Ascultă Radio România Cluj Live

Autostrada Sibiu – Pitești, între declarații optimiste și licitații contestate

Anul 2020 va fi anul Autostrăzii Sibiu – Pitești. (Lucian Bode)

Autostrada Sibiu – Pitești, între declarații optimiste și licitații contestate

Articol editat de miclaus, 5 octombrie 2020, 14:29

Ministrul transporturilor Lucian Bode a repetat această declarație ori de câte ori a avut ocazia, iar situația de fapt arată că, cel puțin în parte, oficialul nu a folosit un simplu slogan.
Pe două din cele cinci tronsoane ale Autostrăzii Sibiu – Pitești licitațiile sunt încheiate, iar constructorii sunt în diferite faze de execuție sau proiectare a lucrărilor:

Am început lucrările la Tronsonul 1, Sibiu – Boița, am semnat contractul pentru proiectare și execuție la Secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești. Așadar, după ani și ani de așteptări, iată, am început lucrările.

Pe Lotul 1, în lungime de 13 kilometri, lucrările au început în primăvară, iar stadiul fizic este de aproximativ 35 la sută.
De asemenea, pentru Lotul 5, Curtea de Argeș – Pitești, în lungime de 30 de kilometri, proiectarea este aproape gata, iar executantul urmează să demareze lucrările.
Licitația a fost lansată și pe Lotul 4 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, aflat între Tigveni și Curtea de Argeș. Aici însă, procedura de selecție a unui constructor s-a desfășurat cu sincope. În urmă cu mai bine de patru luni ministrul Lucian Bode era optimist și spera că până la sfârșitul lunii iunie vom avea un câștigător:

Cred că vom fi în măsură să anunțăm caștigătorul și, fără contestații, să semnăm contractul până la sfârșitul lunii iunie și pentru Tronsonul 4, Tigveni – Curtea de Argeș. (declarație Lucian Bode – mai 2020)

Pe Lotul 4 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, cea mai bună oferta, atât tehnică cât și financiară, a avut-o firma chineză China Railway. Anunțul privind câștigătorul a fost întârziat, deoarece Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a cerut clarificări suplimentare, stabilind un termen de numai trei zile pentru prezentarea documentelor. Nemulțumită, societatea chineză s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, arătând că această etapă a fost depășită. CNCD a dat câștig de cauza reclamantului, iar acum se așteaptă anunțul privind câștigătorul licitației pentru Lotul 4, lung de zece kilometri.
Dacă în cele din urmă firma China Railway va fi declarată câștigătoare și va semna contractul de proiectare și execuție, aceasta va fi prima companie chineză care obține un mare contract de infrastructură derulat din fonduri publice în România.
Între timp, ministrul transporturilor Lucian Bode anunță că lucrurile se mișcă și pe Lotul 3:

În ceea ce privește Tronsonul 3, am finalizat toate procedurile, avem toate datele și toate analizele făcute cu sprijinul B.E.I, astfel încât Compania de Drumuri a putut scoate la licitație și acest sector.

Lotul 3, Cornetu – Tigveni, în lungime de 37,5 kilometri are o valoare estimată de 5,3 miliarde de lei, cuprinde 95 de poduri și podețe, două noduri rutiere și un tunel în lungime de 1,7 kilometri.

Cornetu – Tigveni este primul sector de autostradă din România care va fi construit în munți. Pentru execuția lui, Compania de Drumuri a stabilit că ofertele pot fi depuse până în 10 noiembrie acest an.
2026 este cel mai optimist termen pentru finalizarea acestui sector, în condițiile în care proiectarea va dura 12 luni, iar execuția s-a estimat că se va întinde pe durata a trei ani și nouă luni.

Și Lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești va fi construit tot în zona de munte. În lungime de 30 de kilometri, sectorul aflat între Boița și Cornetu va avea cinci tuneluri rutiere, iar ministrul Lucian Bode arată că până la sfârșitul anului și această porțiune va fi scoasă la licitație:

Avem în analiză o serie de măsurători, studii, date geo pe care le realizăm pe Tronsonul 2, astfel încât până la sfârșitul acestui an să putem să scoatem la licitație și să semnăm contractul de proiectare și execuție și pentru Tronsonul 2.

Între timp, Guvernul a anunțat Comisia Europeană că valoarea lucrărilor pe Loturile 1, 4 și 5 este de 6,1 miliarde de lei. Din această sumă, 4 miliarde de lei este contribuția Uniunii Europene.

Autostrada Sibiu – Pitești are o lungime de 122 de kilometri și finalizarea ei va permite circulația neîntreruptă pe autostradă între Oceanul Atlantic și Marea Neagră.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române