pe fondul unei pandemii de coronavirus ce a dat peste cap viaţa de zi cu zi.

Biden, fostul vicepreşedinte democrat, care şi-a petrecut jumătate de secol în viaţa publică, şi-a menţinut un avans constant în sondajele naţionale de opinie, în faţa preşedintelui republican.

Trump se află, însă, suficient de aproape în mai multe state cheie, pentru a putea cumula cele 270 de voturi de Colegiul Electoral din fiecare stat, necesare pentru a câştiga alegerile. Trump speră să repete victoria din 2016, când a înfrânt-o pe Hillary Clinton, chiar dacă a avut, la nivel naţional, cu trei milioane de voturi mai puţin, la votul popular.

Este posibil să dureze câteva zile până la aflarea rezultatelor, mai ales dacă vor fi acceptate contestaţiile pentru voturile prin corespondenţă, în eventualitatea unei curse strânse. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19.

Secţiile de vot s-au deschis în unele state de pe Coasta de Est la ora 6:00 EST (11:00 GMT). Rezultatele cel mai atent urmărite vor începe să apară după ora 19:00 EST (24:00 GMT), când secţiile se vor închide în state precum Georgia.

Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia ce a ucis peste 231.000 de americani şi a lăsat fără locuri de muncă milioane oameni.

Ţara a fost zguduită, în acest an şi de protestele împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei. Biden, care a comparat aceste alegeri cu un referendum privind modul în care Trump a gestionat pandemia, a promis că va reînnoi eforturile de contracarare a crizei de sănătate publică, de redresare a economiei şi de a concilia diviziunile politice din America.

Trump a minimalizat gravitatea pandemiei, afirmând că ţara a „trecut de ce a fost mai greu”, chiar dacă numeroase state au înregistrat noi recorduri de cazuri noi de coronavirus, în ultimele zile ale campaniei. Peste 99 de milioane de americani au votat preliminar, fie în persoană sau prin corespondenţă, iar experţii preconizează că numărul celor care vor vota ar putea ajunge la 160 de milioane, depăşind cele 138 de milioane de voturi, din 2016.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
Reguli stricte pentru grupul de comerţ online Temu
Internaţional sâmbătă, 1 iunie 2024, 10:35

Reguli stricte pentru grupul de comerţ online Temu

Uniunea Europeană (UE) a impus reguli mai stricte grupului chinez conform noului Act legislativ privind serviciile digitale.   Temu a fost...

Reguli stricte pentru grupul de comerţ online Temu
Donald Trump, primul președinte condamnat pentru o infracţiune penală
Internaţional vineri, 31 mai 2024, 12:19

Donald Trump, primul președinte condamnat pentru o infracţiune penală

Donald Trump este primul fost preşedinte american condamnat pentru o infracţiune penală, după ce un juriu l-a găsit vinovat în procesul în...

Donald Trump, primul președinte condamnat pentru o infracţiune penală
Regele Charles face schimbări în tradiționalul Trooping the Color
Internaţional joi, 30 mai 2024, 16:54

Regele Charles face schimbări în tradiționalul Trooping the Color

Peste două săptămâni, familia regală britanică va sărbători celebrul Trooping the Color, mai exact pe 15 iunie.   Ediția din 2024...

Regele Charles face schimbări în tradiționalul Trooping the Color
Europa este invadată de căpușe uriaşe
Internaţional joi, 30 mai 2024, 16:03

Europa este invadată de căpușe uriaşe

Căpușele uriaşe cu ochi pot crește până la 2 cm.    Răspândirea unei noi specii de arahnide a fost raportată de Agenţia de presă...

Europa este invadată de căpușe uriaşe
Internaţional miercuri, 29 mai 2024, 16:57

Toate mașinile noi din UE vor fi echipate cu „cutii negre”

Toate autoturismele, camioanele ușoare și camionetele noi din UE trebuie să aibă acum cutii negre.   „Cutia neagră” va stoca...

Toate mașinile noi din UE vor fi echipate cu „cutii negre”
Internaţional miercuri, 29 mai 2024, 16:36

A fost inventat un pesticid din plante

Oamenii de știință olandezi au inventat un gel, care poate deveni o alternativă pe bază de plante la pesticidele chimice.   Pentru a crea...

A fost inventat un pesticid din plante
Internaţional miercuri, 29 mai 2024, 15:32

Grecia, pe primele locuri în UE la calitatea apelor destinate scăldatului

Grecia se află pe primele poziții în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește calitatea apelor pentru scăldat,...

Grecia, pe primele locuri în UE la calitatea apelor destinate scăldatului
Internaţional marți, 28 mai 2024, 16:34

Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc oficial statul palestinian

Spania, Irlanda şi Norvegia au anunţat marți, 28 mai, recunoaşterea oficială a statului palestinian, în pofida reacţiilor furioase ale...

Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc oficial statul palestinian