Ascultă Radio România Cluj Live

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]

Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Articol editat de cristina.rusu, 4 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2020, 9:02

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.

Doina Borgovan a obţinut toate detaliile de la Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania, organizatorul festivalului:

Cristian Cismaru: Noi ne plimbam prin sate foarte mult promovând produsele locale, dar când venea toamna nu mai puteai să stai aşa de mult pe afară, ceea ce era un mic impas. Ne-am gândit că următorul pas e să aducem produsele şi producătorii în oraş. Ne-am dat seama că foarte multe restaurante nu lucrau încă cu ingrediente locale şi ne-am propus să facem conexiunea dintre restaurante şi cei care produc ingredientele. Aşa a apărut Transilvania Gastronomică.

Cu timpul ne-am dat seama că acest festival ar putea avea un rol educativ, îndemnându-i pe tinerii bucătari să cunoască specificul zonei noastre, să cunoască sezonalitatea, modurile tradiţionale de preparare, încât să adapteze bucătăria din restaurantul lor la specificul Transilvaniei.

Doina Borgovan: Anul acesta va fi despre pâine şi produsele de patiserie. Cum se realizează evenimentele?

Cristian Cismaru: Vom avea un atelier de învăţare, de exemplu unul în care cineva care coace pâine îi va învăţa pe bucătari cum face acest lucru. Mai avem atelier despre aluatul de maia, despre sortimente antice de făină, despre specialităţi de patiserie din sate. Vom mai avea şi o excursie în teritoriu, în care le explicăm oamenilor care sunt specificităţile geografice şi producătorii tradiţionali, îi învăţăm cum să includă în meniuri toată influenţa aceasta a teritoriului. Pe lângă tema principală, în fiecare an sărbătorim una din cele 7 influenţe mari din bucătăria transilvăneană, iar anul acesta vorbim de bucătăria săsească.

Doina Borgovan: Unde se desfăşoară atelierele de învăţare şi cum se poate participa?

Cristian Cismaru: Anul acesta se desfăşoară în centrul oraşului Sibiu, în ceea ce se numeşte „oraşul de jos”. Participarea se face prin înscriere. Cei care doresc să participe la excursiile în teren ne pot trimite un e-mail sau un mesaj pe Facebook.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie