Ascultă Radio România Cluj Live

Alegeri în Statele Unite [UPDATE]

Foto: captură video

UPDATE: ora 14.00

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din Statele Unite, înainte ca numărarea voturilor să se fi încheiat.

Alegeri în Statele Unite [UPDATE]
Foto: Foto: captură video

Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2020, 21:13 / actualizat: 5 noiembrie 2020, 14:16

UPDATE: ora 14.00

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile din Statele Unite, înainte ca numărarea voturilor să se fi încheiat.

În acest moment, Joe Biden are un avans în ceea ce priveşte numărul de electori obţinuţi, dar se aşteaptă rezultatele în câteva state-cheie, unde însă rezultate parţiale indică un avantaj pentru Donald Trump.

Donald Trump a afirmat că a câştigat alegerile graţie unei  mobilizări foarte mari a electoratului său, dar în acelaşi timp a denunţat o fraudă şi a declarat că va apela la Curtea Supremă pentru ca aceasta să pună capăt numărării voturilor. Deşi Donald Trump nu a oferit foarte multe detalii, el s-a referit probabil la voturile prin coresponenţă, transmise într-un număr uriaş la aceste alegeri.

Joe Biden, care a insistat că trebuie aşteptat rezultatul final, a transmis ca echipele sale de avocaţi sunt gata de o bătălie la Curtea Supremă.

În Statele Unite au avut loc marți, 4 noiembrie şi alegeri pentru Camera Reprezentanţilor, controlată până acum de democraţi şi alageri parţiale pentru Senat, care în prezent este dominat de republicani. Deocamdată, nu se ştie dacă s-a schimbat configuraţia vreuneia dintre cele două Camere ale Congresului.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: Miercuri, 4 noiembrie

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite este încă incert, acesta fiind dependent de câteva state unde rezultatele ar putea să nu fie cunoscute pentru următoarele câteva zile, transmite BBC citat de Rador.

Preşedintele Trump a declarat că, în ceea ce îl priveşte, el a câştigat alegerile şi orice încercare de a contesta această victorie va fi adusă înaintea Curţii Supereme. El nu a prezentat nicio dovadă pentru această afirmaţie.

Aceasta este o fraudă majoră la adresa naţiunii noastre. Dorim ca legea să fie folosită corespunzător. Aşa că vom merge la Curtea Supremă a Statelor Unite. Dorim oprirea voturilor. Nu vrem să găsească voturi la 4 dimineaţa şi să le pună pe listă. Bine? Este un moment foarte trist. Pentru mine este un moment foarte trist şi vom câştiga. În ceea ce mă priveşte, am câştigat deja, a declarat Donald Trump.

Trump şi-a asumat victoria în Florida, Ohio şi Texas şi a estimat noi succese în Georgia şi Carolina de Nord. De asemenea a sugerat că va câştiga în Pennsylvania.

Statele americane în care s-au anunțat deja rezultatele de până acum (miercuri, 4 noiembrie 2020, ora locală 11.00): cu albastru, cele în care a câștigat candidatul democrat, cu roșu cele în care a câștigat candidatul republican. Sursa: BBC News.

Contracandidatul lui Trump, Joe Biden, ar putea încă să câştige Arizona şi state esenţiale ca Wisconsin şi Michigan.

Vorbind susţinătorilor, Biden a afirmat că încă mai crede că este pe drumul spre victorie şi că alegerile nu se încheie până când toate voturile nu vor fi numărate.

Am putea afla rezultatele cel mai devreme mâine dimineaţă. Dar s-ar putea să dureze puţin mai mult, după cum am spus de la început. Nu este de competenţa mea sau a lui Donald Trump să declarăm  câştigătorul acestor alegeri. Este decizia poporului american. Dar eu sunt optimist în ce priveşte rezultatul, a afirmat Joe Biden.

America pare să se îndrepte spre un scenariu de coşmar, transmite corespondentul BBC la Casa Albă. După o campanie care a divizat naţiunea, ar putea dura zile sau săptămâni până când ţara va afla cine a câştigat alegerile prezidenţiale.

Valul albastru pe care îl speraseră democraţii nu s-a materializat şi totul pare să stea pe muchie de cuţit. Totul pare să atârne de statele Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan.

Aceste state nu au declarat rezultatele şi rezultatele finale ar putea veni abia vineri. Există posibilitatea să apară dispute legale. Aceste alegeri nu au rezolvat încă nimic.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Americanii au votat într-o cursă acerbă dintre actualul preşedinte, Donald Trump şi rivalul acestuia, Joe Biden, după patru ani de mandat al omului de afaceri devenit politician ce au creat o divizare mai profundă decât oricând în istoria recentă a Statelor Unite.

Alegătorii au format cozi la secţiile de vot din întreaga ţară, pe fondul unei pandemii de coronavirus ce a dat peste cap viaţa de zi cu zi.

Biden, fostul vicepreşedinte democrat, care şi-a petrecut jumătate de secol în viaţa publică, şi-a menţinut un avans constant în sondajele naţionale de opinie, în faţa preşedintelui republican.

Trump se află, însă, suficient de aproape în mai multe state cheie, pentru a putea cumula cele 270 de voturi de Colegiul Electoral din fiecare stat, necesare pentru a câştiga alegerile. Trump speră să repete victoria din 2016, când a înfrânt-o pe Hillary Clinton, chiar dacă a avut, la nivel naţional, cu trei milioane de voturi mai puţin, la votul popular.

Este posibil să dureze câteva zile până la aflarea rezultatelor, mai ales dacă vor fi acceptate contestaţiile pentru voturile prin corespondenţă, în eventualitatea unei curse strânse. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19.

Secţiile de vot s-au deschis în unele state de pe Coasta de Est la ora 6:00 EST (11:00 GMT). Rezultatele cel mai atent urmărite vor începe să apară după ora 19:00 EST (24:00 GMT), când secţiile se vor închide în state precum Georgia.

Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia ce a ucis peste 231.000 de americani şi a lăsat fără locuri de muncă milioane oameni.

Ţara a fost zguduită, în acest an şi de protestele împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei. Biden, care a comparat aceste alegeri cu un referendum privind modul în care Trump a gestionat pandemia, a promis că va reînnoi eforturile de contracarare a crizei de sănătate publică, de redresare a economiei şi de a concilia diviziunile politice din America.

Trump a minimalizat gravitatea pandemiei, afirmând că ţara a „trecut de ce a fost mai greu”, chiar dacă numeroase state au înregistrat noi recorduri de cazuri noi de coronavirus, în ultimele zile ale campaniei. Peste 99 de milioane de americani au votat preliminar, fie în persoană sau prin corespondenţă, iar experţii preconizează că numărul celor care vor vota ar putea ajunge la 160 de milioane, depăşind cele 138 de milioane de voturi, din 2016.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 10:57

Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie

În Columbia Britanică sunt active peste 100 de incendii de vegetaţie.   Unul dintre acestea se întinde pe 1600 de hectare şi a fost scăpat...

Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie
Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 10:09

Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]

UPDATE: 24 aprilie Compania TikTok a anunţat că a transmis Comisiei Europene un raport solicitat de aceasta cu privire la evaluarea riscurilor unei...

Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]
Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes