Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai vechi alimente descoperite de arheologi

 

Citim cu groază câte o ştire despre cât de mult rezistă fără să se altereze alimentele din fast fooduri. Nimic nu arată mai bine cât de multe ingrediente artificiale conţine un aliment decât faptul că textura ori culoarea sa se schimbă foarte puţin odată cu trecerea timpului. Aceste alimente ar putea să aibă însă o utilitate neaşteptată: nu pentru consumator, ci pentru arheologii viitorului!

Cele mai vechi alimente descoperite de arheologi

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 iulie 2020, 12:00

Citim cu groază câte o ştire despre cât de mult rezistă fără să se altereze alimentele din fast fooduri. Nimic nu arată mai bine cât de multe ingrediente artificiale conţine un aliment decât faptul că textura ori culoarea sa se schimbă foarte puţin odată cu trecerea timpului. Aceste alimente ar putea să aibă însă o utilitate neaşteptată: nu pentru consumator, ci pentru arheologii viitorului!

Spre deosebire de alte lucruri făcute de mâna omului, mâncarea se degradează repede fără să lase nimic în urmă. Arheologii sunt cu atât mai fericiţi când reuşesc să găsească totuşi câte ceva din ceea ce ar fi trebuit să ajungă pe masa cuiva. Iată cele mai vechi alimente descoperite până acum:

1. Vin roman

Europa, Asia Mică, Africa; romanii şi-au lăsat urmele peste tot. Erau stăpânii lumii şi erau conştienţi de asta. Iar când mureau, le plăcea să fie înmormântaţi cu stil. Datorită acestui obicei, o sticlă de vin roman a ajuns întreagă până în zilele noastre. Sticla cu vin a fost descoperită în Germania şi are o vechime de 1600 de ani. Alcoolul s-a evaporat demult, iar conţinutul seamănă oarecum cu ceara lichidă, dar aroma picantă se mai simte încă.

2. Pâine britanică

Într-o groapă inundată cu apă, unde se depozitau fie ofrandele ceremoniale, fie gunoiul, au fost descoperite câteva obiecte din perioada neolitică. Cele mai interesante sunt bucăţelele de pâine arsă, cu o vechime de 5500 de ani. Dacă datarea e corectă, avem de-a face cu primii locuitori cunoscuţi ai Insulelor Britanice care au adoptat agricultura.

3. Supă de oase

În timp ce făceau săpături pentru fundaţiile unui nou aeroport, câţiva muncitori chinezi au găsit un vas sigilat din bronz. Vasul conţinea supă de oase, care era cam verde după ce a fost păstrată timp de 2400 de ani. Arheologii au fost deosebit de încântaţi, probabil pentru că nu trebuiau să o mănânce!

4. Unt irlandez

Acum 3000 de ani, locuitorii Irlandei nu aveau prea multe opţiuni la dispoziţie pentru stocarea butoaielor cu unt. Unii au ales să le stivuiască frumos într-o mlaştină apoi se pare că au uitat de ele, de vreme ce au fost descoperite intacte în 2009. În mileniile care au trecut untul şi-a pierdut textura cremoasă şi a devenit alb ca ceara. Carol Smyth, custodele muzeului naţional al Irlandei, a subliniat că nimeni nu va avea posibilitatea să îl guste.

5. Paste

 

Chinezii, italienii, arabii, toată lumea vrea să-şi asume meritul de a fi inventat pastele. Într-un strat sedimentar de pe lângă Râul Galben din Lajia, China, a fost găsit un bol cu paste cu o vechime de 4000 de ani, ceea ce pare să încheie dezbaterea odată pentru totdeauna. În China pastele nu se făceau însă din grâu, acesta fiind privit cu dispreţ, ca un aliment pentru cei săraci.

 

Sursă: Mentalfloss

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 00:00

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals

Potrivit Mash, o turistă din Belarus a fost vândută pentru organe în Thailanda.   Femeia din Belarus a fost transformată în sclavă în...

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență