Ascultă Radio România Cluj Live

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]

În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Articol editat de cristina.rusu, 4 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2020, 9:02

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.

Doina Borgovan a obţinut toate detaliile de la Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania, organizatorul festivalului:

Cristian Cismaru: Noi ne plimbam prin sate foarte mult promovând produsele locale, dar când venea toamna nu mai puteai să stai aşa de mult pe afară, ceea ce era un mic impas. Ne-am gândit că următorul pas e să aducem produsele şi producătorii în oraş. Ne-am dat seama că foarte multe restaurante nu lucrau încă cu ingrediente locale şi ne-am propus să facem conexiunea dintre restaurante şi cei care produc ingredientele. Aşa a apărut Transilvania Gastronomică.

Cu timpul ne-am dat seama că acest festival ar putea avea un rol educativ, îndemnându-i pe tinerii bucătari să cunoască specificul zonei noastre, să cunoască sezonalitatea, modurile tradiţionale de preparare, încât să adapteze bucătăria din restaurantul lor la specificul Transilvaniei.

Doina Borgovan: Anul acesta va fi despre pâine şi produsele de patiserie. Cum se realizează evenimentele?

Cristian Cismaru: Vom avea un atelier de învăţare, de exemplu unul în care cineva care coace pâine îi va învăţa pe bucătari cum face acest lucru. Mai avem atelier despre aluatul de maia, despre sortimente antice de făină, despre specialităţi de patiserie din sate. Vom mai avea şi o excursie în teritoriu, în care le explicăm oamenilor care sunt specificităţile geografice şi producătorii tradiţionali, îi învăţăm cum să includă în meniuri toată influenţa aceasta a teritoriului. Pe lângă tema principală, în fiecare an sărbătorim una din cele 7 influenţe mari din bucătăria transilvăneană, iar anul acesta vorbim de bucătăria săsească.

Doina Borgovan: Unde se desfăşoară atelierele de învăţare şi cum se poate participa?

Cristian Cismaru: Anul acesta se desfăşoară în centrul oraşului Sibiu, în ceea ce se numeşte „oraşul de jos”. Participarea se face prin înscriere. Cei care doresc să participe la excursiile în teren ne pot trimite un e-mail sau un mesaj pe Facebook.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
Reportaje joi, 24 iulie 2025, 13:10

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet

A muncit mulți ani în Spania, dar s-a întors acasă la fel ca alți români pe care-i aduce înapoi dorul de țară.   Când s-a întors...

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Reportaje miercuri, 23 iulie 2025, 13:44

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor

Unde-s mulți, puterea crește, iar ONG-urile au nevoie de toată puterea pentru a-și îndeplini obiectivul major, acela de a face lumea măcar un...

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje vineri, 18 iulie 2025, 08:28

Părinți plecați, copii singuri!

Aproape un sfert dintre copiii din România au trăit experienţa separării îndelungate de părinţii care au plecat la muncă în străinătate....

Părinți plecați, copii singuri!
Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje joi, 17 iulie 2025, 12:22

Pe drum de poveste la Muntele Găina

Tradiția reînvie pe Muntele Găina!   Târgul de Fete din acest an se va desfășura în 19 și 20 iulie. Sărbătoarea populară va aduna din...

Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 15:50

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție

Prinți și prințese din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie pot fi admirate în această...

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 00:00

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate

S-a aflat la Cluj în luna mai Kathrine Nedrejord, scriitoare și dramaturgă norvegiană de origine sami, autoare de literatură pentru adulți,...

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate
Reportaje duminică, 13 iulie 2025, 00:00

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj

Inițiat anul trecut de Fundația Părinți din România, EDUPASS – (Pașaport pentru carieră) este un proiect educațional inovator, dedicat...

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj
Reportaje sâmbătă, 12 iulie 2025, 00:00

Scriitorul italian Alessandro Perissinotto: Încerc mereu să readuc la viață amintiri uitate

Alessandro Perissinotto (n. 1964, Torino, Italia) este scriitor și profesor universitar. A studiat literele după ce inițial absolvise un institut...

Scriitorul italian Alessandro Perissinotto: Încerc mereu să readuc la viață amintiri uitate